Vaak wordt er geen aandacht besteed aan de sifon totdat deze merkbaar wordt met een verstopping. De sifon is een slimme uitvinding die fungeert als een geurstop zonder enige technologie. Meestal vind je een sifon in de afvoerpijp bij een gootsteen of toilet. Het is een U-vormige gebogen buis, waarvan de onderste boog altijd gevuld is met water. Dit voorkomt effectief het ontsnappen van stinkende gassen uit het rioleringssysteem. Naast de U-vormige buizensvel is er ook de flessensifon en de bekersifon. Deze werken volgens hetzelfde principe, maar vergen minder ruimte en worden daarom bijvoorbeeld gebruikt in gelijkvloerse douches. Door het compactere ontwerp kunnen deze soorten echter ook makkelijker verstoppen.
Hoe herken je dat de sifon verstopt is? En hoe maak je de sifon schoon?
Als je merkt dat het water langzamer wegloopt of in het ergste geval helemaal niet wil weglopen, kun je ervan uitgaan dat de sifon verstopt is. Elke dag komen restjes, vetten of haar met het afvalwater in de afvoer terecht. Deze nestelen zich geleidelijk op het diepste punt van de sifon en kunnen uiteindelijk leiden tot verstopping. Nu moet eerst worden geprobeerd om deze verstopping zonder chemische hulpmiddelen op te heffen, omdat deze het afvalwater zwaar vervuilen. De snelste en gemakkelijkste manier is om naar de zuignap (ook bekend als “plas”) of de afvoerpomp te reiken. Deze apparaten werken met het principe van positieve of negatieve druk en proberen zo de afzettingen op te lossen.
Als dat de constipatie niet elimineert, kun je een huismiddeltje proberen: doe vier eetlepels zuiveringszout direct in de afvoer en spoel af met een half kopje azijn. Een borrelend geluid duidt op het oplossen van de afzettingen. Daarna afspoelen met heet water.
Welke andere manieren zijn er om de sifon schoon te maken?
Als de vorige reinigingspogingen zijn mislukt, kunnen de chemische hulpstoffen worden gebruikt. Deze drainagereinigers zijn verkrijgbaar als korrels of gel van verschillende fabrikanten in de drogisterij of supermarkt. De gedrukte instructies moeten in acht worden genomen, omdat sommige drainagereinigers niet geschikt zijn voor alle soorten leidingen of een gevoelige gootsteen kunnen aantasten.
Als verder alternatief voor het verwijderen van afzettingen is er ook de pijpreinigingsspiraal of – als u een hogedrukreiniger heeft – een geschikte hogedruk leidingreinigingsset. De buisreinigingsspiraal is een stabiele maar flexibele metalen kabel, die langzaam in de afvoer wordt geduwd door middel van roterende bewegingen totdat de klauw aan de punt van de kabel de verstopping ontmoet en deze moet losmaken. De pijpreinigingsset voor de hogedrukreiniger bestaat uit een lange, dunne slang met een mondstuk aan de punt. Zodra de slang wordt verstopping, wordt er onder hoge druk water uit het mondstuk geschoten om de afzettingen te verwijderen.
Als laatste redmiddel wordt de ontmanteling van de sifon aanbevolen. Dit vereist meestal een pijptang en in elk geval een emmer om het water in de sifon op te vangen. Zeer oude sifons van lood of gietijzer mogen niet gedemonteerd worden, maar deze hebben meestal een reinigingsopening die met een schroef wordt afgesloten. Na werkzaamheden aan de afvoerbuizen moet de dichtheid in ieder geval worden gecontroleerd zodat ontsnappend water geen schade veroorzaakt.
Wanneer moet ik een vakman raadplegen?
Als je alle mogelijkheden hebt benut en het water loopt nog langzaam weg of treedt de verstopping na een paar dagen weer op, dan moet je zeker contact opnemen met een specialist. Er kan dan vanuit gegaan worden dat er andere problemen zijn met de afvoerbuizen die als leek niet te bereiken zijn. Natuurlijk kun je ook vooraf hulp zoeken bij een professional. Niet iedereen heeft bijvoorbeeld een pijpreinigingsspiraal bij de hand of durft een sifon te demonteren. Kortom, constipatie is altijd vervelend en vaak niet zo gemakkelijk op te lossen. Daarom moet ervoor worden gezorgd dat er geen vreemde voorwerpen zoals haar of voedselresten in de afvoer terechtkomen. Geschikte afvoerschermen zijn goedkoop in aanschaf en kunnen helpen.
Als er toch een aanhoudende constipatie is, moet u tijdig contact opnemen met een vakman voordat u Door het hele huis ontstaan slechte geuren of de afvoerbuizen worden beschadigd door onjuiste reparatiepogingen.
Lees meer
Afbeelding: vladdeep/stock.adobe.com