Waterdragende kachel – functie, gebruik & kosten

Een moderne, waterdragende kachel.



Beeld: Britta Laser / stock.adobe.com

Een open haard spreidt comfort op koele herfst- en winteravonden en is een natuurlijk brandpunt van gezinsavond of ontspannen leestijd. Zelfs als de open haard aangename warmte verspreidt, gaat de meeste warmte verloren door de schoorsteen in conventionele open haarden van dit type. Wat ligt er meer voor de hand dan de overtollige warmte te gebruiken om proceswater of het verwarmingscircuit te verwarmen? Waterdragende kachels volgen dit principe en kunnen een aanvulling vormen op bestaande centrale verwarming of zelfs dienen als de enige warmtebron voor huishoudens. Hier kunt u meer te weten komen over deze veelzijdige faciliteiten, hun voor- en nadelen en hun kosten.

Als u geïnteresseerd bent in een waterdragende kachel in uw huis, vindt u verwarmingsmonteurs op blauarbeit.de die u adviseren over de mogelijkheden en afmetingen en de installatie en het onderhoud betrouwbaar uitvoeren.



Zoek een verwarmingsmonteur

Structuur en werkingsprincipe

Het hart van een waterdragende kachel is de stookinstallatie. Hierin worden boomstammen verbrand, waarbij verschillende houtsoorten zoals sparren, beuken of eikenhout worden verbrand. Een raam aan de voorkant van de kachel stelt u in staat om het aangenaam knisperende vuur te bekijken, terwijl een ingebouwde waterzak water bevat dat door het vuur wordt verwarmd. Het water wordt in speciale opslagvaten gepompt, die zijn aangesloten op de servicewatertank of het verwarmingscircuit. De uitlaatgassen worden via een uitlaatpijp en een schoorsteen naar buiten getransporteerd, terwijl as onder de oven wordt opgevangen in een verzamelcontainer.

Om een kachel van dit type verstandig te laten werken, zijn vrij grote hoeveelheden brandhout nodig. De kachel bevat daarom noodzakelijkerwijs een opslagruimte waarin het brandhout droog en veilig kan worden opgeslagen. Naast een kelderruimte zijn er tuinhuisjes of een speciaal gebouwde schuilplaats. De uitlaatgassen mogen niet door een bestaande schoorsteen van de centrale verwarming worden geleid. Meestal zijn ze verbonden met een buitenschoorsteen door een kernboring. De ontsteking van het vuur en het doorgeven van de boomstammen gebeurt met de hand, evenals het reinigen van de opvangcontainer. Pelletkachels zijn een alternatief voor houtkachels. Deze worden automatisch gevoed vanuit een pelletopslag en hebben een verhoogd gebruiksgemak.

Gebruikt

Waterdragende kachels kunnen zowel huishoudelijk water verwarmen als het verwarmingscircuit ondersteunen. Afhankelijk van hun dimensionering kunt u ook alle warmte genereren die nodig is om een heel huishouden van thermische energie te voorzien. Ongeveer tweederde van de warmte-energie die in de waterkachel wordt opgewekt, is beschikbaar voor waterverwarming. Ze kunnen uitstekend worden gecombineerd met centrale verwarming en thermische zonne-energiesystemen. Dit is vooral handig in de zomer, omdat warm servicewater beschikbaar is zonder de open haard te ontsteken en de kamers onnodig te verwarmen. Het is zinvol om te investeren in een hoogwaardig en voldoende groot buffervat om ook zonder brandhaard voldoende warm water beschikbaar te hebben.

Als het gaat om brandstoftoevoer, moet u ervoor zorgen dat de houtopslag voldoende groot is. Verschillende houtsoorten bieden verschillende hoeveelheden warmte. Met 1348 kW per kubieke meter en een luchtvochtigheid van 15 procent is vurenhout aanzienlijk lager in energie dan beukenhout (1907 kW) of eikenhout (1951 kW). Door in de zomer en herfst voldoende voorraden te hebben, bijvoorbeeld via massief houtbronnen in uw omgeving, kunt u aanzienlijke stookkosten besparen ten opzichte van fossiele brandstoffen of verwarming met elektriciteit.

Achteraf inbouwen

Zelfs als u geen open haard in uw huis heeft, is er de mogelijkheid om een waterdragende kachel achteraf in te bouwen. Naast een voldoende gedimensioneerde brandstofopslag is een voorwaarde voor deze installatie een ruimte waarin de kachel verstandig kan worden ingesteld. Zeker als je kiest voor een exclusieve warmwatervoorziening via de kachel, moet de ruimte groot genoeg zijn om niet oververhit te raken door het stoken. Een grote, gecombineerde woon- en eetkamer is een goede locatie. Om de uitlaatgassen te verwijderen, wordt op een geschikt punt een gat in de buitenwand van de kamer geboord door kernboringen en wordt de kachel aangesloten op een buitenhaard. DeHet is zo gedimensioneerd dat het de uitlaatgassen naar voldoende hoogte transporteert, zodat ze de lucht op uw eigendom niet vervuilen door turbulentie.

Daarnaast moet de ruimte ook gemakkelijk en snel bereikbaar zijn vanuit je brandstofopslag, omdat alle houtblokken naar de kachel moeten worden gebracht. Een patiodeur bij de kachel verkort niet alleen de afstanden, maar minimaliseert ook het vuil dat het huis binnenkomt. Voor de daaropvolgende installatie van een kachel, die de volledige warmwatervoorziening moet overnemen, worden hoge eisen gesteld aan het rendement. Uw verwarmingsmonteur of schoorsteenveger zal u adviseren over alle details. Kies je voor een pelletkachel, dan moet de berging voor de pellets ook dicht bij de kachel liggen zodat je een zo hoog mogelijk gebruiksgemak hebt. Hoewel de pelletkachels zelf ook een opslagvat hebben, bevat dit meestal maar genoeg pellets voor één tot twee dagen.

Voor- en nadelen

Voordelen

Waterdragende kachels bieden de aangename sfeer van een conventionele open haard en bevatten tal van extra voordelen. U kunt dus geld besparen met de waterdragende open haard, omdat verwarmen met hout aanzienlijk goedkoper is dan met elektriciteit of fossiele brandstoffen. Dit type verwarming kan naar wens worden gedimensioneerd en kan zowel als ondersteuning voor bestaande cv-systemen als als enkele warmtebron worden ontworpen. Daarnaast bescherm je ook het milieu, want verwarmen met hout is een van de varianten met de beste CO2-balans.

Nadelen

Als u een kachel als warmtebron wilt gebruiken, moet deze handmatig worden gestookt. Dit vereist constante aandacht en moet in aanmerking worden genomen bij het produceren van warm water alleen, zelfs tijdens vakantieperiodes in de winter. Dit nadeel kun je met een pelletkachel vermijden, want hier gebeurt het opladen automatisch en ook in jouw afwezigheid of tijdens je slaap. Bovendien moet de ruimte die nodig is voor voldoende brandstof om in de winter te verwarmen niet worden onderschat. De installatie-inspanning is ook niet klein, vooral als de kachel moet worden aangesloten op het verwarmingswatercircuit en op de warmwatertank.

Kosten en financieringsmogelijkheden

Kosten

Waterdragende kachels variëren sterk in termen van kosten. Hoewel een kleine kachel slechts $ 1.500 kan kosten, zijn grootschalige kachels, die veel van de warmwaterproductie kunnen doen, twee of zelfs drie keer zo duur. Daarnaast zijn er kosten voor installatie, zoals de installatie en aansluiting van een buitenschoorsteen, de aansluiting op de leidingsystemen en de installatie van eventuele extra bufferopslag. Voor dit werk kun je zo’n 4.000 euro verwachten. Daarnaast zijn er exploitatiekosten voor de inspectie van het systeem door de schoorsteenveger (ongeveer 150 euro per jaar) en natuurlijk de kosten van de brandstof.

Promotie

Het Federal Office of Economics and Export Control (BAFA) subsidieert waterdragende kachels met zijn financieringsprogramma. Voorwaarde is wel dat de kachel met pellets wordt bediend en automatisch wordt gevoed. Daarnaast moet de installatie worden uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf en moet de financiering worden aangevraagd voor de start van de maatregelen. De installatie van een fijnstoffilter en een verwarmingsvermogen van vijf kilowatt zijn minimaal vereist. Bovendien moet hydraulisch balanceren worden uitgevoerd. In dit geval worden de thermostaten van je radiatoren zo afgesteld dat de ideale hoeveelheid water er doorheen stroomt. Dit is niet alleen ecologisch verstandig, maar bespaart u ook extra stookkosten. Als aan deze eisen wordt voldaan, is de installatie van een waterdragende kachel mogelijk met maximaal 40 procent.

Zoek een verwarmingsmonteur

Lees meer

Deel artikel: