Tuindouche: Wat zijn de mogelijkheden?

Een tuindouche zorgt voor verkoeling in de zomer.



Op een warme zomerdag is een verfrissing in het koele water precies wat je zoekt. Maar we hebben niet allemaal een zwemmeer om de hoek of zelfs een zwemvijver of zwembad in de tuin. Zodat u op de komende warme zomerdagen niet zonder een verfrissende verkoeling hoeft te doen, is de installatie van een tuindouche aan te raden. Want een tuindouche is niet alleen een kosteneffectief alternatief voor een zwembad of zwemvijver, maar wordt ook snel geïnstalleerd en bespaart ook water en ruimte.

Welke soorten tuindouches zijn er?

Er zijn nu verschillende, technisch geavanceerde en stijlvolle douchevarianten voor in de tuin. In principe kunnen drie soorten tuindouches worden onderscheiden – de mobiele en permanent geïnstalleerde tuindouche en de zonnedouche:

Mobiele tuindouche:

De mobiele tuindouche is snel en eenvoudig op te zetten en te demonteren in uw tuin. De snelste modellen zijn die welke met behulp van een aardpen in de grond zijn bevestigd. Deze variant is ideaal als de tuindouche in een tuin met gazon moet worden geïnstalleerd. Zorg er wel voor dat je naast de douche ook een vloerplaat onder de douche legt, bijvoorbeeld in de vorm van een houten rooster. Dit voorkomt dat er ongewenst slib ontstaat in het gazon.



Als alternatief voor de grondpiek kun je ook mobiele tuindouches krijgen, die een driepotige basis hebben. In tegenstelling tot de grondpiek is deze installatievariant minder geschikt voor een oneffen ondergrond dan voor massieve en stabiele ondergronden. Douches met statief kunnen dus idealiter zonder problemen op betonnen of houten ondergronden zoals op een terras worden geplaatst. Op de tuinslang is een mobiele douche aangesloten, die u maximale flexibiliteit biedt. Zo kun je de douche overal in de tuin opzetten of op het terras waar de tuinslang bij komt. Aangezien mobiele douches door de tuinslangaansluiting geen mengkraan hebben, krijgt u bij dit type douche alleen koud water. Dus de koeling op warme zomerdagen is des te groter. Wanneer de warme dagen voorbij zijn, kunt u de mobiele douche echter eenvoudig demonteren. In de winter kunt u de tuindouche opbergen in uw garage of tuinhuis.

Permanent geïnstalleerde tuindouche:

In tegenstelling tot de mobiele tuindouche is de permanent geïnstalleerde tuindouche een variant die permanent en stabiel op een specifieke locatie wordt geïnstalleerd en aangesloten op het zoetwatersysteem van uw woning. Afhankelijk van de omstandigheden maakt dit het mogelijk om naast een koudwateraansluiting ook een warm- en koudwateraansluiting aan te leggen. De meeste permanent geïnstalleerde tuindouches worden bevestigd met behulp van een flens, waarmee de douche stevig op het substraat of op een stabiel en stevig oppervlak wordt geschroefd. Vanwege deze vaste installatie moet u de locatie van een permanent geïnstalleerde tuindouche zorgvuldig en doordacht kiezen. Een latere verandering van locatie is niet mogelijk.

Zonnedouche:

De zonnedouche is een echte must-have voor warme douchers. Zonnedouches zijn beschikbaar als mobiel en als permanent geïnstalleerde tuindouches. Dankzij het verwarmingssysteem op zonne-energie wordt water in een tank verwarmd met behulp van de zonnestralen. Op zonnige dagen kan het water binnen enkele uren opwarmen tot 60 graden. Voordat het verwarmde water echter door de slang naar de tuindouche wordt geleid en je jezelf er niet mee verbrandt, wordt er koud water aan toegevoegd. U kunt bepalen hoeveel water wordt toegevoegd met behulp van een thermostaat of mengkraan. Dit is verantwoordelijk voor de juiste temperatuurregeling van het water.

Een tuindouche installeren – waar moet je op letten?

Als u een tuindouche in uw tuin wilt installeren, moet u nadenken over de optimale locatie voordat u deze installeert. Als de douche de hele zomer moet worden opgezet en bediend, is een locatie in het midden van een gazon uiterst ongeschikt. Omdat het gazon na zeer korte tijd zou veranderen in een modderig vloeroppervlak rond de douche. Bovendien mag de douche niet naast een bed liggen om uw planten niet te veel water te geven met permanente irrigatie. Veeleernet is een stevige ondergrond voor uw tuindouche, die bestand is tegen vocht en het resulterende douchewater goed laat weglopen. Een ruimte van ongeveer twee vierkante meter is meer dan voldoende.

Daarnaast moet je bij het kiezen van een locatie letten op voldoende privacy. Zo kunt u later in alle rust en zonder nieuwsgierige toeschouwers genieten van de verkoeling. Naast de juiste locatie zijn drainage en infiltratie vooral belangrijk voor alle tuindouches. Als u het resulterende douchewater wilt blijven gebruiken, is de installatie van een kwelschacht aan te raden. Want bij een kwelschacht sijpelt het water de grond in en komt het ook ten goede aan je omliggende planten, je gazon of je bedden. Om deze taken zo goed mogelijk te kunnen vervullen, moet de kwelas voldoende gedimensioneerd zijn. Optimaal is een gat van ongeveer 80 centimeter diep, dat in de douchezone wordt uitgegraven en vervolgens volledig wordt gevuld met grind.

Om planten niet onnodig te belasten, moet u afzien van het gebruik van shampoo of zeep bij het douchen onder de tuindouche. Als u echter niet zonder wilt, moet u uw tuindouche aansluiten op de riolering. Afhankelijk van de omstandigheden kan het nodig zijn een nieuwe aanvoerlijn aan te leggen. Bovendien moet u in deze variant een sifon gebruiken om de ontwikkeling van onaangename geuren te voorkomen.

Ook belangrijk bij het plaatsen van een tuindouche is de wateraansluiting. Waar eenvoudige, mobiele tuindouches snel op de tuinslang kunnen worden aangesloten, is de watervoorziening vaak moeilijker met permanent geïnstalleerde douches. Om een permanent geïnstalleerde tuindouche van water te voorzien, is een aansluiting op het zoetwatersysteem van het huis noodzakelijk. Afhankelijk van de omstandigheden moeten hiervoor nieuwe waterleidingleidingen worden aangelegd. Bovendien moet u de installatie van een afsluitklep met drainageklep plannen. Dit is vooral belangrijk als de douche het hele jaar door buiten staat. Want met behulp van de afsluitklep kunt u voorkomen dat de watertoevoerleidingen in de winter bevriezen en beschadigen. Bovendien beschermt de afsluiter de douche tegen mogelijke schade, zelfs bij slecht weer.

Je eigen tuindouche installeren of een professional inhuren?

Of een tuindouche zelf kan worden geïnstalleerd of dat er een professional moet worden ingehuurd, hangt af van het type douche. Mobiele tuindouches, die een tuinslangaansluiting hebben, kunnen eenvoudig zelf worden geïnstalleerd. De situatie is anders met permanent geïnstalleerde tuindouches. Hier is het installatiewerk veel complexer. Afhankelijk van de omstandigheden moeten nieuwe in- en uitgangen worden gelegd om de douche aan te sluiten op het zoetwatersysteem van het huis en deze van water te voorzien. Als de douche ook een afvoer moet hebben die het water via de riolering afvoert, moet er ook een toevoerleiding naar dit systeem worden aangelegd. Daarom is het raadzaam om een beroep te doen op deskundige hulp voor de installatie van een permanent geïnstalleerde tuindouche en hiervoor een expert in te huren.

Welke kosten kunnen worden verwacht bij de aanschaf en installatie van een tuindouche?

De prijzen voor een tuindouche lopen sterk uiteen. Eenvoudige statief- of grondpiekdouches voor het gazon zijn al beschikbaar voor 20 tot 40 euro. De kosten van een hoogwaardige houten tuindouche of een rvs tuindouche bedragen zo’n 800 tot 1.500 euro. Als je deze kosten wilt besparen, bedreven bent in vakmanschap en zelf je tuindouche wilt bouwen, heb je naast hout ook rvs schroeven, een slangsysteem en een douchekop nodig voor een zelfgemaakt hout. Voor een privacyscherm kunnen nog meer kosten worden toegevoegd.

Afbeelding: Surachetsh/stock.adobe.com

Deel artikel: