Stro-isolatie: constructie, kosten, voor- en nadelen

Stro kan worden gebruikt voor stro-isolatie.



Laatst bijgewerkt op januari 26, 2022 door Energiebesparen

Beeld: ExQuisine / stock.adobe.com

Als een van de oudste isolaties die in ons cultuurgebied worden gebruikt, heeft stro-isolatie vandaag niets van zijn effectiviteit verloren. Tot op de dag van vandaag worden huizen geïsoleerd met behulp van deze traditionele methode, waarbij moderne processen en kennis op de best mogelijke manier worden gecombineerd met het duurzame en betaalbare isolatiemateriaal.



Als u ook geïnteresseerd bent in het bouwen van een huis met stro-isolatie of het gebruik van stro-isolatie voor energetische renovatie, vindt u hier alles wat belangrijk is aan dit isolatiemateriaal. Naast de structuur en de voor- en nadelen van stro-isolatie en speciale overwegingen voor brandbeveiliging, vochtbescherming en afvoer, krijgt u ook een overzicht van de kosten. Bij blauarbeit.de vindt u tal van gespecialiseerde bedrijven die ook professioneel isolatie met stro in uw omgeving kunnen implementeren en zo zorgen voor duurzame energie-efficiëntie.

Vind ambachtslieden

Constructie van stro-isolatie

Zelfs als je huizen kunt bouwen die zijn gemaakt van dragende strobouwplaten, is dit ongebruikelijk in Duitsland. In plaats daarvan is het basisframe van een huis met stro-isolatie meestal een houtskeletbouw, waartussen de geperste stromatten worden gevuld. De strobalen hebben een dikte van 28 tot 41 cm, afhankelijk van de mate van persing en dus behaalde U-waarde, en voldoen daarmee ook aan de strenge eisen van de Bouwenergiewet.

De bron van stro is de oogst van tarwe of rogge. De stromatten zijn dus gemaakt van een bijproduct van de landbouw en worden na droging gevormd tot maximaal 18 procent restvocht in speciale persen. Deze stromatten kunnen zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant worden beplankt of direct worden afgedekt met een pleister. Een eventueel geïnstalleerd dampscherm biedt vochtbescherming, evenals de klei- of kalkpleister die meestal wordt gebruikt voor stro-isolatie. Hier hangt het af van een complete planking of grondige pleisterwerk, zodat er geen vocht in de isolatielaag kan doordringen. Een achter geventileerde gevelbekleding zorgt ervoor dat eventuele vochtindringing kan diffunderen als de pleister niet doorlaatbaar is.

Kenmerken van stro-isolatie

Voordelen van stro-isolatie

Een van de grootste voordelen van stro-isolatie is de prijs. Het materiaal dat het resultaat is van een afvalproduct wordt gedroogd en geperst in een gunstig proces en kan zonder verdere behandeling worden geïnstalleerd. De geluidsisolatie is ook uitstekend en maakt deze isolatie een echt alternatief, vooral in lawaaierige omgevingen. Het stro is doorlatend en dus goed beschermd tegen schimmel als het correct achter geventileerd is geïnstalleerd. Bovendien is stro-isolatie ecologisch verstandig en zeer voordelig, zowel bij de productie als bij de verwijdering ervan. Een huis geïsoleerd met stro is een echte winst voor de portemonnee en het milieu.

Nadelen van stro-isolatie

Zelfs goed geperste strobalen hebben relatief slechte thermische isolatie-eigenschappen in vergelijking met minerale wol, hennepvezels en kunstmatige isolatiematerialen. Om deze reden zijn isolatielagen van 28 tot 42 cm noodzakelijk om voldoende isolatie te bereiken. Onder bepaalde omstandigheden vermindert dit de leefruimte en vereist het ombouwmaatregelen bij het vervangen van een oude isolatielaag. Er moeten ook speciale maatregelen worden genomen om te beschermen tegen vocht en ongedierte, die professionele implementatie door een ervaren bedrijf vereisen.

Vocht- en brandbeveiliging

Geperste strobalen zijn minder brandbaar dan los stro en worden gesorteerd in de ontvlambaarheidsklasse B2/E (normaal ontvlambaar). Een betere brandbeveiligingsklasse kan worden bereikt door extra bekleding. Omdat stro gemakkelijk beschimmeld is, moet het correct worden geventileerd en moet de muur worden beschermd tegen regen door extra bekleding of een grote dakoverstek. Stro-isolatie is bijzonder gevoelig tijdens de installatie, die moet worden uitgevoerd bij droog weer en niet tegelijkertijd met bouwwerkzaamheden die rondvliegende vonken veroorzaken. Stro-isolatie moet individueel worden goedgekeurd door een bouwautoriteit. Uw deskundige bedrijf adviseert u graag over alle details.

Kosten voor materiaal en installatie

Stro-isolatie is goedkoop, zowel in aanschaf als installatie. U kunt 10 euro per vierkante meter ruimte betalen met 10 Euro materiaalkosten en 15 Euro installatiekosten inclusief extra materiaal rDe Voorzitter. — Aan de orde is het verslag ( Daarnaast zijn er de kosten voor de planken of pleister en de ongediertebescherming.

Meer over dit onderwerp

Deel artikel: