Overwinterende basilicum – een stukje Italië, zelfs in de winter?

Hoe overwinter je basilicum?



Foto: Olga Romankova / stock.adobe.com

Basilicum hoort thuis in de Italiaanse keuken zoals tarte flambée thuishoort in de Elzas. Oorspronkelijk uit Azië, kan het prachtig worden geplant in uw eigen tuin of op het balkon in de zomer, is het gemakkelijk te verzorgen en levert het vervolgens een verleidelijke mediterrane smaak in bijna elk licht zomergerecht tijdens de warme maanden. Hoewel je basilicum ook als droge specerij kunt kopen, maar vers geplukt van de plant smaakt het veel beter. Maar wat doe je als je de luxe van het toevoegen van verse basilicum aan je favoriete gerechten op elk moment niet wilt opgeven, zelfs in de winter? Hoe kun je basilicum overwinteren in nat en koud Duitsland?

Basilicum variëteiten

Kortom, je moet onderscheid maken tussen individuele basilicumvariëteiten. Er zijn zowel eenjarige als meerjarige variëteiten. Een van de jaarlijkse variëteiten is de “Genovese basilicum”, die het meest bekend staat als de klassieke basilicum. Deze variëteit kan niet echt worden overwinterd omdat de levensduur te kort is, maar het kan wel verse bladeren leveren om binnenshuis een tijdje te oogsten bij de juiste kamertemperatuur. De meerjarige rassen moeten op Duitse breedtegraden worden overwinterd, omdat de winter voor hen te koud is. Een voorbeeld is de Afrikaanse struik basilicum. Dit is trouwens een insider tip. Deze manshoge struik zorgt voor de onvergelijkbaar typische basilicumsmaak over meerdere jaren. Het wordt boom basilicum genoemd, wat de hoge groei aangeeft.



De optimale locatie

Basilicum houdt ervan in de zomer beschut tegen de wind en zonnig. In de winter moet het vorstbestendig zijn, in elk geval altijd boven de 10 ° C in een kas of een serre. Natuurlijk kan basilicum ook overleven op zonnige vensterbanken. In dit geval moet er echter voor worden gezorgd dat de temperaturen de grens van 20 °C niet overschrijden en dat er geen gebrek aan licht is. De basilicum zou dat waarschijnlijk niet overleven.

Overwinterende basilicum: stapsgewijze instructies

Om basilicum te laten overwinteren, zijn enkele voorzorgsmaatregelen en voorbereidingen vereist.

  1. Bereid een pot voor en vul deze met een laag drainage en aarde.
  2. Nu kun je de basilicum voorzichtig en zonder de wortels te beschadigen met een plantentroffel uit het bed tillen.
  3. Plaats de plant in de voorbereide pot en vul met kruidengrond totdat de wortels volledig bedekt zijn door de grond. Druk op de aarde.
  4. Nu moet het direct krachtig worden gegoten.
  5. Zet de pot op een warme en lichte plaats.
  6. Na de laatste nachtvorst volgend jaar kun je de basilicum weer planten.
Vind een tuinman

Verzorgingstips voor de winter

Om je basilicum met succes de winter door te krijgen, moet je de volgende punten overwegen:

  • de site moet worden overspoeld met licht en worden beschermd tegen tocht.
  • de optimale temperaturen liggen tussen de 15 – 20 °C. De temperatuur mag nooit lager zijn dan 10 °C. Maar zelfs warmer dan 20 °C kan de plant schaden.
  • Geef regelmatig water, let op wateroverlast. Deze moeten worden vermeden.
  • elke 4 – 6 weken moet een beetje meststof worden aangebracht. Hier eerder minder dan te veel.

Gebrek aan water is de ergste vijand van je basilicum. Dit kun je herkennen aan het feit dat de basilicum de bladeren laat hangen en er slap uitziet. Basilicum wordt graag van onderaf gegoten. Giet dus rustig over de onderzetter of dompel de baal in water. En geniet nu van deze geweldige en heerlijke kruidenplant – zelfs in de winter.

Lees meer

Deel artikel: