Laatst bijgewerkt op Februari 16, 2022 door A. Mroos
Funderingen en funderingen dragen het volledige gewicht van gebouwen en zorgen ervoor dat alle belastingen van het gebouw gelijkmatig naar de ondergrond worden overgebracht. Een stabiele fundering is de basis voor elke woningbouw, omdat de bouwgrond meestal zachter is dan de gebruikte bouwmaterialen en het gewicht niet zou kunnen dragen zonder een fundering.
In het geval van gebouwen zijn ze gemaakt van beton, omdat de verticale en horizontale belastingen daar erg groot zijn. Maar er zijn ook soorten funderingen zonder beton, bijvoorbeeld voor bestrating, natuurstenen muren of andere droge stenen muren.
Ondiepe funderingen
Stripvoet
Stripfunderingen worden gebruikt voor dragende wanden. Een strook wordt uitgegraven en een bekisting wordt opgezet tot aan de onderrand van de bodemplaat. In-situ beton wordt geïnstalleerd in de afgewerkte bekisting, die vervolgens drie tot zeven dagen moet drogen. Het beton is pas na een maand helemaal droog, maar bij droog weer kun je na drie dagen weer verder werken.
In het geval van een gewapende stripfundering moet een reinheidslaag van beton van druksterkteklasse C8/10 worden gebouwd voordat de bekisting wordt opgezet. Hierop rusten de afstandhouders van de wapening, die zorgen voor de juiste positie van de wapening in het beton.
Stripstichtingen mogen geen aanspraak maken op het buitenlandse eigendom in het geval van grensbebouwing. Voor details moet u een kijkje nemen op het lokale ontwikkelingsplan.
Puntfundering / enkele fundering
Puntfunderingen worden gebruikt onder kolommen en kolommen, bijvoorbeeld op een bijgevoegd balkon. Ze zijn belangrijk voor de skeletbouw, waar ze dienen als basis voor geklemde steunen. Deze steunen zorgen voor de verstijving van de skeletstructuur en stabiliseren deze.
- Kan ook in de prefab-installatie worden vervaardigd samen met betonnen ondersteuning en wordt vervolgens naar de bouwplaats getransporteerd
- De funderingsgrootte is echter beperkt tot 3 x 3,5 m
- Schroefverbinding kan worden gebruikt voor aansluiting op prefab betonnen kolommen, wat de demontage vergemakkelijkt en een vlakke fundering mogelijk maakt, zelfs bij hoge belastingen
Blokfundering
Blokfunderingen behoren tot de individuele funderingen en zijn de moeite waard voor kleine funderingen tot 2 meter zijlengte. In de meeste gevallen heb je er een zeer lage bekistingsinspanning mee, met dragende vloeren kun je zelfs de zijbekisting volledig redden.
Quiver foundation / sleeve foundation
Een trilfundering is gemaakt van gewapend beton en heeft een koker in het midden om een steun te huisvesten. De koker beschermt de steun tegen kantelen tijdens de montage en wordt later gebruikt om buigmomenten op te vangen.
Afhankelijk van de vereisten kan het oppervlak glad, geprofileerd of getand zijn.
De pijlkoker is ingebed in het funderingsblok of staat op het funderingsblok. De afmetingen van de fundering zijn afhankelijk van de statische vereisten, waaronder verticale en horizontale belastingen en buigmomenten.
Zodra de steun is opgetild en uitgelijnd, wordt de trilfundering gegoten met beton of mortel en zo bevestigd.
- Kleine kokerfunderingen kunnen als geprefabriceerde onderdelen worden geleverd
- Lager betonverbruik dan de blokfundering
Oppervlaktefundering / funderingsplaat
Oppervlaktefunderingen bevinden zich niet alleen onder een paar muren of kolommen, maar bestrijken het hele gebied van het gebouw. De extra uitgraving en bekisting voor stripfunderingen is niet nodig voor een oppervlaktefundering. De funderingsplaten moeten echter dik genoeg en versterkt zijn.
Oppervlaktefunderingen worden gebruikt voor kleine belastingen, omdat ze vaak zuiniger zijn dan stripfunderingen. Ze bieden ook een betere bescherming tegen moeilijke bodemomstandigheden – bijvoorbeeld in bodemdalingsgebieden – waar ze de lasten beter kunnen verdelen.
Voordat de eigenlijke funderingsplaat wordt geconcreteerd, kan een reinheidslaag van ongeveer vijf centimeter nuttig zijn. Net als bij de stripfundering wordt ook hier beton van druksterkteklasse C8/10 gebruikt. Vervolgens worden randbekistingen en wapening geïnstalleerd en pas dan wordt het beton voor de eigenlijke funderingsplaat gestort.
Rockfill fundering
Bij rotsrugfunderingen worden stenen, grind of grind in de zachte grond geperst en verdicht. Dergelijke funderingen zijn niet bijzonder dragend en worden daarom alleen gebruikt voor kleinere gebouwen – bijvoorbeeld droge stenen muren of kleine schuurtjes in de tuin. Als je een groter tuinhuis bouwt, kun je beter een B hebben.Leg Eton fundament.
