Optimale bescherming voor gebouwen dankzij vliesgevel



Een vliesgevel is een gevelconstructie die als zelfdragende schil voor het gebouw is gebouwd. Het beschermt het gebouw tegen wind, regen en vocht en draagt soms ook bij aan zon- en hittebescherming. Dit is mogelijk omdat een vliesgevel het gebouw als een schelp omsluit. Al aan het einde van de 19e eeuw waren er vliesgevels met de nieuw opkomende processen voor staal- en glasverwerking.

Bouw van een vliesgevel

Een vliesgevel wordt aan de casco bevestigd door middel van een onderbouw of door middel van dragende steunen. Voor dit doel worden horizontale en verticale metalen profielen bevestigd, die meestal van aluminium zijn gemaakt. De onderbouw wordt vervolgens gebruikt voor de montage van oppervlakte-elementen zoals glaspanelen of gevelpanelen, die virtueel voor het gebouw worden opgehangen. Dit resulteert in een gevelconstructie die over verdiepingen heen werkt.

Soorten vliesgevels

Afhankelijk van hoe de vliesgevel is geconstrueerd en gemonteerd, wordt er onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten vliesgevels. In wezen kunnen vliesgevels worden gerealiseerd als mullion-transact, elementaire, dubbele, structurele beglazing of mullion-spiegelgevels.



Als een vliesgevel bestaat uit verticale palen en horizontale balken, spreekt men van een Post-spiegel gevel. Met behulp van persbalken worden vervolgens als gevelelementen ruiten of panelen aan de onderbouw bevestigd. De montage vindt meestal plaats op de bouwplaats, omdat de componenten van de mullion-spiegelgevel afzonderlijk worden geleverd. Zo’n vliesgevel heeft ook drainagetechnologie die op verschillende niveaus is geïntegreerd. Over het algemeen ziet de mullion-spiegelgevel er nogal filigraan uit en is daarom erg populair bij bouwers. Dit is vooral het geval omdat de gevel eruit ziet als een grote glazen pui en het gebouw een moderne uitstraling geeft.

Een ander type vliesgevels zijn elementgevels. Hier worden alle componenten al voorgemonteerd en geleverd als afgewerkte modules. De modules zijn meestal verdiepingshoog en bevatten componenten zoals ramen, panelen en borstweringen. Dit maakt het snel en eenvoudig om de vliesgevel ter plaatse te installeren. De montage wordt van onder naar boven uitgevoerd, waarbij de afzonderlijke gevelmodules in elkaar worden gestoken. Zo eenvoudig als de montage is, zo ingewikkeld is het transport van de elementgevels, omdat de modules soms omvangrijk zijn. Dit type vliesgevel is vooral populair als het gaat om hoge gebouwen. Doordat de montage zonder steigers plaatsvindt, kunnen enorme kosten worden bespaard.

Als de vliesgevel voornamelijk wordt gebruikt voor thermische isolatie en geluidsisolatie, is een dubbele gevel zinvol. Zo’n dubbele gevel bestaat uit twee glazen schalen, die op een afstand van 50 tot 100 centimeter zijn gemonteerd. Tussen de twee glazen schalen kan nu lucht circuleren, waardoor het geluid van buitenaf wordt gedempt en de warmte in het gebouw blijft. De kosten en het onderhoud van dit type vliesgevel zijn hoger dan de rest.

Een type vliesgevel dat afziet van het gebruik van schroeven en persbalken is de structurele beglazingsgevel. Ook hier wordt gebruik gemaakt van een onderbouw en worden de gevelelementen aan de draagconstructie bevestigd. In tegenstelling tot alle andere soorten vliesgevels wordt hiervoor echter hightech verlijming gebruikt. Als er verbindingen tussen de glaspanelen zitten, worden deze afgedicht met siliconen. Om optimale grip te garanderen, zijn er in Duitsland speciale eisen wanneer structurele beglazingsgevels op hogere gebouwen moeten worden geïnstalleerd. Als het gebouw een hoogte van acht meter overschrijdt, is een extra mechanische beugel vereist voor de glaselementen.

Vind een bouwbedrijf

Voor- en nadelen van vliesgevels

Vliesgevels genieten grote populariteit dankzij hun positieve eigenschappen en worden vaak gebruikt door bouwbedrijven, vooral in hogere gebouwen. Dit type gevel heeft echter enkele nadelen waarmee rekening moet worden gehouden.

Een duidelijk voordeel van vliesgevels is dat ze op vele manieren kunnen worden ontworpen en inspireren in esthetische termen. Dit is vooral het geval bij commerciële gebouwen, die volledig bedekt zijn met glas en zo een elegante en moderne uitstraling krijgen. Maar zelfs gebouwen waaraan metalen panelen zijn bevestigd, hebben een zeer speciale architecturale aantrekkingskracht. Kleurrijke gevelbekleding, die met behulp van gekleurde panelen tot stand komt, zijn ook leuk om naar te kijken. Zelf Houten gevels of schuine constructies zijn mogelijk dankzij vliesgevelconstructie. Qua design en esthetische eisen hebben vliesgevels een duidelijk voordeel.

Vanuit functioneel oogpunt zijn vliesgevels ook overtuigend, omdat hun bouwmethode helpt om zonnestraling en warmteontwikkeling binnenshuis te verminderen. Vliesgevels verhogen dus de thermische efficiëntie van gebouwen en dienen als bescherming tegen verblinding. De vliesgevel helpt ook om de buitenmuur te beschermen tegen vocht en ondersteunt zo de levensduur van een gebouw. Daarnaast hebben vliesgevels een geluidsabsorberende functie.

Een duidelijk nadeel van vliesgevels is dat ze aanzienlijk duurder zijn dan andere soorten gevels. Vliesgevels zitten duidelijk in het hogere prijssegment. In vergelijking met conventionele geveltypen is de installatie ook complexer, omdat een vliesgevel voor de buitenkant van het gebouw is geïnstalleerd.

Vind een bouwbedrijf

Kosten van een vliesgevel in vergelijking met andere soorten gevels

Een vliesgevel is aanzienlijk duurder dan andere soorten gevels – soms drie tot zes keer zo duur, maar brengt een hele reeks voordelen met zich mee die andere soorten gevels niet hebben. De volgende tabel toont de kosten per vierkante meter voor de meest voorkomende typen gevels en vergelijkt deze met het meest voorkomende type vliesgevel, de mullion-spiegelgevel.

Type gevel Kosten per m²
Gipsgevel met isolatie EUR 100,-
Klinkergevel met isolatie 120 tot 400 euro
achter geventileerde houten gevel 160 tot 300 euro
Post-spiegel gevel 300 tot 600 euro

Deel artikel: