Paneelradiatoren – voordelen, types en functie

Een paneelradiator voor een witte muur



Afbeelding door Ruta Saulyte – stock.adobe.com

Paneelradiatoren, die ook wel platte radiatoren worden genoemd, worden tegenwoordig veel gebruikt in Duitse huishoudens. Geen wonder, want de radiatoren hebben zich de afgelopen jaren niet alleen bewezen in het dagelijks gebruik, maar passen dankzij de verschillende variaties ook perfect in elke ruimte. Maar ongeacht de verschillende variaties van paneelradiatoren, blijft hun werkingsprincipe altijd hetzelfde. In principe is een paneelradiator een radiator waarbij de warmte via een holle plaat in de vorm van stralingswarmte aan de omgeving wordt afgegeven.

Tevreden



  1. Functie
  2. Typen en hun verschillen
  3. Kosten van nieuwe paneelradiatoren
  4. Voor- en nadelen

Functie

Een paneelradiator bestaat in principe uit een plaat, die meestal van plaatstaal is gemaakt. Hierdoor is dit type radiator aanzienlijk vlakker in vergelijking met de gelede radiator of buisradiator. Warm verwarmingswater stroomt dan door deze platte plaatstalen plaat van de paneelradiator als onderdeel van het verwarmingscircuit. Hierdoor warmt de verwarmingsplaat op en geeft deze warmte af aan de buitenkant van de ruimte in de vorm van stralingswarmte. Daarom zijn paneelradiatoren in de eerste plaats gericht op het genereren van stralingswarmte. Een paneelradiator met één rij werkt bijvoorbeeld met een stralingswarmte van meer dan 63%. Afhankelijk van het ontwerp kan een paneelradiator echter ook uit meerdere plaatstalen platen bestaan. Deze worden optioneel verbonden met een convectieplaat om de prestaties van de radiator te verhogen. Door de optionele platen te integreren, wordt de gegenereerde warmte extra vrijgegeven aan de omgevingslucht met behulp van convectie. Daarom werkt dit type radiator voornamelijk met de opwekking van convectiewarmte en slechts 32% met stralingswarmte.

Typen en hun verschillen

Paneelradiatoren kunnen worden onderscheiden door hun constructie, structuur en grootte. Wat hun ontwerp betreft, zijn de paneelradiatoren samengesteld uit één, twee of drie verwarmingsplaten, afhankelijk van het ontwerp. Deze worden achter elkaar gemonteerd en optioneel met elkaar verbonden met behulp van convectieplaten. Omdat het warmteoverdrachtsoppervlak van de radiator toeneemt met een toenemend aantal verwarmingsplaten, nemen ook de prestaties van de paneelradiator toe. Paneelradiatoren met drie verwarmingsplaten zijn dus aanzienlijk krachtiger dan paneelradiatoren met slechts één verwarmingsplaat. Je kunt zien hoeveel verwarmingsplaten een oppervlakteradiator eigenlijk heeft door te kijken naar de typeaanduiding. Deze aanduiding bestaat uit twee getallen, waarvan de eerste van de twee cijfers het aantal verwarmingsplaten vertegenwoordigt. Het tweede cijfer daarentegen geeft het aantal geïnstalleerde convectieplaten aan. Zo heeft een plaatradiator van type 21 twee verwarmingsplaten, die met een convectieplaat met elkaar verbonden zijn. Een paneelradiator type 30 heeft daarentegen drie verwarmingsplaten en geen convectieplaten. De verschillende soorten paneelradiatoren verschillen dus niet alleen door het aantal geïnstalleerde verwarmingsplaten, maar ook door de integratie van optionele convectieplaten. Deze platen, gemaakt van plaatstaal of aluminium, hebben de basistaak om naast stralingswarmte ook convectiewarmte te genereren. Daarom is deze variant bijzonder geschikt voor ruimtes met hoge plafonds.

Naast deze fundamentele verschillen in ontwerp, kunt u ook paneelradiatoren onderscheiden op basis van hun structuur. In principe zijn gladde panelen beschikbaar, evenals geprofileerde panelen. Geprofileerde platen bieden u het voordeel dat de opgewekte stralingswarmte nog preciezer in de omgeving kan worden afgegeven. Qua reiniging daarentegen staan de gladde platen vooraan.

Kosten van nieuwe paneelradiatoren

Omdat paneelradiatoren relatief eenvoudig kunnen worden geproduceerd, zijn de resulterende aanschafkosten aanzienlijk goedkoper in vergelijking met andere radiatoren. De resulterende aanschafkosten voor een paneelradiator kunnen echter niet zo gemakkelijk forfaitair zijn. In principe zijn de prijzen afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte, de vorm, het materiaal en het type radiator. Zo krijg je al vanaf 50 euro kleinere en eenvoudigere paneelradiatoren zonder designelementen. Zelfs langere modellen tot drie meter zijn verkrijgbaar in een eenvoudige versie voor minder dan 300 euro. Voorstellingsterkere modellen en rechtopstaande en platte types zijn daarentegen te vinden vanaf ongeveer 300 euro. Als uw radiator ook een lakafwerking in een speciale kleur krijgt, verhoogt dit ook de totale gemaakte kosten. Daarnaast zijn radiatoren die qua vorm en kleur afwijken van de standaard meestal alleen verkrijgbaar bij gespecialiseerde dealers.

Zoek een verwarmingsmonteur

Voor- en nadelen

Voordelen

Paneelradiatoren hebben tal van voordelen die verantwoordelijk zijn voor hun grote populariteit. Een bijzonder voordeel van paneelradiatoren is hun grote flexibiliteit, zodat u ze kunt combineren met bijna alle verwarmingssystemen. De radiatoren kunnen optimaal worden gebruikt met zowel gaskachels als oliekachels en zijn ook ideaal voor combinatie met warmtepompen vanwege hun grote verwarmingsoppervlakken. Bovendien zijn plaatradiatoren ook geschikt voor gebruik bij lage temperaturen vanwege hun ontwerp, wat de resulterende verwarmingskosten verlaagt en de efficiëntie verhoogt. Bovendien zijn de radiatoren eenvoudig te installeren en zonder noemenswaardige inspanning geïntegreerd in een bestaand verwarmingssysteem. Een ander voordeel is hun hoge duurzaamheid en onderhoudsarme werking. Bovendien zijn de aanschafkosten van de paneelradiatoren voor klassieke modellen zeer gunstig. Zelfs in prijscategorieën onder de 200 euro zijn al exclusieve modellen versierd met buitengewone ontwerpen beschikbaar. Bovendien maken de paneelradiatoren indruk met hun grote verscheidenheid, wat niet alleen tot uiting komt in de verschillende maten, maar ook in de vele ontwerpvarianten en kleurvariaties. Zo vindt u de juiste paneelradiator voor elke kamergrootte en voor elke smaak en stijl. Oppervlakteradiatoren zijn ook voordelig als u slechts een kleine hoeveelheid ruimte beschikbaar heeft voor het installeren van een radiator. Dankzij hun vlakke ontwerp hebben paneelradiatoren weinig ruimte nodig en zijn daarom ook ideaal voor integratie in kleinere ruimtes. Omdat de meeste paneelradiatoren zijn ontworpen om stralingswarmte te genereren, zorgen ze ook voor een aangenaam binnenklimaat.

Dit resulteert in de volgende voordelen voor paneelradiatoren:

  • Combinatie met verschillende verwarmingssystemen
  • Werking bij lage temperatuur mogelijk (hoog rendement)
  • eenvoudige installatie
  • Duurzaam en onderhoudsarm
  • Lage aanschafkosten
  • grote verscheidenheid (verschillende maten, ontwerpen, kleuren)
  • kleine voetafdruk
  • aangenaam binnenklimaat

Nadelen

Naast de vele voordelen kunnen ook marginale nadelen worden opgemerkt met paneelradiatoren, maar ze zijn duidelijk in de minderheid. Met name het reinigen van de verwarmingsplaten in de radiator en het reinigen van de convectieplaten komen in beeld, wat vaak lastig blijkt te zijn. Als het stof en vuil in de kachel niet volledig wordt verwijderd door reiniging, kan het in de kamerlucht worden gezwenkt wanneer de kachel wordt ingeschakeld. Dit is vooral nadelig voor mensen met een allergie. Bovendien kunnen afgezet stof en vuil ook bij hoge oppervlaktetemperaturen op het radiatoroppervlak verdwijnen, waardoor onaangename geuren ontstaan.

Dit resulteert in de volgende nadelen voor paneelradiatoren:

  • moeilijke reiniging
  • Turbulentie van stof en vuil in de lucht
  • onaangename geuren door stof en vuil

Deel artikel: