Stookkosten verlagen: tips &maatregelen in één oogopslag

Hoe kunt u uw eigen stookkosten verlagen?



Beeld: the_builder / stock.adobe.com

In de meeste huishoudens vormen de verwarmingskosten het grootste deel van de bijkomende kosten. Met het oog op de stijgende energieprijzen stellen veel mensen zich de vraag: Hoe kan ik mijn stookkosten verlagen en geld besparen? Hier kunnen een paar kleine trucjes helpen om het energieverbruik te verminderen. Afhankelijk van de staat van het verwarmingssysteem kan het echter ook zinvol zijn om te investeren in modernisering. Welke opties er zijn en hoe u uw stookkosten effectief kunt verlagen, leggen we in dit artikel uit.

Tevreden



  1. Verwarming &thermostaten correct afstellen
  2. Goede ventilatie
  3. Houd radiatoren vrij & schoon
  4. Regelmatig onderhoud van de verwarming
  5. Ventileer de verwarming regelmatig
  6. Goede isolatie
  7. Bespaar warm water
  8. Vervang of vernieuw uw verwarming

Verwarming &thermostaten correct afstellen

Als het buiten koud is, wil je natuurlijk binnen aangenaam warm zijn. Om dit te bereiken hoef je de verwarming echter niet volledig hoger te zetten, want volgens een vuistregel kunnen de stookkosten met elke graad minder met ongeveer zes procent worden verlaagd. Tegelijkertijd betekent dit echter niet dat u de verwarming in de winter volledig moet weglaten, alleen maar om stookkosten te besparen. Integendeel: als de kamers en muren te veel afkoelen, kan dit zelfs de vorming van schimmel bevorderen. In plaats daarvan is de juiste instelling van de verwarming en thermostaat belangrijker om de optimale kamertemperatuur voor elke kamer te bereiken.

Omdat niet elke kamer dezelfde behoefte aan warmte heeft, moeten de thermostaten op de respectieve radiatoren worden ingesteld. Hoewel het in de woonkamers ongeveer 20 graden warm moet zijn, kan het ook iets koeler zijn in de keuken of in de gang. Hoewel de temperatuurperceptie altijd individueel is, kunnen de volgende richtwaarden worden gebruikt met betrekking tot temperatuur en de juiste instelling van de thermostaat, zodat u goed kunt verwarmen:

Ruimte Temperatuur Thermostaat aanpassing
Badkamer 22 tot 24 graden Celsius Etappe 4
Levend 20 tot 22 graden Celsius Etappe 3
Kinder- & studeerkamer 20 tot 22 graden Celsius Etappe 3
Keuken 18 tot 20 graden Celsius Tussen niveau 2 en 3
Slaapkamer 16 tot 18 graden Celsius Etappe 2
Hal, hal, trapopgang of grotendeels ongebruikte kamers Ongeveer 16 graden Etappe 1

Vanwege de verschillende warmtevereisten moeten de deuren van kamers met verschillende kamertemperatuur altijd gesloten blijven. Anders zullen ruimtes met een hogere warmtebehoefte afkoelen, terwijl ruimtes met een lagere warmtebehoefte onnodig worden verwarmd.

Installeer programmeerbare thermostaten

Indien niet beschikbaar, kan de installatie van elektronische thermostaten een manier zijn om het verwarmingsgedrag aan te passen aan uw eigen behoeften. Deze kunnen worden gebruikt om de bedrijfstijden van het verwarmingssysteem zo in te stellen dat de temperatuur tijdelijk wordt verlaagd, bijvoorbeeld ’s nachts of tijdens het werk. Anders dan wanneer je de verwarming in deze tijd handmatig helemaal uitzet, wordt de temperatuur ’s ochtends voor het opstaan of ’s middags aan het begin van de avond weer verhoogd. Tegelijkertijd kunt u voorkomen dat de kamers volledig afkoelen.

Elektronische thermostaten zijn verkrijgbaar tegen verschillende prijzen, meestal varieert de prijs tussen 10 en 50 euro per thermostaat. Wie een hydraulische balancering laat uitvoeren en ook de thermostaten en de warmtepomp vervangt, kan zelfs financiering krijgen van KfW. Hier moet echter worden opgemerkt dat alleen een gecombineerde verwarmingsoptimalisatie kan worden gefinancierd, maar niet elke maatregel afzonderlijk.

Verwarming tijdens de vakantie

Wanneer u op vakantie gaat, kunt u natuurlijk snel in de verleiding komen om de verwarming volledig uit te schakelen om de stookkosten voor deze tijd te verlagen. Afhankelijk van de lengte van de vakantie kunnen de kamers dan echter te veel afkoelen – vooral wanneer er buiten zeer lage temperaturen zijn. Daarnaast heeft het verwarmingssysteem dan aanzienlijk meer energie nodig om weer de gewenste binnentemperaturen te bereiken.

Dus in plaats van volledig af te zien van verwarming, moet u liever de radiatoren op n gebruikenLaat de temperaturen doorgaan om het verbruik tijdens uw afwezigheid te verminderen. Stel de thermostaten in op ongeveer 12 tot 15 graden.

Goede ventilatie

Om geen kostbare verwarmingsenergie te verspillen en toch te zorgen voor een optimaal binnenklimaat, is het juiste gedrag tijdens de ventilatie vereist. De kamerlucht moet meerdere keren per dag worden vervangen, zodat het vocht kan worden verwijderd.

Om de snelst mogelijke luchtuitwisseling met het laagste warmteverbruik mogelijk te maken, moet u schokventilatie gebruiken in plaats van ramen permanent te kantelen. Er gaat te veel warmte verloren. De ramen moeten tijdens spitsventilatie gedurende enkele minuten volledig worden geopend – indien mogelijk op zo’n manier dat kruisventilatie wordt gecreëerd. Tijdens de ventilatie is het zinvol om de verwarming in de afzonderlijke kamers uit te schakelen en de thermostaten lager te zetten, zodat de kachel geen onnodige energie verbrandt. Daarna moet je natuurlijk niet vergeten om de verwarming weer aan te zetten. Bovenal heeft schokventilatie het grote voordeel dat hoewel koude lucht binnenkomt, waardoor de kamertemperatuur voor een korte tijd wordt verlaagd, de muren niet volledig afkoelen. Hierdoor hebben de radiatoren dan minder energie nodig om weer de gewenste temperatuur te bereiken.

Houd radiatoren vrij & schoon

Vermijd het blokkeren van uw radiatoren met meubels, gordijnen of iets dergelijks. Dit beïnvloedt de prestaties enorm, omdat de warmte niet zo goed in de kamer kan worden verdeeld – dus er wordt veel energie verspild, wat kan leiden tot hoge verwarmingskosten. Zorg er dus voor dat je het gebied rond je radiatoren zo vrij mogelijk houdt.

Bovendien moet u niet vergeten om de radiator regelmatig schoon te maken, omdat stof, vuil en pluis ook de verwarmingsprestaties kunnen verslechteren.

Regelmatig onderhoud van de verwarming

Regelmatig, bij voorkeur één keer per jaar, verwarmingsonderhoud is de beste manier om een goede werking van het verwarmingssysteem te garanderen. Het is zinvol om dit verwarmingsonderhoud voor aanvang van het stookseizoen te laten uitvoeren. Hier moet u altijd een gespecialiseerd bedrijf raadplegen. De professionals kunnen tekenen van slijtage detecteren en de instellingen corrigeren. Bovendien kan de operationele veiligheid van het verwarmingssysteem beter worden gegarandeerd.

Voor huiseigenaren en verhuurders kan het de moeite waard zijn om een onderhoudscontract af te sluiten met een verwarmingsspecialist om een regelmatige afspraak te garanderen en, indien nodig, zelfs kosten te besparen.

Ventileer de verwarming regelmatig

Als de kachel geluid maakt, bijvoorbeeld in de vorm van een gorgel, kan het nodig zijn om de radiatoren te ontluchten. Dan zit er meestal te veel lucht in de radiator. Dit kan de prestaties van de kachel aantasten, waardoor deze niet meer echt warm wordt of het energieverbruik flink toeneemt.

Soms zorgen verwarmingsprofessionals ook voor het ontluchten van de radiatoren tijdens het onderhoud van de verwarming. U kunt er echter ook zelf voor zorgen door het volgende te doen:

Eerst moet je een doek, handdoek of iets dergelijks in het gebied onder de klep leggen. Om de kachel te ontluchten, moet u eerst de thermostaat volledig hoger zetten en vervolgens de respectieve kleppen op de radiator openen met een speciale sleutel, zodat de overtollige lucht kan ontsnappen. Zodra er geen lucht, maar alleen warm water ontsnapt en er geen gesis te horen is, moet alle lucht ontsnapt zijn en kun je de klep weer sluiten. Dan kan de thermostaat weer op het gewenste niveau worden gezet en kan de verwarming gewoon worden gebruikt.

Goede isolatie

Een doorslaggevende factor in het energieverbruik is de staat van de isolatie van een gebouw. Als de isolatie onvoldoende is, gaat er meer warmte verloren. Als het daarentegen in een perfecte, eigentijdse staat is, blijven kou in de winter en warmte in de zomer buiten. Dit scheelt een hoop stookkosten.

Hoe efficiënt goede isolatie kan zijn, is te zien in het voorbeeld van passiefhuizen: dit type huis dekt zijn warmtebehoeften uitsluitend via passieve warmtebronnen en houdt de warmte direct in het huis vast door zijn effectieve isolatie en een speciaal ventilatiesysteem.

Natuurlijk is dit niet zo eenvoudig te implementeren, vooral in bestaande gebouwen, maar er zijn tal van mogelijkheden voor latere isolatie. Naast externe isolatie kan binnenisolatie ook worden gebruikt om muren af te dichten.

Hetzelfde geldt voor de ramen, de deuren enhet dak. Hier komen koudebruggen bijzonder vaak voor, die alleen kunnen worden tegengegaan met deur- of raamisolatie en dakisolatie.

Ook bij dubbel- of driedubbel glas moet het kozijn altijd goed afgedicht zijn.

Isolerende verwarmingsbuizen

Niet alleen een goede binnen- of buitenisolatie zorgt voor lagere stookkosten: ook de verwarmingsbuizen zelf kunnen geïsoleerd worden. Dit is vooral handig in onverwarmde ruimtes, zoals de kelderkamers, omdat de verwarmingsbuizen ook warmte afgeven aan hun omgeving. Als gevolg hiervan gaat het elders verloren, hoewel het daar nodig is.

Het isoleren van de verwarmingsbuizen kan een grote impact hebben met relatief lage kosten en weinig inspanning. Voor nieuwe gebouwen en gebouwen die na 2002 zijn opgetrokken, is dit zelfs verplicht voor niet-verwarmde kelderruimtes volgens de Bouwenergiewet.

Er zijn verschillende opties beschikbaar voor het isoleren van de leidingen. Een eenvoudige oplossing is bijvoorbeeld een schuimmantel of de bevestiging van geprefabriceerde isolatieschalen. Afhankelijk van het ontwerp en de isolatiedikte zijn dergelijke materialen al verkrijgbaar tegen prijzen tussen ongeveer 3 en 10 euro per meter in de bouwmarkt.

Isoleren radiatornissen en rolluiken

Vooral in oudere gebouwen bieden niet-geïsoleerde radiatornissen herhaaldelijk thermische bruggen. Het hoge warmteverlies is vaak te wijten aan de kleine dikte van de muur achter de radiatoren. Om dit tegen te gaan en uw eigen stookkosten te verlagen, kan een radiatornis worden afgedicht met ruimtebesparende maar effectieve isolatiematerialen of, indien mogelijk, kan de radiator naar een andere locatie worden verplaatst en de nu vrije nis worden gevuld met een mineraal isolatiemateriaal.

Een ander zwak punt zijn rolluikkasten. Alleen al door hun constructie is het hier gemakkelijker om koud door te dringen. Daarnaast zijn rolluikkasten waarschijnlijk alleen geïsoleerd in de zeldzaamste gevallen. Gelukkig kan ook hier zonder problemen na isolatie worden uitgevoerd. Hiervoor zijn flexibele, nauwkeurig gesneden isolatieplaten in combinatie met een borstelafdichting voor de rolluikspleet beschikbaar.

Bespaar warm water

Een niet te onderschatten aandeel in het energieverbruik is ook te wijten aan de verwarming van water. Als je op een paar dingen let en je eigen gedrag aanpast, kunnen niet alleen stookkosten worden bespaard, maar kan ook het waterverbruik worden verminderd. Hier kunnen zelfs eenvoudige maatregelen voldoende zijn om minder warm water te gebruiken, bijvoorbeeld door te douchen in plaats van te baden of je handen te wassen met koud water. Extra besparingen kunnen worden bereikt door een flow limiter of een economy douchekop te installeren.

Vervang of vernieuw uw verwarming

Natuurlijk is de staat van het verwarmingssysteem ook aanzienlijk verantwoordelijk voor de hoeveelheid verwarmingskosten. Zo zijn er soms oudere modellen die meestal een hoger verbruik hebben in vergelijking met moderne systemen. Dienovereenkomstig kunnen de verwarmingskosten zelf, als u al onze bovenstaande tips en trucs volgt, leiden tot hoge verwarmingskosten als het verwarmingssysteem in slechte of verouderde staat verkeert.

Als dit het geval is, moet u nadenken over de vraag of het voor u de moeite waard kan zijn om een nieuw verwarmingssysteem te laten installeren. Natuurlijk gaat dit in eerste instantie gepaard met relatief hoge investeringskosten – op de lange termijn kunnen echter lagere stookkosten worden gegarandeerd. Zeker als je een modern verwarmingssysteem combineert met hernieuwbare energie zoals bijvoorbeeld zonnewarmte of een moderne warmtepomp, is het besparingspotentieel bijzonder groot. Hier vindt u een grote verscheidenheid aan nieuwe kachels. Om uw exacte behoeften te bepalen en het juiste model te vinden, is het zinvol om gebruik te maken van een energieconsult of om advies in te winnen bij een verwarmingsprofessional.

Zoek een verwarmingsmonteur

Lees meer

Deel artikel: