Split warmtepomp – kosten en kenmerken



Een manier om uw verwarming en waterverwarming efficiënter te maken, is door een warmtepomp te installeren. Of het nu gaat om het enige verwarmingssysteem of als onderdeel van een hybride verwarming, deze technologie maakt de omgevingswarmte bruikbaar voor u en biedt kosteneffectieve en duurzame warmte. Een variant van de warmtepomp is de lucht-water warmtepomp. In dit geval wordt warmte onttrokken aan de omgevingslucht en dus wordt water verwarmd, dat beschikbaar is voor douches, wasmachines en ook voor het verwarmingscircuit.

Warmtepompen van dit type zijn onderverdeeld in monobloc warmtepompen en split warmtepompen. Hier vindt u meer informatie over splitwarmtepompen, hun werkingsprincipe en hun eigenschappen. Daarnaast krijgt u een eerste richtlijn welke warmtepompvariant de juiste is voor uw woning en welke kosten u moet verwachten. Een van de vele verwarmingsinstallateurs adviseert u graag over blauarbeit.de preciezer over het juiste verwarmingssysteem voor uw woning en neemt uiteraard de installatie en alle onderhoudswerkzaamheden over.

Zoek een verwarmingsmonteur

Werkingsprincipe van gesplitste warmtepompen

Een split warmtepomp bestaat, zoals de naam al doet vermoeden, uit een buitenunit en een binnenunit. In de buitenunit, die is opgezet als een grote doos in de tuin of op het terras, is er een warmtewisselaar en ventilatoren die frisse lucht aanzuigen. In de buitenunit wordt een koelvloeistof verdampt, die afkoelt. Het wordt vervolgens verwarmd door de buitenlucht en in gasvormige vorm door geïsoleerde koelvloeistofleidingen naar het interieur van het huis getransporteerd. In de binnenunit wordt het koelmiddel weer vloeibaar gemaakt door druk, waardoor warmte wordt gegenereerd. Deze extra warmte wordt overgedragen aan water en het vloeibaar gemaakte koelmiddel wordt door een circulatiepomp teruggevoerd naar de buitenunit. Het werkingsprincipe is vergelijkbaar met het werkingsmechanisme van een koelkast.



In een gesplitste warmtepomp worden een warmtewisselaar, de circulatiepomp en de regeltechniek in de binnenunit geïnstalleerd, terwijl de ventilator, compressor en een andere warmtewisselaar buiten worden geïnstalleerd. In een monoblock warmtewisselaar daarentegen worden alle componenten behalve de binnenwarmtewisselaar buiten geïnstalleerd.

Eigenschappen van gesplitste warmtepompen

Split warmtepompen zijn efficiënt, stil in huis en hebben een kleine footprint. Ze zijn dus goed te gebruiken in alle eengezinswoningen. Ze doen ook qua kosten niet onder voor monobloc warmtepompen. Om de gesplitste warmtepomp te vergelijken met de monoblock warmtepomp, is het noodzakelijk om zowel indoor monoblock modellen als outdoor monoblock modellen te overwegen.

Voor- en nadelen ten opzichte van monobloc warmtepompen voor binnen

Warmtepompen binnenshuis bevatten alle componenten in huis. Ze hebben daarom een voldoende grote ruimte nodig voor de grote, kastachtige warmtepompen. De lucht, waaruit de warmte wordt onttrokken, wordt via een rooster in de huismuur naar binnen gezogen en de gekoelde lucht wordt er weer uitgeblazen. Ten opzichte van deze pompen hebben split warmtepompen het voordeel dat de geluidsoverlast veroorzaakt door de ventilatoren wordt uitbesteed. Bovendien is de benodigde ruimte in het huis aanzienlijk lager bij gesplitste warmtepompen. Ook de wanddoorbraak voor de toevoerlucht wordt geëlimineerd.

Het nadeel van gesplitste warmtepompen is dat er een koelmiddelcircuit aan de buitenkant van het huis moet worden geplaatst, terwijl zowel koelvloeistof als warm water in het huis circuleren met de indoor monoblock warmtepomp. Dit kan leiden tot warmteverliezen, de gevoeligheid voor fouten neemt een beetje toe en de installatie van een koelcircuit vereist aanvullende kwalificatie, die niet alle verwarmingsinstallateurs hebben. In blauarbeit.de vindt u echter zeker een verwarmingsinstallateur bij u in de buurt die over de nodige vaardigheden beschikt.

Voor- en nadelen ten opzichte van monoblock warmtepompen voor buiten

Terwijl de monoblock-warmtepompen voor buiten weinig ruimte in huis nodig hebben, moet het warme water dat erin wordt verwarmd naar binnen worden getransporteerd. De isolatie van de warmwaterleidingen en de muuropeningen zijn complexer en duurder dan bij het koelmiddelcircuit van de gesplitste warmtepomp. Bovendien worden in deze monoblock-variant alle componenten blootgesteld aan de omgeving, wat kan leiden tot grotere slijtage. Bovendien, als de verwarming uitvalt, kan de warmwaterleiding bevriezen, wat in het ergste geval kan leiden tot een leidingbreuk.

De nadelen van de split warmtepomp komen overeen met de nadelen ten opzichte van de indoor monoblock warmtepomp.

Kosten voor de gesplitste warmtepomp

Splijten-Warmtepompen zijn iets duurder in aanschaf dan monobloc warmtepompen. In een eengezinswoning kunt u betalen met kosten van 8000 tot 15000 euro voor de warmtepomp en alle componenten, evenals ongeveer 3000 Euro voor de installatie berekenen. Monoblock warmtepompen zijn 1000 tot 2000 euro goedkoper in aanschaf omdat ze uit één component bestaan. De bedrijfskosten van monoblock warmtepompen zijn ook iets lager, omdat er geen controle en onderhoud van het veilig geïnstalleerde koelmiddelcircuit nodig is. In veel huishoudens wegen de talrijke voordelen van de split warmtepomp echter op tegen de nadelen. Uw verwarmingsinstallateur adviseert u graag over de exacte kosten van uw woning en over het kiezen van het juiste warmtepompmodel voor u.

Deel artikel: