Teakhout

Teak biedt een breed scala aan mogelijkheden.



Beeld: surasako / stock.adobe.com

Het honinggele teak, dat ook op veel manieren op onze breedtegraden wordt gebruikt, komt van de teakboom (Tectona grandis). Het is inheems in India en Thailand en wordt geteeld in houtplantages in deze regio, maar ook in Afrika, Indonesië en Latijns-Amerika. 15 tot 60 jaar na het planten van de zaailingen zijn de bomen klaar voor de oogst en worden ze gekapt, verwerkt en verscheept naar onder andere Duitse havens. Oudere bomen hebben steviger hout, wat een hogere prijs opbrengt. De talrijke positieve eigenschappen van deze houtsoort maken het bijna onmisbaar, vooral buitenshuis, zoals zwembaden of tuinmeubelen. Hier kunt u meer te weten komen over de eigenschappen van deze houtsoort, de toepassingen en de prijs.

Technische eigenschappen van teak

Teakhout is een massief hout met een goudgele kleur dat donkerder wordt tot een leerbruin. Vanwege de vele insluitsels van essentiële oliën in het hout, is het bestand tegen ongedierte, bacteriën en schimmels. In zijn verwerkbaarheid is het vergelijkbaar met eikenhout en kan het goed worden gevormd, gesneden en gesneden door machines of met de hand. Met correct drogen, wat een zekere technische vaardigheid en geschikte machines vereist, vervormt het hout nauwelijks en vormt het vrijwel geen scheuren.



Teak heeft de volgende technische kenmerken.

Eigenschap Waarde
Droge dichtheid 650 kg/m³
Druksterkte 52 – 60 N/mm²
Buigsterkte 85 – 110 N/mm²
Elasticiteitsmodulus 9.000 – 13.700 N/mm²
Hardheid (JANKA) 4,0 – 10,2 kN
Hardheid (BRINELL) 23 – 39 N/mm²
Ph 5,1
natuurlijke duurzaamheid (volgens DIN-EN 350-2) 1 – 3

Voor- en nadelen van teak

Voordelen

De primaire eigenschap van teakhout, naast de aantrekkelijke kleur, hoge sterkte en veelzijdige verwerkingsopties, is de hoge weerstand tegen plagen. Of het nu gaat om insecten, schimmels of bacteriën, zelfs bij een hoge luchtvochtigheid hebben deze wezens het moeilijk om aanzienlijke schade in teak te veroorzaken. Vaak is een eenvoudige vernis of impregneerolie voldoende om het hout 25 jaar of langer buiten te houden zonder vergrijzing of beschadiging. De reden is de ophoping van oliën in elke cel van het spinthout, waardoor dit houtetende organisme giftig wordt. Eenvoudig onderhoud is ook een pluspunt, omdat teakhout meestal eenvoudig kan worden afgeveegd, zelfs als het vuil is dat andere houtsoorten permanent aantast.

Bovendien is teak bestand tegen UV-straling en kromt het door de jaren heen niet, is het waterafstotend en vormt het geen splinters. De waterafstotende eigenschappen zijn gebaseerd op een natuurlijke, rubberachtige laag die dit hout vormt en het zelfs in vocht antislip maakt.

Nadelen

Teak heeft één groot nadeel in het bijzonder – het is duur. In vergelijking met huishoudelijk hout zijn er extra kosten voor logistiek en moet hoogwaardig teakhout lang groeien, als je het vergelijkt met bijvoorbeeld sparrenhout. Bovendien is het complex om te bewerken en zorgt het voor een hoge gereedschapsslijtage. Voor een kubieke meter gesneden teak betaal je 6.500 euro in de groothandel. Daarnaast is het soms moeilijk om de duurzaamheid van de landbouwmethoden in de landen van herkomst te garanderen.

Mogelijke toepassingen voor teak

Vanwege de hoge weerstand tegen vocht en plagen wordt teakhout voornamelijk buiten gebruikt. Of het nu gaat om tuinmeubelen, balkons, kozijnen of houten terrassen naast een zwembad, ze hebben allemaal baat bij deze houtsoort. Tuinmeubelen omvatten ligstoelen, tuintafels, banken en stoelen, evenals dozen en nog veel meer. Het wordt ook binnenshuis gebruikt als fineerhout of voor massief houten meubels dankzij de aantrekkelijke kleurstelling en lange duurzaamheid. Kommen, lepels en ander keukengerei kunnen ook van teakhout worden gemaakt. Buiten het huis wordt teak ook gebruikt in de boot- en scheepsbouw, bestand tegen zout water, terwijl een teakdek zeilers een veilige stap geeft.

Deel artikel: