Moderne gasverwarming: milieuvriendelijk &efficiënt

Een verwarmingsmonteur installeert een modern gasverwarmingssysteem.



Laatst bijgewerkt op September 8, 2021 door Energiebesparen

Een gaskachel met moderne technologie zorgt voor aangename warmte in huis en verbruikt niet veel energie. Als u uw gaskachel vernieuwt, kunt u veel efficiënter verwarmen in vergelijking met eerdere gasverwarmingssystemen.

De nieuwe gasverwarmingssystemen werken met condensatieketeltechnologie, die tot 30% efficiënter verwarmt dan conventionele gasketels. Apparaten met calorische waardetechnologie zijn nog steeds in de meerderheid in Duitse huishoudens, maar steeds meer verwarmingssystemen worden vernieuwd.



Het belangrijkste argument voor condensatieketeltechnologie is het gebruik van uitlaatwarmte. Klassieke gasverwarming daarentegen voert de uitlaatwarmte af naar de lucht. Bij moderne verwarming met condensatieketeltechnologie is er daarentegen een andere warmtewisselaar in de condensatieketel, die de hier aanwezige warmte absorbeert en gebruikt voor het verwarmingscircuit.

Kiezen voor een moderne gascondensatieketel komt dus uw rekeningsaldo enerzijds en het milieu anderzijds ten goede. U kunt meer informatie vinden over het grondstofbesparende type verwarming van uw competente verwarmingsinstallateur.

Het milieuvriendelijke verwarmingssysteem

Bij het plannen van uw nieuwe gasverwarmingssysteem is het verminderen van de CO2-uitstoot een belangrijk aspect. De ervaren verwarmingsmonteurs informeren u graag over de exacte functionaliteit van de innovatieve gasketels. De nadruk ligt vooral op bijzonder efficiënte verwarmingstechnologie. Daarnaast verwachten steeds meer Duitse consumenten in de nabije toekomst CO2-heffing. Het is daarom de moeite waard om over te stappen op een moderne gasverwarming.

Naast het installeren van een nieuw verwarmingssysteem, kunt u van leverancier veranderen om de maandelijkse kosten te verlagen en groene energie te ondersteunen. Groen gas en broeikasgassen worden geassocieerd met compenserende maatregelen voor klimaatbescherming. Daartoe financieren de bijbehorende gasleveranciers projecten om de CO2-uitstoot te verminderen of adverteren ze emissiecertificaten.

Alternatieven voor gas als brandstof

Niet alleen het klassieke verwarmingsgas is geschikt als brandstof. Vloeibaar petroleumgas is ook een optie. Dit alternatief is handig als je geen gasaansluiting in huis hebt en er problemen zijn met de toevoerleiding. U heeft echter meer ruimte nodig voor een vloeibaar petroleumgassysteem dan voor een aardgasverwarmingssysteem. Naast de grootte van de LPG tank is ook de hogere prijs voor de LPG een nadeel. Conventioneel aardgas is daarom de eenvoudigere en goedkopere keuze.

Zoek een verwarmingsmonteur

Welke gaskachel moet het zijn?

Het voorbereidende werk wanneer u een nieuwe gaskachel koopt, omvat een nauwkeurige planning en berekening. Allereerst moet u bepalen welke warmteafgifte u nodig hebt. Als de verwarming op gas te laag is, worden de kamers niet echt warm. Als de prestaties te hoog zijn, moet u inleveren op efficiëntie. De deskundige installateur helpt u bij het berekenen van het benodigde vermogen en laat u zien welke kachels geschikt zijn.

De beslissing voor een gaskachel hangt ook af van de locatie en de ruimte in uw appartement. Woon je in je eigen huis met bijkeuken of stookruimte, dan kan de gascondensatieketel iets groter zijn. Voor kleine ruimtes is een slanke gaskachel voor wandmontage ideaal.

De wandkachels zijn goedkoper en compacter dan de standkachels. Aan de andere kant zijn de prestaties van de wandverwarmers beperkt. Deze modellen zijn geschikt als vloerverwarming in een appartement of voor een eengezinswoning. Daarentegen kan een vloerstaand, krachtig gasverwarmingssysteem met een condensatieketel een appartementsgebouw ook van de nodige warmte voorzien.

Met de vloermodellen zijn de afzonderlijke componenten gemakkelijker te bereiken. Dit is een belangrijk voordeel voor reparatie of onderhoud.

Gasverwarmingssystemen worden meestal gekoppeld aan waterverwarming. Er zijn twee opties om uit te kiezen:

  • de verwarming met geïntegreerd geheugen,
  • de gasverwarming met externe warmwatertank.

Voor een laag tot gemiddeld waterverbruik is de kachel met geïntegreerde opslagtank geschikt. Aan de andere kant, als u meer water nodig heeft, moet u kiezen voor een model met een externe warmwatertank.

Hoeveel kost de nieuwe verwarming op gas?

Bij het berekenen van gasverwarming moet u er rekening mee houden dat de totale prijs uit verschillende items bestaat:

  • Prijs van het apparaat
  • Installatie
  • Bevestigingsmateriaal

Een eenvoudige gasketel naar de Wandmontage is al verkrijgbaar voor zo’n 2.000 euro. Combiketels met geïntegreerde opslag starten bij zo’n 2.500 euro. Inclusief installatie liggen de totale kosten meestal in de prijsklasse tussen de 5.000 en 8.000 euro – berekend voor een gasverwarmingssysteem in een eengezinswoning.

Voor vloerstaande kachels met externe opslag kosten de goedkoopste modellen ongeveer 3.500 euro. De totale kosten zijn navenant hoger.

Als u uw gasverwarming vernieuwt, kunt u profiteren van overheidssubsidies. Bij de Kreditanstalt für Wiederaufbau (kortweg KfW) en het Federaal Bureau voor Economie en Exportcontrole (BAFA) maak je kans op een subsidie van maximaal 15%. Daarnaast kun je bij deze organisaties op aanvraag een goedkope lening krijgen. Een ervaren verwarmingsmonteur is ook bekend met de subsidies en zal u helpen om alles op gang te brengen.

Korte conclusie

Moderne gasverwarming met geïntegreerde of externe opslag is een efficiënt en goedkoop verwarmingssysteem. Naast de gematigde aanschafprijs overtuigt het systeem ook met zijn lagere verbruikskosten. Nog zuiniger en milieuvriendelijker is de uitbreiding van de verwarming door fotovoltaïsche energie en thermische zonne-energie.

Zoek een verwarmingsmonteur

Bron afbeelding: Anton Gepolov/stock.adobe.com

Deel artikel: