Als het gaat om het kiezen van de juiste vloer, kiezen veel huiseigenaren voor een houtlook vloer bij het renoveren of in eerste instantie inrichten. Vloeren van dit type zijn elegant, hebben veel positieve kenmerken en passen in elk decor van sober tot speels tot gezellig. Als het gaat om vloeren met houtlook, worden planken van massief hout tegenwoordig zelden geïnstalleerd. Veel vaker zijn parket en laminaat te vinden in woonkamers, slaapkamers en zelfs in de keuken.
Als u niet zeker weet of laminaat of parket de juiste vloerbedekking voor uw huis is, kunt u hier meer te weten komen over deze stoffen, hun structuur en eigenschappen. Zo kunt u een weloverwogen beslissing nemen waar u nog lang blij mee zult zijn. Een van de vele vakmensen op onze site adviseert u graag. Het leggen van laminaat of parket wordt uitgevoerd door gespecialiseerde parketinstallateurs, die tal van legpatronen kunnen realiseren en zorgen voor een lange levensduur van de vloerbedekking. Veel algemene timmer- of schrijnwerkbedrijven hebben ook gespecialiseerd personeel in dienst om deze taak te vervullen.
Constructie van laminaat en parket
De eigenschappen van laminaat en parket zijn het gevolg van hun constructie. Lees hier meer.
Structuur van laminaat
Laminaat heeft in het midden een persbord, dat de hoofdmassa van de laminaatplanken vormt en bestand is tegen belastingen. Aan de bovenkant is dit bedekt met een met hars doordrenkt papier, dat vaak in houtlook wordt bewaard. Afhankelijk van uw wensen zijn er tal van ontwerpen mogelijk en kan de oppervlaktestructuur nu perfect worden aangepast aan de print. Zo kunnen alleen experts laminaat en parket op het eerste gezicht onderscheiden. Aan de onderzijde van de planken zit een tweede lijmlaag, de zogenaamde contracoating. Als tegenwicht voor de eigenschappen van het decoratieve papier zorgt het ervoor dat de planken niet vervormen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is laminaat dus niet gemaakt van plastic, maar overwegend of uitsluitend van natuurlijke stoffen.
Aanleg van parket
Ook worden parketvloeren volgens het drielaagse model geconstrueerd. Hoewel er een HDF-plaat (vezel met hoge dichtheid) in het midden is, is deze aan de bovenkant bedekt met een dunne laag echt hout. Ook hier is de onderkant bedekt met een tegenspanning die vervormingen tegengaat. Het belangrijkste verschil met laminaat in parket ligt in het gebruik van echt hout voor de look en feel. Om het echte hout te beschermen, is het bedekt met een vernis of geolied. Deze oppervlaktebehandeling vormt de zogenaamde offerlaag, die wordt belast door omgevingsinvloeden in plaats van het eigenlijke hout en daarom regelmatig moet worden onderhouden.
Eigenschappen van laminaat en parket
Eigenschappen van laminaat
Een groot voordeel van laminaat is de veelzijdigheid. Talrijke houtdecors van klassiek tot exotisch en van rustiek tot nobel zijn net zo goed mogelijk als neutrale oppervlakken. Dankzij de goede thermische geleidbaarheid is laminaat bij uitstek geschikt voor vloerverwarming en kan het tegelijkertijd tal van haptiek reproduceren door de juiste oppervlaktebehandeling. De verzorging is heel eenvoudig, want met het juiste verzorgingsproduct is eenvoudig afvegen voldoende om netheid en duurzaamheid op lange termijn te behouden. Het is ook bestand tegen vocht. Last but not least speelt natuurlijk ook de prijs een rol, want laminaat is aanzienlijk goedkoper dan vergelijkbaar parket.
Aan de andere kant is laminaat niet in staat om het aangename gevoel van echt hout te reproduceren, ondanks alle moderne oppervlaktebehandelingen. Bovendien is het repareren van krassen en andere schade complex en alleen mogelijk met een speciale reparatieset.
Eigenschappen van parket
Wat het gevoel betreft, gaat er niets boven echt hout, omdat het warm is voor de voeten en een aangename structuur heeft. Met de juiste zorg is parket zeer duurzaam en kan het worden geschuurd om het uiterlijk te vernieuwen. Aan de andere kant waarderen veel eigenaren van parket de verouderingsprocessen en het patina en gebruiken ze bewust als een ontwerpkenmerk.
Aan de andere kant is parket duurder, zelfs als rustieke parketsoorten met veel knoopgaten tegen redelijke prijzen verkrijgbaar zijn. Ook de offerlaag moet regelmatig vernieuwd worden. Geolied parket moet jaarlijks worden onderhouden en zelfs een laag vernis vereist regelmatige verzorging.
Ook hier de voor- en nadelen van beide materialen op een rij
Materiaal | Voordelen | Nadelen |
---|---|---|
Laminaat |
|
|
Parket |
|
|
Leggen van parket en laminaat
Tegenwoordig legt een parketinstallateur meestal parket en laminaat via het zogenaamde kliksysteem. De randen van de planken zijn zo gesneden dat ze met een hoorbare klik in elkaar klikken en dan perfect liggen. Het vroeger gebruikelijke, uitgebreide leggen van parket over tand en groef komt in sommige soorten parket nog steeds voor, maar verdwijnt steeds meer naar de achtergrond.
Ook met parket en laminaat kunnen diverse legpatronen gerealiseerd worden. Populair zijn over continue offset, hoek versteviging (ook bekend als visgraatpatroon), kubuspatroon, vlechtpatroon en nog veel meer. Er zijn geen grenzen aan je creativiteit. Door slim gebruik te maken van legpatronen kunnen highlights worden ingesteld, ruimtes visueel worden uitgerekt of kijkrichtingen subtiel worden gericht.
Op het gebied van grip wordt onderscheid gemaakt tussen drijvend leggen en lijmen. Terwijl zwevende oppervlaktebekledingen alleen op het substraat rusten (meestal geluidsisolatie beïnvloeden) en alleen op hun plaats worden gehouden door de randen van de kamer, worden verlijmde vloeren stevig verbonden met het substraat via een kleeflaag. De zwevende installatietechniek voorkomt vervorming door werkhout, terwijl een verlijmde vloerbedekking beschermd is tegen uitglijden. Nogmaals, beide technieken kunnen worden geïmplementeerd met laminaat en parket en de keuze hangt af van uw voorkeuren en lokale omstandigheden.
Prijsverschil tussen laminaat en parket
Zoals reeds aangegeven is laminaat goedkoper dan parket omdat er voor deze vloer geen echt hout wordt gebruikt. Er zijn hier echter aanzienlijke verschillen, want hoewel eenvoudig laminaat erg goedkoop kan zijn, zijn speciale oppervlaktecoatings en exclusieve decorpatronen iets duurder. Gierigheid is hier niet de moeite waard, omdat goedkoop laminaat niet voldoende vochtbestendig kan zijn en door afvegen beschadigd kan raken. In totaal zijn kosten tussen de zes en 30 euro per vierkante meter voor de vloerdelen te verwachten.
Terwijl rustieke parketvloeren met veel knoopgaten en huishoudelijke houtsoorten relatief goedkoop zijn voor de oppervlaktelaag, is de prijs van laminaatvloeren voor kostbare houtcoating aanzienlijk. De oppervlaktecoating kan ook de prijs verhogen. Parket vloerdelen beginnen bij 30 euro per vierkante meter en kunnen al snel 150 euro of meer kosten bij het gebruik van kostbare houtsoorten.
Beeld: ronstik / stock.adobe.com