Laat een kas bouwen – types &kosten in één oogopslag

Kas in een privétuin.



Laatst bijgewerkt op februari 1, 2022 door Energiebesparen

Beeld: a40757se / stock.adobe.com

In het volgende artikel leert u waarom een kas in uw eigen tuin gunstig is en uw tuin verrijkt. Verder gaat het artikel in detail in op welke kassoorten er zijn, en waar je op moet letten bij het kiezen van de locatie. Aan de hand van een voorbeeld krijgt u eindelijk informatie over wat de bouw van een kas ongeveer kost.



Tevreden

  1. Wat is het doel van een kas in je eigen tuin?
  2. Welke soorten kassen zijn er?
  3. Waar moet je op letten bij het kiezen van een locatie voor de kas?
  4. Hoeveel kost het om een kas te laten bouwen?

Wat is het doel van een kas in je eigen tuin?

Met een kas ben je veel flexibeler, omdat het tuinseizoen begint wanneer je maar wilt. Hier kun je bijvoorbeeld al in maart zonnebloemen of groenteplanten kweken, zolang de kas maar vorstvrij en warm is. De behaaglijke warmte van de kas draagt er ook aan bij dat lage oogsten tot het verleden behoren. Het constant warme en vochtige klimaat stelt u in staat om uw eigen aubergines, paprika’s en meloenen te kweken.

Verder beschermt een kas tegen vuil en storm. In uw kas kunt u op elk moment verpotten, ongeacht het weer buiten. Daarnaast is het een ideaal winterverblijf voor potplanten die vorstvrij moeten overwinteren. Kassen zijn echte opbergwonderen als je je bedden in vloeren schikt, bijvoorbeeld op tafels of op hangende planken als verticaal bed. Zo krijgen alle planten altijd voldoende zonlicht. Zelfs in de winter kunt u de kas gebruiken en hier veldsla, spinazie, radicchio en koolrabi kweken.

Welke soorten kassen zijn er?

Niet alle kassen zijn hetzelfde – afhankelijk van uw voorkeur voor gebruik en esthetiek, zijn er een hele reeks verschillende kastypen beschikbaar voor uw tuin.

Aluminium kas

Het wordt beschouwd als een klassieker van kassen en is te vinden in veel huistuinen. Een aluminium kas is relatief eenvoudig op te zetten, heeft een lage prijs en is extreem bestand tegen weersomstandigheden. Handige accessoires zoals een verwarmingsmat ronden het comfort van de praktische aluminium kas af.

Scheve kas

Een scheve kas is goedkoper dan een vrijstaande variant. Het is vooral zinvol om het naar het zuiden te oriënteren, zodat de kosten voor verwarming laag zijn. Bovendien is zo’n kas ideaal voor winteropfok of als winterverblijf. Hoewel een scheve kas één zonnige kant minder heeft – omdat hij tegen de gevel van het huis leunt – maakt hij ook gebruik van de verwarmingswarmte van het aangrenzende interieur van je huis. Als je doorbreekt, is een scheve kas een kosteneffectief alternatief voor de serre.

Engelse kas

De Engelse of Victoriaanse kas is erg populair omdat het een architectonische blikvanger is. Vooral romantici houden van de sierlijke kassen, waar in vroeger tijden vooral exotische planten werden gekweekt, die uit de koloniën van Groot-Brittannië kwamen. Tegenwoordig is een groenblijvende Engelse kas een echt resort, dat zelfs in de winter kan worden gebruikt. Kostbare potplanten, gevoelige rozen en andere bloeiende planten overwinteren hier zonder problemen en gedijen heerlijk in de zomer.

Earth Huis

Aardehuizen, die worden gebruikt als kassen, worden tegenwoordig zelden gevonden in privétuinen. Dat is niet verwonderlijk, want de zon bereikt het interieur alleen via het dakoppervlak, wat het moeilijk maakt om groenten te verbouwen. Het is echter ideaal voor planten die weinig naar boven toe groeien. Door ze op tafels te plaatsen, bereikt zonlicht ze veel sneller.

Foliekas

Een foliekas of folietunnel is een kleine kas. Het zeil wordt als een tent over de plant gespannen om het te beschermen en de groei te bevorderen. Op deze manier kunt u de voorkeur geven aan verse kruiden, jonge groenten en zomerbloemen. Qua functie en uitstraling is een folietunnel meer een koud bed, omdat de folietunnel flexibel over elk tuinbed kan worden gespannen.

Hollandse kas

In het geval van de Nederlandse bouw daarentegen is demuren onder een hoek om de lagere winterzon beter vast te leggen en binnen te laten.

Houten kas

Een houten kas is ideaal als u de voorkeur geeft aan natuurlijke materialen. Het houten frame integreert perfect in de natuurlijke omgeving van een huistuin en biedt comfort. Omdat hout vocht absorbeert en warmte opslaat, voelen mediterrane planten zoals tomaten, olijven hier. Citrusvruchten en palmbomen rondom. Regelmatige verzorging van het hout is echter absoluut noodzakelijk, zodat het vocht het hout niet beschadigt.

Paviljoen kas

Bijzonder decoratief is de paviljoenkas, die door zijn talrijke zij-elementen een bijna ronde vorm heeft. Dergelijke kassen zijn perfect als recreatieruimte in de tuin en bieden een extra oase van rust die onafhankelijk is van het weer.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een locatie voor de kas?

Bij het kiezen van de locatie van uw nieuwe kas zijn er verschillende factoren waarmee u rekening moet houden. Vooral de oriëntatie van de zon is belangrijk. Een zuidoriëntatie is echter bijna altijd ideaal, omdat de lichtopbrengst hier over het algemeen het grootst is. Het gebruik van een speciale zonprogressietool is echter nuttig, omdat obstakels zoals bomen of andere gebouwen de locatie minder aantrekkelijk kunnen maken, ondanks de oriëntatie op het zuiden.

Een andere factor om te overwegen is of u de voorkeur geeft aan longitudinale of transversale uitlijning van uw kas. Dit is belangrijk omdat de zon in het voorjaar en de winter erg laag staat. De zon valt dan door de zijwanden in plaats van door de dakvlakken. Het is daarom raadzaam om de kas zo uit te lijnen dat de lengteas op de oost-westas ligt. In de zomer is de lichtopbrengst het grootst met een noord-zuid oriëntatie. De oriëntatie is hier echter minder relevant, omdat veel licht van bovenaf via het dakoppervlak de kas binnenkomt.

Daarnaast is het zinvol om winderige gebieden te vermijden bij het opzetten van een kas. In de koudere maanden nemen de eisen aan de isolatie van uw kas toe. Wind- en zonnestraling hebben dus een doorslaggevende invloed op de vraag of het lekker warm en aangenaam is voor de planten binnen. Het is ook mogelijk om windjacks zoals struiken, kleine heggen of privacymuren te plaatsen. Deze mogen echter niet zo hoog zijn dat ze het zonlicht afschermen.

Bovendien is het, om ervoor te zorgen dat de kas zijn doel optimaal vervult, minder aan te raden om het aan de voet van een helling te bouwen. Dit geldt vooral als de kas ook in de winter moet worden gebruikt. De koude lucht stroomt de helling af, wat leidt tot een verhoogd risico op vorst in de kas.

Grote bomen in de buurt van uw nieuwe kas zijn ook ongunstig. Ze vangen te veel zonlicht op, wat het gevoel van een kas tegenwerkt. Bovendien is het onhandig om een kas naast een grote boom te planten, omdat takken naar beneden kunnen vallen en de beglazing kunnen beschadigen. De vallende bladeren in de herfst en stuifmeel in het voorjaar verhogen ook de schoonmaakinspanning van uw kas.

Hoeveel kost het om een kas te laten bouwen?

Verschillende factoren beïnvloeden hoeveel een kas kost. Grootte, materiaal en ontwerp hebben een beslissende invloed op de totale kosten van een dergelijk tuinbouwproject. Ook de ondergrond waarop de kas gebouwd gaat worden heeft invloed op de prijs.

Kies je bijvoorbeeld voor een vrijstaande kas met een aluminium frame, dat een vloeroppervlak heeft van 2×2 meter, dan zijn kosten van 2400 tot 2800 euro te verwachten. In dit voorbeeld is de maximale zijhoogte 160 centimeter, terwijl een maximale nokhoogte van 220 centimeter te verwachten is. Om zo’n kas te bouwen, moet eerst een fundering worden gegoten, die ongeveer 80 tot 300 euro kost – afhankelijk van welke versie het is. Als de kas is uitgerust met polycarbonaatplaten, die ongeveer 16 millimeter dik zijn, komt er ongeveer 280 euro bij. Glazen zijwanden zijn nog duurder, want een eenvoudig gehard veiligheidsglas kost al 800 euro. Wil je een dubbele beglazing van echt glas, dan kun je 1000 euro verwachten.

Naast de materiaalkosten worden er kosten gemaakt voor de daadwerkelijke bouw van de kas. Voor een montage van de stichting rekent de expert zo’n 800 tot 900 euro, terwijl voor de grondwerken 500 tot 600 euro te verwachten is – inclusief puntfundering.

Meer over dit onderwerp

Deel artikel: