Laatst bijgewerkt op februari 16, 2022 door Energiebesparen
Als u een bedrijf wilt starten, is de eerste vraag bijna de juiste rechtsvorm. Wat hiervoor vooral relevant is, is hoeveel eigen vermogen u kunt en wilt investeren in uw nieuw geslagen bedrijf. De RUG is vooral populair omdat het de voordelen van een GmbH biedt voor slechts een paar honderd euro. Maar waar moet je rekening mee houden en wat moet je weten als je een RUG wilt oprichten? Hoeveel kost de stichting, hoe werkt het en hoe zit het met de aansprakelijkheid?
Wat is een RUG?
De Unternehmergesellschaft (UG) werd in 2008 ingevoerd omdat steeds meer mensen die het startkapitaal voor een GmbH niet konden of wilden aantrekken, een overeenkomstig alternatief voor het British Limited-model wilden. Dit maakte het mogelijk om minder vermogende mensen de kans te geven een bedrijf te starten zonder groot risico voor zichzelf of potentiële klanten.
Een RUG is als het ware de verzwakte variant van een naamloze vennootschap. Het belangrijkste verschil zit hem in het aandelenkapitaal, dat je moet investeren in de start-up. In het geval van de GmbH is dit minimaal 25.000 euro, een RUG daarentegen kan worden opgericht met vrijwel geen aandelenkapitaal. Zeker voor bedrijven waarin geen grote investeringen nodig zijn, is een RUG dus uitstekend. Daarom wordt de RUG vaak gekscherend One-Euro-GmbH genoemd, omdat één euro per aandeelhouder volledig voldoende is als kapitaal. Vooral voor jonge ondernemers die nog geen groot startkapitaal kunnen aantrekken, is de RUG een echt alternatief voor de GmbH.
Het oprichten van een GmbH moet vroeg of laat het doel zijn. Een ondernemend bedrijf kan ook worden gerund als een non-profit RUG als het voldoet aan de bijbehorende vereisten. Hiervoor gelden andere regels.
Voor- en nadelen van een RUG
Het oprichten van een RUG heeft, zeker in het begin, een groot aantal voordelen. Maar er zijn natuurlijk ook nadelen die je moet accepteren als je een RUG wilt oprichten.
Voordelen
- Door de (bijna) ontbrekende minimumgrens als startkapitaal is het voor vrijwel iedereen mogelijk om een RUG op te richten.
- Omdat er geen andere richtlijnen zijn, kan een RUG worden gebruikt voor elk type bedrijf, of het nu gaat om diensten, verkoop of een ander type operatie.
- Omdat er voor de RUG een vennootschapsbelasting en geen inkomstenbelasting wordt betaald, komen ondernemers er vaak goedkoper vanaf na de belastingaangifte.
- De oprichters van een RUG kunnen de statuten heel vrij vormgeven. Natuurlijk is er een modelcontract, maar dat hoeft niet per se gebruikt te worden. Hierdoor ontstaat de grootst mogelijke flexibiliteit voor de ondernemer(s).
- Als u een bedrijf wilt oprichten zonder verdere aandeelhouders, is dit ook geen probleem. Ook kun je als individu een RUG vinden. In dit geval bent u niet alleen aandeelhouder, maar ook bestuurder.
- Aangezien u zelf als werknemer van uw eigen bedrijf kunt worden beschouwd, wordt het salaris dat u zelf betaalt beschouwd als een zakelijke uitgave. Het kan dus van de belasting worden afgetrokken, wat resulteert in verdere besparingen en het verhogen van de nettowinst van het bedrijf.
- Door de hoge flexibiliteit van het bedrijf kunnen er zonder veel moeite extra medewerkers bijkomen.
- Mochten uw omstandigheden of plannen veranderen, dan is het heel eenvoudig om de RUG te verkopen. Dit doe je simpelweg door je aandelen te verkopen.
Nadelen
- Bij een RUG is er sprake van een spaarverplichting. Dit betekent dat het bedrijf een wettelijk voorgeschreven bedrag moet sparen voordat de winst volledig kan worden uitgekeerd.
- Hoewel de RUG bedoeld is als de voorloper van een GmbH, moet een naamswijziging naar een GmbH, indien u dat wenst, handmatig gebeuren. Dat kan pas als de 25.000 euro startkapitaal is bespaard en kan onder bepaalde omstandigheden een ingewikkelde zaak zijn.
- Aangezien bekend is dat een RUG weinig vermogen heeft, is uw kredietwaardigheid niet bijzonder hoog en kan het problematisch zijn om een lening af te sluiten.
- De RUG is onderworpen aan bedrijfsbelasting.
Noodzakelijke stappen, procedure en duur
Als u een RUG wilt starten, is dit een relatief eenvoudig proces. Afgezien van het lage startkapitaal, dat meer in uw voordeel werkt, zijn er nauwelijks speciale kenmerken. Bij het opzetten moet je beslissen of je zelf een bedrijf wilt opzetten.of dat u het modelprotocol wilt gebruiken. Als u kiest voor het voorbeeldprotocol, verkort dit de verwerkingstijd, omdat de ambtenaar geen aandacht hoeft te besteden aan individuele eigenaardigheden. Maar het heeft ook nadelen:
- Als u met meer dan vier personen bent, is het modelprotocol niet geschikt, omdat het slechts voorziet in één eigenaar en vier partners.
- Het boekjaar is identiek aan het kalenderjaar, ongeacht in welke maand u de RUG heeft gevonden.
- De aandeelhouders zijn vrijgesteld van § 181 BGB. Dit betekent onder meer dat contracten tussen aandeelhouders en werknemers niet meer in een personenvereniging mogen worden gesloten.
Met een individueel opgesteld contract verdwijnen niet alleen deze beperkingen, maar heb je ook volledige beslissingsmacht over veel gebieden van het bedrijf. Zo kunt u naar eigen inzicht bepalen hoe de winstuitkering eruit moet zien, onder welke voorwaarden de aandeelhouders aandelen mogen verkopen of de opvolging mogen regelen. Een stichting met een individueel contract is wat duurder, maar nog steeds goedkoper dan een latere wijziging, die je zou moeten doorvoeren als er bijvoorbeeld nieuwe aandeelhouders bijkomen. Daarom is het raadzaam om te overwegen of u niet vanaf het begin een individueel contract opstelt.
Over het algemeen is de oprichting van een RUG dus vrij eenvoudig. De kosten liggen, afgezien van het vrij te selecteren startkapitaal, rond de 60 euro voor verwerking. Deze prijs kan enigszins variëren. De verwerkingstijd is afhankelijk van de bestelsituatie op het betreffende kantoor, maar duurt meestal slechts enkele weken.
Veelgestelde vragen
Wat betekent beperkte aansprakelijkheid?
Een RUG is, net als de GmbH, beperkt aansprakelijk. Dit betekent dat u in geval van noodzakelijke aansprakelijkheid, hoewel het volledige vermogen van de onderneming wordt gebruikt, slechts aansprakelijk bent met een deel van uw privévermogen. In het ergste geval kunt u, naast het faillissement van uw onderneming, als persoon in ieder geval een persoonlijk faillissement voorkomen. Deze regeling is echter niet van toepassing als u de aan een RUG gestelde eisen grove nalatigheid of zelfs opzettelijk overtreedt.
Welke rechtsvormen zijn beperkt aansprakelijkheid?
Alleen bedrijven zijn beperkt aansprakelijk. Deze omvatten aandelenvennootschappen (AG), vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid (GmbH) en ondernemende bedrijven (RUG). Zij zijn alleen aansprakelijk voor het bedrag van de inbreng en het vermogen van de vennootschap. In uitzonderlijke gevallen zijn de bestuurder of de vennoten echter ook aansprakelijk in het geval van vennootschappen.
Is het mogelijk om zelf een RUG op te richten?
Ja. Een RUG kan zowel alleen als met andere aandeelhouders worden opgericht. Het benodigde aandelenkapitaal blijft één euro, ongeacht het aantal aandeelhouders.
Beeld: dima_pics / stock.adobe.com