Waarom dit type fundering niet voor grotere gebouwen moet worden gebruikt, wordt heel goed aangetoond door een beroemde toren: de scheve toren van Pisa. De bouw werd gestart in 1173 met een fundering van steengroeve en mortel slechts drie meter diep. Daarnaast bestond de grond uit zand en modder. Zeer slechte omstandigheden voor een hoge toren met een ronde voetafdruk, die een grote belasting op de fundering uitoefent. Pas tien jaar na de bouw zakte de grond met 30 tot 40 centimeter en in de volgende eeuwen was er veel moeite nodig om het te stabiliseren.
Diepe fundamenten
Bij diepe funderingen worden de structurele belastingen via palen omgeleid naar diepere bodemlagen of wordt een diepere fundering uitgegraven.
Paalfundering
Paalfunderingen worden gebruikt voor zachte of vloeiende bodems. Bekende voorbeelden zijn gebouwen in Amsterdam, Venetië of St. Petersburg. Ze werden daar vooral gebruikt omdat er geen technische mogelijkheid was om het water te laten zakken.
Zelfs vandaag de dag worden paalfunderingen nog steeds gebruikt wanneer de grond te vochtig is. Ze zijn echter zeldzaam, omdat er geen bouwvergunning wordt verleend in overstromingsgebieden en maar heel weinig mensen graag op vochtige grond bouwen.
Als de dragende ondergrond met een paal kan worden bereikt, Piekdrukpalen gebruikt. Deze leiden de structurele belastingen langs de zachte bodemlagen naar de diepliggende, dragende bodemlagen.
Frictiepalen worden daarentegen gebruikt wanneer de dragende lagen zich op een zeer grote diepte bevinden en niet toegankelijk zijn. Ze richten de structurele belastingen niet in dragende lagen, maar sturen ze door wrijvingskrachten naar een ondergrond verderop met minder draagkracht.
Goed fundament
Wanneer de put is gefundeerd, worden vaak betonnen ringen met een diameter van maximaal twee meter gebruikt, die worden begraven tot aan de dragende grondlaag. Het werkingsprincipe is eenvoudig: een ring wordt geplaatst op de ring eronder en vervolgens wordt de aarde tussen de ringen uitgegraven. Door hun hoge gewicht zinken de ringen vervolgens stap voor stap tot zes meter diep. Zodra u de dragende grondlaag hebt bereikt, worden ze gevuld met beton, gewapend beton of een grind/zandmengsel – afhankelijk van de statische vereisten.
Als alternatief kan een putfundering ook worden uitgevoerd met een stalen buis met een diameter tot drie meter, die in de grond wordt gedrukt. Ook hier wordt de buis in de grond gedrukt en wordt het interieur tot de gewenste diepte uitgegraven. De stalen buis wordt vervolgens gevuld met beton en kan na uitharding worden verwijderd.
Door hun grote contactoppervlakken zijn ze bijzonder geschikt voor het afvoeren van buigmomenten uit kolommen of kolommen, maar ook voor het afvoeren van horizontale krachten, bijvoorbeeld door aarddruk.
De fundering van de put dankt zijn naam aan de gebruikte betonnen ringen, die er leeg uitzien als een putschacht. Het proces moet echter niet worden verward met putconstructie, waarbij de put het eigenlijke doel is en niet de constructie van een fundering.
Versterking
Om betonnen componenten en funderingen te versterken en draaglijker te maken, wordt vaak wapening (ook wel wapening genoemd) gebruikt. Dit is meestal gemaakt van staal, omdat staal en beton een vrijwel identiek thermisch uitzettingsgedrag hebben. Gewapend beton is dus geen bijzondere betonsoort, maar normaal beton met stalen wapening.
Veelgestelde vragen
Wat is in-situ beton?
In-situ beton is beton dat op de bouwplaats in vloeibare toestand wordt verwerkt en daar uithardt. Het wordt daar gemengd of met mengvoertuigen naar de bouwplaats gebracht. Daarentegen is er ook prefab beton, dat al uitgehard in geprefabriceerde elementen op de bouwplaats aankomt en vervolgens wordt geïnstalleerd.
Wat is een buigmoment?
Een buigmoment is een moment dat een dun onderdeel, zoals een balk, staaf of plaat, kan buigen. Dit is niet de informele term “moment” in de zin van een korte periode, maar een term uit de technische mechanica.
Wat is een reinheidslaag?
Een reinheidslaag is een dunne laag mager beton die tussen de graafvloer en de fundering kan worden geplaatst. Het resultaat is een schoon, droog en vlak oppervlak dat het latere werk moet vergemakkelijken. Zonder een reinheidslaag kan het voorkomen dat afstandhouders en wapening in de ondergrond worden gedrukt. en de noodzakelijke minimale betonnen afdekking is niet meer mogelijk.
Het beschermt ook de graafvloer tegen de elementen. Dit is erg belangrijk voor samenhangende bodems, omdat ze zeer goed vocht opnemen. Een reinheidslaag moet minstens vijf centimeter dik zijn, maar voor hogere eisen of voor de constructie van een zwarte kuip moet tien centimeter worden gekozen. Wapening is niet nodig voor de reinheidslaag en het beton heeft de lage sterkteklasse C8/10.
Foto: Gina Sanders / stock.adobe.com