Vloerverwarming – praktisch alternatief voor centrale verwarming?

Thermostaat voor het draaien van een radiator ligt tussen niveau 3 en 4



In veel huizen is centrale verwarming geïnstalleerd, waarbij een brandstof zoals gas, olie of houtpellets meestal in de kelder wordt verbrand om de nodige thermische energie op te wekken. Dit is een relatief recente ontwikkeling, omdat historisch gezien de brandstof werd verbrand waar de warmte nodig was: in het fornuis in de keuken, in de open haard in het midden van het appartement of in ovens in de individuele kamers. De vloerverwarming is een voortzetting van dit principe, omdat daarmee de brandstof in de afzonderlijke vloeren wordt gebracht en daar wordt verbrand. Hier kunt u meer te weten komen over vloerverwarming, de mogelijke toepassingen, de eigenschappen ervan en of het de moeite waard is om over te schakelen naar een ander type verwarming.

Hoe werkt vloerverwarming?

Zoals de naam al doet vermoeden, heeft een huis met vloerverwarming verschillende kachels, elk verantwoordelijk voor een deel van het huis. Er is minimaal één vloerverwarming per verdieping, maar verwarming per unit is ook mogelijk in grote huizen. Elk vloerverwarmingssysteem heeft zijn eigen gesloten verwarmingscircuit en wordt via de huisaansluiting van zijn brandstof, meestal gas, voorzien. Het exacte gasverbruik van elk vloerverwarmingssysteem kan worden bepaald door middel van een aparte verbruiksmeter op elk verwarmingssysteem. Het exacte werkingsprincipe van een vloerverwarming komt overeen met dat van een gasverwarming, waarbij het gas in de ketel wordt verbrand en water verwarmt, dat vervolgens wordt gebruikt om het appartement en de warmwaterbereiding te verwarmen. De meeste vloerverwarmingen bevinden zich in de keuken of badkamer, omdat er niet alleen het hoogste warmwaterverbruik is, maar daar storen ze ook het minst. De vloerverwarming wordt rechtstreeks op het apparaat geregeld of via een temperatuurregelaar, die vaak in de woonkamer wordt geïnstalleerd. Moderne vloerverwarmingen kunnen ook slim worden bediend via Bluetooth en internet.

Voor- en nadelen van vloerverwarming

Voordelen

Vloerverwarmingssystemen laten hun voordelen vooral zien in huizen die door meerdere huishoudens worden bewoond. Terwijl dit bij een centrale verwarming moet lopen als de temperatuur in een appartement onder de aangename drempel zakt, kan bij een vloerverwarming de verwarming desgewenst door elke partij worden ingeschakeld. Naast het persoonlijke gevoel van kou moet echter ook rekening worden gehouden met de temperatuur van het appartement zelf, omdat bij een temperatuur onder de 18 graden schadelijk vocht op de muren kan ontstaan. Daarnaast heeft vloerverwarming een voordeel ten opzichte van centrale verwarming in termen van rendement, omdat de warmte over kortere afstanden getransporteerd moet worden. Een lager warmteverlies is het gevolg.



In een huis met huurappartementen of condominiums is de exacte facturering van kosten ook een groot voordeel. Terwijl in een huis met centrale verwarming de energiekosten vaak worden gedeeld door het proportionele oppervlak van elke eenheid, kan het werkelijke energieverbruik sterk variëren als gevolg van verschillende verwarmings- en ventilatiegewoonten. Een exacte facturering van het energieverbruik van de verwarming is vrijwel onmogelijk, terwijl in het geval van een vloerverwarming het verbruik van het verwarmingsgas snel en eenvoudig kan worden bepaald door de meter uit te lezen. Dit scheelt niet alleen geschillen als het gaat om stookkosten, maar stimuleert ook alle bewoners tot een energiebesparend verwarmingsgedrag.

  • Minder warmteverlies
  • Nauwkeurige controle
  • Nauwkeurige facturering van stookkosten

Nadelen

Een vloerverwarming neemt ruimte in beslag. De meeste vloerverwarmingen kunnen worden ondergebracht in een doos die ongeveer zo groot is als een kleine wandkast. Vooral in krappe huurappartementen, keukens en badkamers kan deze verloren ruimte storend zijn. Bovendien genereert vloerverwarming, zoals elke verwarming, geluid tijdens bedrijf veroorzaakt door het verbranden van het gas, de werking van de pomp en de stroom van de brandervlam. Hoewel dit geluid ongehoord blijft in de kelder met centrale verwarming, kan het mensen met gevoelige oren aanzienlijk storen.

Daarnaast heeft elke vloerverwarming een eigen onderhoudscyclus nodig. Dit verhoogt niet alleen de onderhoudskosten in vergelijking met centrale verwarming, maar leidt ook tot meer inspanning voor alle bewoners van het huis. Daarnaast is vloerverwarming alleen met gas te realiseren. Verwarmingssystemen met stookolie, houtpellets of andere hernieuwbare energiebronnen kunnen alleen verstandig worden geïmplementeerd met centrale verwarming.

  • Ruimtebehoefte en geluidsoverlast
  • Hogere onderhoudskosten
  • Lage keuze aan energiebronnen

Kosten en financiering

Installatiekosten

De kosten van een ketel van een vloerverwarming zijn afhankelijk van de gewenste prestaties, die op hun beurt zijn gebaseerd op het vloeroppervlak van het appartement, de thermische isolatie en het aantal bewoners. Als vuistregel gebruiken veel verwarmingstechnici het vloeroppervlak van het appartement in vierkante meters * 60 in watt voor gebouwen die na 1996 zijn gebouwd. In oudere gebouwen neemt de factor toe als gevolg van meestal slechtere thermische isolatie. Een verdieping met 150 vierkante meter vloeroppervlak zou een vereist vermogen van 9 kilowatt hebben. Daarnaast moet er voldoende reserve worden gepland, ook om warm water te produceren voor douches of wasmachines. Een gasketel met een vermogen van 15 kilowatt kost zo’n 1500 euro. Andere materialen zijn een expansievat, een circulatiepomp en een bufferopslagtank, die in totaal zo’n 500 euro kosten. Daarnaast zijn er installatiekosten van ongeveer 2000 euro.

Onderhoudskosten

Het onderhoud van een vloerverwarmingssysteem moet, zoals bij elk verwarmingssysteem, jaarlijks worden uitgevoerd. Het onderhoud kost 100 tot 200 euro per apparaat en omvat een inspectie, het reinigen van de verbrandingskamer, het vervangen van verbruiksartikelen en een algemene functionele test. De beoordeling door een schoorsteenveger kost ook ongeveer 70 euro.

Promotie

Gasverwarmingssystemen, zoals alle verwarmingssystemen die worden aangedreven door fossiele brandstoffen, worden alleen gesubsidieerd door het BAFA (Federal Office for Economic and Import Controls) als ze ook hernieuwbare energie gebruiken als hybride verwarmingssystemen. Dit is moeilijk te bereiken met vloerverwarmingssystemen, en dus komt in de meeste gevallen alleen de verwijdering van de oude verwarming in aanmerking voor financiering via KfW-promotie 430 “Energie-efficiënte renovatie”. Uw verwarmingsmonteur adviseert u graag over de details.

Overschakelen op centrale verwarming

Als u geïnteresseerd bent om over te stappen op centrale verwarming, zijn hier een paar redenen voor. Met centrale verwarming kunt u niet alleen kiezen uit een veel breder scala aan verschillende energiebronnen, maar deze ook laten promoten door een van de vele BAFA- of KfW-financieringsprogramma’s. Samen met de lagere onderhoudskosten is er hier een aanzienlijk besparingspotentieel.

Bij het vervangen van het verwarmingssysteem moet u niet alleen hoge kosten verwachten, maar ook ergernis als gevolg van structurele maatregelen, omdat de verwarmingscircuits van de vorige vloerverwarming moeten worden omgezet in centrale verwarming. Als verhuurder mag u deze kosten doorberekenen aan uw huurders via een huurverhoging en uw huurders moeten deze verandering tolereren, aangezien dit een moderniseringsmaatregel van de woning is en in veel gevallen de energiebalans verbetert. Voor deze operaties moeten huurders een formele moderniseringskennisgeving ontvangen. De huurder heeft echter recht op een bijzonder opzeggingsrecht. Of er sprake is van een besparing op verwarmingsenergie moet van geval tot geval worden bekeken.

Promotie

Financiering kan worden verstrekt door BAFA of door KfW. BAFA biedt tal van financieringsprogramma’s voor hybride verwarmingssystemen en verwarmingssystemen met hernieuwbare energie, zoals thermische zonne-energie, warmtepompen of houtpelletverwarmingssystemen. KfW heeft ook tal van promotieprogramma’s die een deel van de herstructureringskosten dekken of u leningen aanbieden tegen aantrekkelijke voorwaarden. Voorwaarde is een prestatie door een gespecialiseerd bedrijf en een onderzoek en aanvraag voor de start van het werk.

Zoek een verwarmingsmonteur

Meer over dit onderwerp:

Deel artikel: