Beeld: hanohiki / stock.adobe.com
Open en vloeiende overgangen tussen individuele kamers zijn tegenwoordig in zwang in de kamerindeling. Deze open oplossingen zijn vooral populair bij de overgang van de woon- en eetkamer naar de keuken. Droomt u ook van een open keuken met een soepele overgang naar uw woon- en eetkamer? Vervolgens wordt u met deze open oplossing al snel geconfronteerd met een fundamentele vraag met betrekking tot vloeren. Als met name parket zich in de loop der jaren heeft gevestigd als de klassieke vloerbedekking in de woonkamer, worden tegels meestal nog steeds gebruikt in de keuken. Maar zou het niet mooi zijn als het huiselijke parket overal gelegd zou worden om een uniform totaalbeeld te krijgen? Velen worden geconfronteerd met deze vraag bij het implementeren van een open ruimte-indeling. Maar de meesten zijn uiterst onzeker over het antwoord. In de volgende secties worden deze vraag en andere belangrijke aspecten van de installatie van parket in de keuken uitgelegd.
Kan parket in de keuken worden gelegd als een potentiële natte ruimte?
Kortom, een vloer in een keuken wordt aanzienlijk meer en intensiever gebruikt dan vergelijkbare vloeren in andere kamers. Deze hogere stress heeft ook een impact op de bodem, die dus veel sneller sporen van slijtage vertoont. Ondanks deze hogere belasting is er echter in principe niets mis met het leggen van een parketvloer in de keuken. Om echter zo lang mogelijk iets van de parketvloer te hebben en een goede vloerstabiliteit te bereiken, is het vooral belangrijk om het juiste hout te kiezen bij het leggen van parket in de keuken.
Welke soorten parket of hout zijn geschikt voor de keuken?
Hardhoutsoorten zoals eik, beuk, es, walnoot, robinia of kers zijn bijzonder geschikt voor de vloerbedekking in de keuken. Dankzij hun hoge dichtheid bieden deze hardhoutsoorten u niet alleen een goede bescherming tegen vocht, maar zijn ze ook bestand tegen de hogere belastingen waaraan de keukenvloer wordt blootgesteld. Daarnaast hebben hardhoutsoorten het voordeel dat ze vuil en kleine krasjes goed verbergen door hun sterke nerf. Naast deze inheemse hardhoutsoorten hebben ook exotische houtsoorten zoals mahonie, bamboe, teak of merbau de beschreven robuuste eigenschappen en zijn daarom ook ideaal als vloerbedekking voor uw keuken. Aan de andere kant is het beter om af te zien van het gebruik van zachte houtsoorten, zoals esdoorn of beuken, in de keuken. Want zelfs als ze een uniform uiterlijk hebben, hebben ze een aanzienlijk lage mate van dichtheid. Vlekken en krassen worden ook ongunstig weergegeven. Omdat objecten in een keuken steeds weer op de grond kunnen vallen, hangt dit niet alleen af van de keuze van de juiste houtsoort, maar ook van de dikte van de slijtlaag. Dit moet tussen de 8 en 23 millimeter dik zijn om frequente renovatie te voorkomen, inclusief schuren en opnieuw afdichten.
Parket in de keuken – voor-en nadelen
Omdat parket een houten vloer is, geeft het uw keuken een bijzonder huiselijke en gezellige sfeer door de natuurlijke uitstraling in tegenstelling tot tegels, vinyl of laminaat. Daarnaast kenmerkt parket zich door een aangenaam gevoel dat uitnodigt om op blote voeten te lopen. Bovendien is de houten vloer compatibel met vloerverwarming, die uw voeten op elk moment van het jaar een aangenaam oppervlak biedt. Daarnaast hebben houten en dus parketvloeren een heel bijzondere invloed op gezond leven. Door zijn karakteristieke eigenschappen neemt hout vocht op uit zijn omgeving. Dienovereenkomstig verwijdert een parketvloer het vocht in de kamerlucht, slaat het op en geeft het alleen weer af wanneer de omgevingslucht te droog is. Dankzij deze vochtregulerende werking draagt de parketvloer in principe bij aan een gezond en aangenaam binnenklimaat. Deze woning zal u ook ten goede komen, met name in de keuken. Want als je ooit wat water op de vloer druppelt, wordt het gewoon opgenomen door het hout, opgeslagen en indien nodig terug in de kamerlucht vrijgegeven. Nadelen ontstaan bij parket in de keuken, zeker als je de verkeerde houtsoort gebruikt. Let daarom bij het kiezen van parket op de juiste houtsoort om te profiteren van de vele voordelen die parket u in de keuken biedt.
Hoe moet parket in de keuken op de lange termijn worden behandeld?
Zodat je zo lang mogelijk ergens van kunt genieten.op uw parket in de keuken moet u het op regelmatige tijdstippen stofzuigen. Bovendien is het voordelig als u uw parket in de keuken, geolied of gevernist, eenmaal per week vochtig afveegt. Zorg er bij het afvegen echter voor dat u de vloer afveegt met heel weinig water en alleen vochtig. Want te veel water zou ervoor zorgen dat het parket opzwelt. U bent ook van harte welkom om wat parketverzorgingsmiddel toe te voegen aan het reinigingswater, wat vooral belangrijk is voor geoliede parketvloeren. Als hardnekkige vlekken zich in uw parketvloer hebben genesteld, kunt u ze mogelijk verwijderen met ammoniak-spiritus of sterk verdunde azijnessentie. Het gebruik van conventionele huishoudelijke reinigingsmiddelen en schuurmiddelen wordt volledig afgeraden. Deze zouden alleen maar meer schade aan uw parket veroorzaken en het een lelijke glans geven. U moet ook afzien van het gebruik van messen of spatels om vastzittend vuil te verwijderen.
Lees meer