Alternatieve verwarmingssystemen – verwarming zonder gas en olie

Radiatorthermostaat met Euro-symbool



Afbeelding door thomasp24 – stock.adobe.com

De oorlog in Oekraïne laat zien hoe afhankelijk Duitsland is van Russisch gas en olie: 55 procent van alle gasvoorraden en 35 procent van alle voorraden ruwe olie komt uit Rusland. De mogelijke gevolgen van de oorlog kunnen nu de energievoorziening van Duitsland in gevaar brengen. Het doel van velen is nu om onafhankelijk te worden van Rusland. Een recente studie van het Wuppertal Instituut voor Klimaat, Milieu en Energie in opdracht van de milieuorganisatie Greenpeace laat zien hoe Duitsland in 2035 energie-efficiënt, ecologisch en klimaatvriendelijk kan worden in verwarming – zonder olie en gas. We zullen u kennis laten maken met alternatieve verwarmingsmethoden en andere mogelijkheden van verwarming zonder gas en olie en onthullen welke methoden het meest geschikt zijn.

Vanaf 2025: Installatieverbod op zuivere gas- en olieverwarmingssystemen

Ongeacht de Oekraïne-oorlog en de gevolgen ervan voor de gas- en olievoorziening, ziet het er in de toekomst slecht uit voor gas- en olieverwarmingssystemen: de coalitie rond minister van Economie en Klimaat Robert Habeck is van plan dat 65 procent van de nieuwe verwarmingssystemen vanaf 2025 met hernieuwbare energie moet worden geëxploiteerd. Dit zou een verbod betekenen op de installatie van kachels die uitsluitend op gas of olie draaien. Tegelijkertijd promoten de federale en deelstaatregeringen momenteel sterk de omschakeling naar klimaatvriendelijke verwarming. We geven een overzicht van enkele klimaatvriendelijke verwarmingsmethoden.



Hout- en pelletverwarmingssystemen

Pelletverwarmingssystemen gebruiken houtpellets die voornamelijk worden gemaakt van hout of houtafval zoals zaagsel of houtkrullen. Ze zijn goedkoper in vergelijking met fossiele brandstoffen zoals stookolie of aardgas en verwarming ermee werkt volautomatisch, vergelijkbaar met olie- of gasverwarming. Daarnaast is hout een hernieuwbare grondstof, die zorgt voor een zekere mate van leveringszekerheid. Een toenemend gebruik van houtverwarmingssystemen kan echter op de lange termijn leiden tot knelpunten in de levering, omdat hout slechts een zeer langzaam hernieuwbare grondstof is. Een opslagruimte is ook vereist voor hout- of pelletverwarmingssystemen. Een ander nadeel is het schadelijke fijnstof dat vrijkomt tijdens het verbrandingsproces. Vanwege het lage watergehalte geven pelletverwarmingssystemen aanzienlijk minder verontreinigende stoffen af in vergelijking met verwarmingstoestellen die met boomstammen worden gebruikt, maar ze zijn nog steeds vrij ongeschikt als een goed alternatief voor olieverwarming of gasverwarming.

De installatie van pelletverwarmingssystemen wordt gefinancierd door het Federal Office of Economics and Export Control (BAFA).

Stadsverwarming en lokale verwarming

Een andere mogelijkheid voor verwarming is stadsverwarming en lokale verwarming kan. Warmte-energie wordt vaak geproduceerd als bijproduct in energiecentrales of industriële installaties. Voor stadsverwarming of lokale verwarming wordt deze warmte naar de consument getransporteerd in de vorm van warm water in pijpleidingen.

Het voordeel ten opzichte van andere soorten verwarming is dat stadsverwarming en lokale verwarming geen ketel of opslagruimte voor brandstoffen nodig hebben. In plaats daarvan moet een warmteoverdrachtsstation worden geïnstalleerd. In Duitsland is er een stadsverwarmingsnet dat goed ontwikkeld is, vooral in agglomeraties. Het nadeel van stads- en lokale verwarming is dat de klimaatvriendelijkheid afhankelijk is van de energiebron die door de energiecentrale wordt gebruikt.

Warmtepomp

Als het gaat om het onafhankelijk maken van huishoudens van fossiele brandstoffen, spelen warmtepompen een belangrijke rol. Ze halen energie uit de omgeving. Hiervoor worden meestal luchtwarmte, bodemwarmte of grondwaterwarmtewisselaars gebruikt. Daarnaast halen ze energie uit de omgevingslucht, de bodem of het grondwater. Deze teruggewonnen energie zorgt er meestal voor dat een koudemiddel verdampt. De stoom wordt vervolgens onder druk gecondenseerd, die op zijn beurt warmte afgeeft, die vervolgens wordt overgedragen aan de radiatoren. Er is geen klimaatschadelijke verbranding in het hele proces en in combinatie met groene stroom zoals wind- en zonne-energie kan het bijzonder klimaatvriendelijk zijn.

In nieuwe gebouwen zijn warmtepompen tegenwoordig de meest geïnstalleerde vorm van verwarming. Warmtepompen kunnen ook worden gebruikt in oude gebouwen. Wel moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Aan de ene kant moet er een goede thermische isolatie van het gebouw beschikbaar zijn – bijvoorbeeld door isolatie. Aan de andere kant moet de radiator groot genoeg zijn om het gebouw voldoende te verwarmen en moet er voldoende ruimte zijn voor warmtecollectoren. Als niet aan de voorwaarden wordt voldaan, kan het gebouw vervolgens energiek zijn.ch te renoveren. Afhankelijk van het warmtepompsysteem is de installatie relatief complex en duur. Warmtepompen zijn echter zeer onderhoudsarm en zeer geschikt als alternatieve verwarmingsmethode zonder het gebruik van gas en olie vanwege de lage bedrijfskosten en de duurzaamheidsfactor.

De installatie van warmtepompen wordt gefinancierd door de federale overheid via de Federale Financiering voor Efficiënte Gebouwen (BEG). Individuele staten en sommige gemeenten promoten ook de vervanging van oude verwarmingssystemen door warmtepompen.

Thermische zonne-energie

Thermische zonne-energiesystemen gebruiken de warmte-energie van de zon om te verwarmen. De directe warmte van zonnestraling verwarmt de collectoren en de zonnevloeistof die ze bevatten. Deze circuleert tussen de collectoren en een buffervat. Het te verwarmen oppervlak wordt via het buffervat van warmte voorzien.

Verwarming alleen door thermische zonne-energiesystemen is nauwelijks mogelijk in Duitsland, omdat er het hele jaar door niet genoeg zonnestraling is. Vooral in de winter – wanneer de vraag het hoogst is – is er een gebrek aan zon om voldoende te verwarmen. Thermische zonne-energiesystemen maken daarom vaak deel uit van hybride verwarmingssystemen en dienen vaak als verwarmingsondersteuning voor pelletverwarmingssystemen en warmtepompen. Hoe efficiënt een thermisch zonnesysteem werkt, hangt af van de selectie van collectoren, hun ontwerp en grootte en de grootte van het buffervat. Ook de grootte van het te verwarmen oppervlak speelt een rol. Idealiter kan thermische zonne-energie ongeveer 30 procent van de verwarmingsbehoefte dekken als verwarmingsondersteuning.

Zelfs met thermische zonne-energie kunnen de kosten gedeeltelijk worden gedekt door subsidies. De belangrijkste sponsors zijn BAFA en KfW Bank.

Warmtepompen en thermische zonne-energiesystemen worden bijzonder sterk gepromoot

Van de vorige verwarmingsmethoden zijn warmtepompen en thermische zonne-energiesystemen bijzonder geschikt als alternatieven voor gas- en olieverwarming. In de regel zijn ze niet alleen klimaatvriendelijker dan verwarming door gas en olie, maar ze worden ook sterk gepromoot door de staat. Zo dekt de staat zo’n 35 procent van de totale kosten als een gasverwarmingssysteem wordt vervangen door een warmtepomp. Bij het kiezen van een kachel raden wij u aan om na te gaan of en in welke mate de installatie van een kachel wordt bevorderd.

Deel artikel: