Pompoenteelt – juiste verzorging en oogst

Pompoenselectie in de Krewelshof



Laatst bijgewerkt op oktober 27, 2021 door Energiebesparen

De pompoen heeft de afgelopen jaren een ware revival doorgemaakt. Pompoenteelt heeft niet alleen een steeds belangrijkere rol gespeeld in de landbouw, ook in de huistuinen wordt het bessenfruit steeds populairder. Waar je op moet letten bij het telen en oogsten, leggen we hier uit.

Pompoenteelt: Locatie is belangrijk

Allereerst, als je een kleine tot middelgrote tuin hebt, moet je een pompoenvariëteit kiezen. Als je meerdere soorten in een te kleine ruimte plant, bestaat het risico dat de variëteiten elkaar kruisen, dit gebeurt vrij snel met pompoen. In het geval van ongewenste of ongeplande kruisingen kan het gebeuren dat de vruchten bittere stoffen ontwikkelen, waarvan sommige oneetbaar kunnen zijn, waarvan sommige zelfs giftig kunnen zijn. In dit geval zijn de bessen alleen geschikt als sierpompoenen, wat natuurlijk leuk kan zijn om naar te kijken.



De Hokkaido-variëteit is al enkele jaren bijzonder populair, zowel voor teelt als consumptie. Deze pompoensoort wordt gekenmerkt door een snel groeiproces, wat als voordeel heeft dat er soms minder dan vier maanden verstrijken tussen het zaaien van de pompoen en de oogst.

Beslissen over een variëteit

Dit wordt ook bevestigd door de afgestudeerde landbouweconoom en pompoenexpert Theo Bieger, die al enkele jaren met succes pompoenen teelt en op de markt brengt op zijn Krewelshof-boerderij in Noordrijn-Westfalen: “Hokkaido is voor ons de belangrijkste variëteit”, legt de boer uit. Als je eenmaal een variëteit hebt gekozen, ga je op zoek naar de beste locatie. Pompoenplanten vinden het fijn als ze kunnen groeien op een windstille plek die ook nog eens warm en zonnig is. Maar je moet voorzichtig zijn met de zonnestralen: “We hebben ook pompoenen met zonnebrand gehad. Dit zorgt voor lelijke vlekken en verkleuringen en de pompoen breekt”, legt Theo Bieger uit. “Ze kunnen niet meer als veevoer worden gebruikt, ze worden gewoon lui”, zegt Bieger. Maar het kan nog erger: “Vorig jaar barstten pompoenen zelfs in ons veld”, vervolgt boer Bieger. “De pompoen barst gewoon omdat de zon er te veel op schijnt en hij uitzet vanuit het midden.”

Theo Bieger geeft een paar tips voor een succesvolle pompoenteelt: “Het leuke van pompoen is dat het onafhankelijk is van aarde. Zelfs een steenachtige grond met weinig aarde is geschikt, als de plant en de vrucht correct zijn gedraaid, dus de zaailing met de punt naar beneden en heeft voldoende vocht, dan groeit de pompoen. Een pompoen groeit ook op de mesthoop, waar hij zelfs heel comfortabel aanvoelt. Een pompoen is relatief weinig veeleisend. Een ideale plant, zelfs voor beginners. Je kunt nog steeds iets verkeerd doen: “Als je de pompoen op zandgrond legt, als je hem geen water geeft en er geen aandacht aan besteedt, vinden pompoenen dat niet leuk.”

Tips voor de pompoenoogst

De ervaren boer heeft ook enkele tips voor de oogst: “Je moet ervoor zorgen dat de stengel gerijpt is, dus lichtbruin.” Als je het fruit van de pompoenplant scheidt, moet je ervoor zorgen dat je de pompoen geen pijn doet. Anders zou de pompoen sneller rotte plekken kunnen krijgen. “De pompoen is als een bloem”, zegt Theo Bieger, “als je een bloem pijn doet, verwelkt hij veel sneller. Daarom oogsten we onze pompoenen heel zorgvuldig.” En: Je moet de pompoen eerst thuis wassen. Veel pompoenen komen al gewassen naar de supermarkt, maar dit wordt bewust vermeden bij de Krewelshof: “Als je de pompoen thuis wast, kunnen er minder virussen en bacteriën binnendringen, bijvoorbeeld bij haarscheurtjes”, legt Bieger uit.

Klop niet op de pompoen

Bieger denkt er niet veel aan om het fruit te tappen voordat hij een pompoen koopt om de mate van rijpheid te beoordelen: “Daar heb je zoveel ervaring voor nodig, dat hebben de meeste mensen niet. Je moet de pompoen rondom zien dat hij geen rottingsplek en geen zonnebrand heeft en dat de stengel prima is. Dan heb je al een goede keuze gemaakt.

Deel artikel: