Soorten dakpannen – vormen en kostenvergelijking

Dakdekker die een monumentaal pannendak bedekt



Foto door U. J. Alexander – stock.adobe.com

Als het gaat om het opnieuw bekleden van een bestaand dak of het voorzien van een dak met zijn eerste dekking in een nieuw gebouw, nemen veel bouwers hun toevlucht tot dakpannen. Deze traditionele dakpannen van gebakken klei of klei zijn verkrijgbaar in tal van vormen en kleuren en bieden met hun gevarieerde uitstraling veel ruimte voor creatieve vrijheid. Bovendien zijn deze dakpannen stabiel tegen het weer in en, afhankelijk van de vorm, geschikt voor elk dak. Hier leest u meer over welke dakpanvormen en kleuren er zijn en hoe dakpannen worden gemaakt. Ook krijgt u een overzicht van alternatieven voor dakpannen. Wilt u individuele informatie over dakpannen en wilt u deze professioneel op uw dak laten plaatsen, dan vindt u blauarbeit.de dakdekkersbedrijven bij u in de buurt die u graag adviseren en ondersteunen.

Vind een dakdekker

Dakpanvormen en hun kenmerken en kosten

Dakpannen zijn verkrijgbaar in tientallen verschillende vormen, die verschillen in uiterlijk en prijs. Naast puur esthetische aspecten is de standaard dakhelling een doorslaggevende factor, want terwijl sommige dakpannen regen betrouwbaar afvoeren, zelfs op platte daken met een helling van 10 tot 15 graden, vereisen andere pannen een dakhelling van 40 graden of meer. Daarnaast moet u ook rekening houden met het lokale ontwikkelingsplan bij het kiezen van dakpannen. Niet alle dakpankleuren zijn overal gewenst, en vooral uitgebreide en exotische dakpanvormen zoals monniks- en nonnenpannen kunnen het uniforme beeld van uw buurt verstoren. Ook hier adviseert een lokale dakdekker u graag. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste dakpanvormen.



Beverstaarttegels

Deze stenen zijn plat en worden verticaal overlappend aangebracht. Met hun halfronde vorm doen ze denken aan houten bakstenen en bieden ze een traditionele uitstraling. Beverstaartpannen zijn geschikt voor dakhellingen van 30 tot 40 graden en zijn goedkoop met 12 tot 20 euro per vierkante meter.

Holle bakstenen

Deze traditionele dakpannen voeren water goed af en bieden een klassieke uitstraling. Ze behoren tot de meest gebruikte pannen op daken met een dakhelling van 35 tot 40 graden en kosten 13 tot 20 euro per vierkante meter.

Reform stenen

Wil je een eenvoudig, rustig beeld voor je dak, dan zijn deze pannen met een platte holte de juiste keuze. Deze tegels liggen optisch naast elkaar en niet op elkaar, maar sluiten betrouwbaar af bij schuine plafonds vanaf 30 graden. Afhankelijk van het merk kosten ze tussen de 10 en 20 euro per vierkante meter.

Gevouwen stenen

Of het nu in de eenvoudige versie is of als dubbele trog naadstenen, deze stenen bieden nauwelijks een aanvalsoppervlak en zijn vooral populair in stormachtige gebieden. Ze zijn met 15 tot 30 euro per vierkante meter iets duurder, maar vergen beduidend minder dakonderhoud.

Speciale dakpannen

Naast de bovengenoemde dakpannen voor conventionele daken, zijn er tal van dakpanvormen die worden gebruikt voor speciale toepassingen.

Platte dakpannen

Voor platte daken met een dakhelling van 10 graden moeten speciale platte dakpannen worden gebruikt, zodat het water gemakkelijk wordt afgevoerd. Ze worden gelegd met een tweede, waterafvoerende laag en kosten 5 tot 20 euro per vierkante meter.

Monnik en non Ziegel

Deze baksteenvorm is niet erg gebruikelijk op onze breedtegraden en roept bij de kijker onmiddellijk associaties op met mediterrane regio’s. Bij dit dubbele type leggen wijst de spouw in de onderste stenen naar boven en de tweede laag stenen zit op deze stenen. Een echte blikvanger, als je ontwikkelingsplan het toelaat. Deze pannen zijn relatief duur met 40 tot 50 euro per vierkante meter en geschikt voor dakhellingen vanaf 40 graden.

Afbrokkelende stenen

Deze baksteenvorm is een van de oudste vormen van baksteen en is vooral op oudere gebouwen te bewonderen. Typerend is de conische rand. Deze pannen vereisen een dakhelling van 35 graden en kosten 30 tot 40 euro per vierkante meter. Bakstenen van dit type worden tegenwoordig vooral gebruikt wanneer de monumentenbescherming het voorschrijft.

Zonnedakpannen

Deze pannen zijn geen dakpannen in de ware zin van het woord, want ze zijn niet gemaakt van gebakken klei, maar bevatten een modern zonnepaneel. Je past optisch in een zwart pannendak en vertegenwoordigen een welgevormd alternatief voor conventionele fotovoltaïsche systemen. Dit type pannen vereisen een dakhelling van 30 graden en kosten 300 tot 400 euro per vierkante meter, maar leveren aanzienlijke hoeveelheden elektriciteit en kunnen zichzelf in de loop der jaren terugbetalen.

Vind een dakdekker

Verven voor dakpannen

Dakpannen kunnen in tal van verschillende kleuren worden geproduceerd en zorgen zo voor interessante visuele accenten op elk huis. Theoretisch is elke kleur van de regenboog mogelijk en wordt ook aangeboden, maar in de meeste gevallen maakt het ontwikkelingsplan een einde aan het gebruik van te opzichtige dakpannen. Toch zijn er tal van ontwerpopties. Rode dakpannen hebben de kleur van de originele klei en geven een warm, klassiek en natuurlijk gevoel. Zwart of grijs zorgen voor een rustige, koele en moderne uitstraling, terwijl bleke blauwen en groenen een echte blikvanger zijn.

Ontwerpbenaderingen

Er zijn twee ontwerpbenaderingen voor de kleurkeuze. Dakpannen kunnen bijvoorbeeld bewust contrasteren met de huiskleur en zo bepaalde huiselementen visueel benadrukken. Als alternatief zijn huizen altijd bedekt met één kleur. Een huis met zwarte dakpannen en zwart beklede muren is een echte blikvanger en zorgt voor een harmonieuze, vlakke indruk. Vergelijkbare tinten en aangrenzende kleurenschema’s in het kleurenwiel bereiken dit effect ook.

Mat of glanzend

Naast het kiezen van de juiste kleur, heb je ook creatieve vrijheid als het gaat om glazuur. Op deze manier kunnen bakstenen natuurlijk blijven of visuele accenten geven met een mat of glanzend glazuur. Deze coating zorgt niet alleen voor aantrekkelijke effecten en een moderne uitstraling voor glanzende dakpannen, maar beschermt de dakpannen ook tegen weersinvloed en mosgroei.

Vervaardiging van dakpannen

Dakpannen zijn gemaakt van bewerkte, gereinigde klei of klei en zijn dus echte natuurlijke producten. De klei wordt in de juiste consistentie gebracht (moerassen of wadplaten), eventueel voorzien van verfstoffen en in geschikte vormen ingebracht. Na een langer luchtdroogproces worden de voorgedroogde stenen gebakken bij temperaturen tot 1000 graden Celsius. Bij deze temperaturen worden organische resten in de stenen verbrand en wordt al het vocht verwijderd. Een harde, stabiele baksteen is het resultaat. Deze stabiliteit kan worden verbeterd door een glazuur. Dit kan ook gekleurd worden.

Alternatieven voor dakpannen

Hoewel dakpannen de klassieker zijn onder de dakbedekkingen, zijn er veel andere manieren om een dak waterdicht te maken en een mooie uitstraling te geven. Hier vindt u een overzicht van enkele alternatieven.

Dakpannen

Dakpannen lijken visueel erg op dakpannen. Beide soorten dakbedekking worden samengevat onder de term dakpannen. Het verschil is dat dakpannen niet van gebakken klei zijn, maar van luchtgedroogd beton. Ze zijn vorstbestendiger, maar zwaarder en minder eenvoudig te installeren. Hun ecologische balans is ook beter, omdat de energie-intensieve steenverbranding niet meer nodig is. Aan de andere kant hebben ze minder weerstand tegen mosgroei.

Dakshingles

Dakshingles zijn gemaakt van hout of bitumen. Houten daken zijn klassiek en modern tegelijk en overtuigen met hun natuurlijke buitenkant, terwijl bitumen dakshingles veel creatieve vrijheid bieden door tal van kleurmengsels. Dakshingles maken het mogelijk om een dak goedkoop af te dekken.

Leien dak

Dit type dakbedekking leidde lange tijd een schimmig bestaan, maar is de laatste decennia populairder geworden. Het biedt een interessante uitstraling en is ecologisch waardevol, omdat leisteen een echt natuurproduct is met een hoge duurzaamheid en goede bewerkbaarheid direct op de bouwplaats.

Tinnen dak

Een bijzonder gunstig type dakbedekking, dat voornamelijk wordt gebruikt in grotere gebouwen zoals wooncomplexen, zijn plaatwerkdaken gemaakt van aluminium, titaniumzink of andere metalen. De plaatwerkafdekkingen zijn vaak gemaakt in baksteenlook en zijn op het eerste gezicht niet te onderscheiden van geglazuurde bakstenen. Zichtbare metalen oppervlakken zijn ook populair en kunnen interessante accenten leggen. Ze zijn snel te installeren, robuust en eenvoudig te vervangen in geval van schade. De slechte temperatuur en geluidsisolatie en de neiging tot condensatievocht spreken tegen deze dakvorm.

Deel artikel: