Perliet als isolatiemateriaal

Perlieten kunnen dienen als isolatiemateriaal.



Beeld: somkak / stock. adobe.com

Als een populair anorganisch isolatiemateriaal zijn perlieten beschikbaar als bulkisolatie en als isolatieplaten. Ze doen goed werk op alle gebieden van isolatie, zijn ecologisch onschadelijk en veelzijdig in de isolatie van nieuwe en oude gebouwen. Hier kunt u ontdekken wat perlieten zijn, hoe perlieten worden geproduceerd als isolatiemateriaal en welke fysieke eigenschappen ze hebben. Daarnaast kunt u alles lezen over de voor- en nadelen van perliet als isolatiemateriaal en een kostenraming leren voor het isoleren met dit materiaal. Net als bij alle andere isolatiematerialen adviseren de vakmensen uit uw regio u graag over blauarbeit.de selectie en planning van uw isolatieprojecten en ondersteunen ze u in alle stappen.

Vind een isolatiebedrijf

Oorsprong, productie en structuur

In de geowetenschappen zijn perlieten vulkanische brillen die in de loop van miljoenen jaren door natuurlijke erosieprocessen zijn getransformeerd in kleine bollen. De ballen ter grootte van een erwt worden doorkruist door microscopische scheurtjes gevuld met water. De mijngebieden van deze stoffen bevinden zich in China, Turkije, het Griekse eiland Milos en de Verenigde Staten van Amerika.



Deze minerale ballen worden zeer snel verwarmd in een speciale oven op 1.000 graden Celsius. Het water in de kralen wordt plotseling waterdamp en zet uit. Het resultaat is uitgebreide perlieten, de eigenlijke grondstoffen voor isolatie met perlieten. Het isolerende effect wordt veroorzaakt door de isolerende luchtzakken in de poreuze ballen. De geëxpandeerde perlietballen worden ofwel direct geïntroduceerd als inblaasisolatie of gemengd met bindmiddelen en vezels die in isolatieplaten worden geperst. Deze worden naar wens op maat gesneden. Het is ook mogelijk om te impregneren met latex of hars om het materiaal waterafstotend te maken.

Eigenschappen van bouwfysica

Hier is een overzicht van de belangrijkste fysische eigenschappen van perlieten.

Eigenschap Waarde
Thermische geleidbaarheid 0,4 – 0,7 W/mK
Warmteopslagcapaciteit 1.000 J/kgK
Weerstand tegen waterdampdiffusie 3
Bouwmateriaalklasse A1 (niet ontvlambaar)
Dichtheid 40 – 90 kg/m³
Inhoud van primaire energie 90 – 160 kWh/m³

Perlieten bevinden zich dus in het midden van het veld qua thermische geleidbaarheid, maar hebben een goede warmteopslagcapaciteit. Huizen die met dit materiaal zijn geïsoleerd, koelen langzamer af. Bovendien zorgt de constructie van perlieten voor een goede brandbeveiliging en zijn ze zeer veelzijdig dankzij hun lage dichtheid.

Voor- en nadelen

Voordelen

De poreuze perlieten hebben een lage dichtheid. Ze kunnen daarom goed worden gebruikt als inblaasisolatie of isolatieplaten in alle ruimtes. Hun hoge specifieke warmtecapaciteit zorgt ervoor dat ze warmte absorberen tijdens het verwarmen en gelijkmatig afgeven aan de kamer, waardoor een vlakkere verwarmingscurve mogelijk is. In de binnenisolatie nemen ze vocht op uit de kamerlucht, geven het gelijkmatig af en zorgen zo voor een permanent aangenaam binnenklimaat. Bovendien zijn perlieten ecologisch volledig onschadelijk, omdat het volledig inerte mineralen zijn die gemakkelijk in de grond kunnen worden begraven of gerecycled. Zelfs de eventueel bestaande impregnatie is in de meeste gevallen geen belemmering voor duurzame verwijdering. Bovendien bieden perlieten een uitstekende geluidsisolatie en brandbeveiliging en zijn ze zeer goed bestand tegen ongedierte en schimmel wanneer ze op de juiste manier worden geïmpregneerd.

Nadelen

Hoewel perlieten ecologisch onproblematisch zijn, hebben ze de neiging om te stofzuigen. Voldoende geventileerde ruimtes en het dragen van mondmaskers is dus verplicht bij het werken met dit isolatiemateriaal. Isolatieplaten en inblaasisolatie van perliet bevinden zich in het midden van het veld in termen van hun thermische geleidbaarheid. Voor isolatie volgens EnEV is een dikte van 20 centimeter noodzakelijk. Bovendien zijn ongeïmpregneerde perlieten niet bestand tegen vocht en kan vochtschade de isolatieplaten permanent onbruikbaar maken.

Kosten

De volgende materiaalprijzen zijn gebruikelijk voor Perlite.

Soort Prijs
Bulk isolatie 15 tot 30 Euro/m³
Isolatieplaten (20 cm dikte) 20 tot 40 Euro/m²

De arbeidskosten liggen in hetzelfde bereik als voor de installatie van andere in de handel verkrijgbare isolatieplaten of de installatie van inblaasisolatie. Je kunt bijvoorbeeld 10 euro per vierkante meters geïsoleerd gebied, op voorwaarde dat er al een overeenkomstige spouw bestaat in de inblaasisolatie. De installatie van zo’n holte, bijvoorbeeld tussen spanten, kan nog eens 20 tot 30 euro per vierkante meter kosten.

Vind een isolatiebedrijf

Deel artikel: