Hoeveel kost een carport?



Beeld: U. J. Alexander / stock.adobe.com

Bent u op zoek naar een kosteneffectief alternatief voor een garage waar u ook veilig uw auto kunt stallen? Dan is een carport precies goed voor jou. Want zelfs een carport biedt u een beschermd gebied analoog aan een garage, waarop u uw auto rustig kunt stallen en zo kunt beschermen tegen regen, hagel of andere invloeden van buitenaf.

Carporttypes en hun kosten

Het carportaanbod, dat nu op de markt verkrijgbaar is om uit te kiezen, is zeer divers. U krijgt een verscheidenheid aan verschillende modellen van verschillende fabrikanten aangeboden, zodat u voor elke woonomgeving de juiste carport kunt kiezen. Deze verschillende modellen kunnen op hun beurt worden toegewezen aan verschillende soorten carports. De bekendste en meest voorkomende carporttypes zijn de enkele carport, de dubbele carport en de scheve carport.



  • Enkele carport: De enkele carport, die ook wel een enkele carport wordt genoemd, biedt u voldoende ruimte om een voertuig op te slaan. Deze carport, die het populairst is van alle typen, is met name geschikt voor vrijstaande woningen en twee-onder-een-kapwoningen. Want hier kan de enkele carport goed op het terrein worden gerealiseerd vanwege de kleine ruimteomstandigheden. Om uw auto verder te beschermen, kunt u eenvoudig extra wanden toevoegen aan dit type carport. Ook het kweken van een schuur is zonder problemen mogelijk. In de meeste gevallen heeft de enkele carport een eenvoudige houten constructie, dus u kunt zo’n carport gebruiken al onder de 500 Euro ontvangen. De prijs stijgt echter ook met de toenemende complexiteit van het ontwerp.
  • Dubbele carport: In tegenstelling tot de enkele carport biedt de dubbele carport u onderdak voor twee voertuigen. U kunt deze royale ruimte echter ook gebruiken voor het stallen van fietsen, motorfietsen of een boot. De dubbele carport maakt dan ook vooral indruk met zijn royale ruimte en de daaruit voortvloeiende, veelzijdige en flexibele gebruiksmogelijkheden. Vaak ontvangt u de dubbele carport ook in speciale afmetingen, die bijzonder geschikt zijn voor de opslag van stacaravans. Door de iets grotere ruimtebehoefte is de bouw van een dubbele carport bijzonder geschikt voor eengezinswoningen met een groot perceel. Maar de bouw van een dubbele carport is ook geschikt voor meerpartijenwoningen. Want hier is ook de mogelijkheid om individuele dubbele carports uit te breiden naar een rij carport en zo zoveel mogelijk mensen een schuilplaats voor uw voertuigen te bieden. Net als bij een enkele carport zijn de kosten van een dubbele carport afhankelijk van de complexiteit van de constructie. De prijsklasse varieert van 1.000 euro voor een eenvoudige dubbele carport van hout tot 15.000 euro voor een meer uitgebreid vormgegeven dubbele carport. Klassieke houten modellen uit de middenklasse zijn beschikbaar voor ca. 2.000 tot 5.000 euro.
  • Scheve carport: Zoals de naam al doet vermoeden, leunt een scheve carport tegen een muur. Dit kan de muur van uw huis zijn of zelfs uw schuur, uw tuinhuis of uw enorm gebouwde garage. Dankzij deze scheve constructie bespaart u twee basispijlers in de scheve carport in vergelijking met de enkele en dubbele carport. Dit is uiteindelijk ook merkbaar in de prijs, waardoor je al een simpele scheve carport hebt. vanaf 700 Euro ontvangen. Naast dit prijsvoordeel biedt de scheve carport u ook het voordeel dat u uw parkeerterrein ruimtebesparend kunt uitbreiden. Aan het woongebouw grenst de carport niet alleen als overdekte parkeerplaats, maar ook als overkapping voor uw woningingang.

Al deze beschreven carporttypes kunnen echter niet alleen uit hout worden gerealiseerd, maar ook uit roestvrij staal of aluminium. In tegenstelling tot hout zijn deze twee metalen varianten aanzienlijk minder onderhoudsintensief en onderhoudsvriendelijk en ook veel beter bestand tegen verwering. De prijzen voor een aluminium of rvs carport zijn echter ook aanzienlijk hoger dan de prijzen voor een houten carport. Wanneer de kosten van een houten carport variëren afhankelijk van het betreffende type tot ongeveer 350 tot 7.500 euro , zijn de kosten van een gelijkwaardige aluminium carport al 1.000 tot 6.000 euro. De grote prijsHet bereik binnen de verschillende bouwmaterialen is te danken aan de hoge kwaliteit van het materiaal. Want hoe hoger de kwaliteit van het gebruikte bouwmateriaal, hoe duurder de prijs uiteindelijk zal zijn. Eenvoudige houten, aluminium of roestvrijstalen componenten zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar tegen een veel lagere prijs dan hun relatief hoogwaardige ontwerp. Bovendien zijn geprefabriceerde componenten, die mechanisch in grote aantallen worden vervaardigd, ook aanzienlijk goedkoper dan relatief speciale maten of handgemaakte unieke stukken.

Welke factoren beïnvloeden de prijs?

Hoeveel een carport kost, hangt af van verschillende factoren. Onder andere het bouwmateriaal heeft een bijzondere invloed op de kosten. Afhankelijk van of uw carport van hout, aluminium of roestvrij staal moet worden gebouwd, verschillen de prijzen al aanzienlijk. Daarnaast is er het carporttype of de grootte van de carport, die beide ook van invloed zijn op de carportprijs. Want hoe groter een carport moet zijn, hoe meer bouwmateriaal er voor nodig is en hoe duurder de kosten uiteindelijk zijn. Ook belangrijk is de aanleg van de carport. Afhankelijk van het type hebben carports twee of vier dragende palen, waarbij elk een zogenaamde puntfundering nodig is voor ondersteuning en stabiliteit. De kosten van de puntenstichting bedragen ongeveer 300 euro. De kosten voor carports, waarvoor slechts tweepuntsfunderingen nodig zijn, zijn ongeveer de helft goedkoper dan relatief voor carports, waarvoor vierpuntsfunderingen nodig zijn. Afhankelijk van het ontwerp is de oppervlakte van de vloerbedekking ook aanzienlijk duurder voor grotere carports dan voor relatief kleinere. Hier moet je rekenen op kosten tussen de 80 en 250 euro per vierkante meter. Afhankelijk van of u ook kiest voor zijwanden voor uw carport, maakt u extra kosten. De keuze van de betreffende dakvorm kan ook hogere kosten met zich meebrengen, afhankelijk van de complexiteit. Eenvoudigere dakvormen zoals het platte dak of het monopitchdak zijn aanzienlijk goedkoper dan de meer uitgebreide varianten in de vorm van het zadeldak of het schilddak. De prijs van een carport wordt dus met name bepaald door het gebruikte bouwmateriaal, de grootte, het type carport en de constructie ervan. Naast deze factoren, die de prijs van de carport zelf fundamenteel beïnvloeden, zijn er ook andere kosten waar u rekening mee moet houden en rekening mee moet houden bij het kopen van een carport. Naast de aanschaf van de carport ontstaan er bijvoorbeeld nog meer kosten door de professionele constructie van de carport. Daarnaast moet u ook rekening houden met de kosten van het voorbereiden van de ondergrond. Afhankelijk van de lokale omstandigheden kan het zijn dat de ruimte eerst moet worden uitgegraven en verdicht voordat de carport wordt gebouwd. Daarbij kunnen ook kosten worden gemaakt voor de verwijdering van het uitgegraven aardmateriaal. Daarnaast kunt u, afhankelijk van de lokale regelgeving en afhankelijk van de grootte van de carport, ook kosten maken voor een bouwvergunning. Of je een bouwvergunning nodig hebt of niet, hangt af van de grootte van de carport en de lokale regelgeving.

Constructie door professionals voorkomt schade aan de auto

De kosten voor de professionele bouw van een carport zijn voor de meeste aanbieders niet inbegrepen in de prijs van de carport. Deze kosten worden na de aankoop toegevoegd. Hoe hoog de kosten zijn, hangt op zijn beurt af van het uurloon van de ambachtslieden. Ook de grootte van de carport en de bijbehorende hoeveelheid werk hebben invloed op de hoogte van de bouwkosten. Kortom, ervaren experts hebben tussen een halve dag en een hele dag nodig om een carport te bouwen. Dus voor de professionele bouw van een carport met ongeveer 700 tot 900 euro berekenen. U kunt snel en eenvoudig een exact aanbod verkrijgen via Blauarbeit.

Lees meer

Deel artikel: