Omslagfoto door schulzfoto – stock.adobe.com
De DIN-norm 18101 definieert standaard deurafmetingen die in heel Duitsland gelden. Het bevat informatie met betrekking tot de deurgrootte, de afmetingen van de muuropening en andere componenten zoals het frame en de handgreep. Bouwers zijn dus aan de veilige kant als het gaat om het ontwerp van kamerdeuren.
Hoe meet je deuren?
Om de optimale grootte van kamerdeuren te bepalen, is het belangrijk om advies in te winnen bij een specialist. Dit zal u helpen bij het bepalen van de deurafmetingen. De deurdimensie is zo belangrijk omdat zelfs de kleinste onnauwkeurigheden kunnen leiden tot beperkingen in de installatie en functie van de deur.
Een professional meet eerst de deurhoogte, die wordt gemeten vanaf de bovenrand van de afgewerkte vloer tot de onderrand van de wandopening. Vervolgens meet hij de deurbreedte, die van muur tot muur wordt gemeten. Als u al een frame hebt geïnstalleerd, wordt de afstand tussen de buitenranden van de bekleding van het deurkozijn gemeten. Ten derde wordt de wanddikte bepaald, d.w.z. de dikte van de wand wordt gemeten.
Hoe beïnvloeden de metingen de kosten?
De kosten vloeien voort uit de standaardafmetingen, die voortvloeien uit de deurbreedte en deurhoogte. Hoe groter deze zijn, toeslagen van 40 tot 100 euro kunnen worden verwacht. Ook materiaalkosten, reiskosten en werktijden worden meegenomen in de berekening.
Deuren in oude gebouwen zijn een speciaal geval, omdat de afmetingen van de deuropeningen niet altijd hoeven overeen te komen met de standaardafmetingen van vandaag. Extra kosten van 70 tot 150 euro per kamerdeur zijn niet ongewoon in oude gebouwen.
Wat zijn de afmetingen van deuren voor toegankelijkheid?
Bij een barrièrevrije voordeur is een vrije breedte van minimaal 90 centimeter noodzakelijk om als barrièrevrij te worden beschouwd. Binnendeuren moeten een vrije breedte hebben van minimaal 80 centimeter, bij onbeperkt rolstoelgebruik minimaal 90 centimeter. De vrije hoogte van de toegangs- en binnendeuren moet minstens 205 cm zijn. Dit is geregeld in DIN 18040-2.
Verder moeten barrièrevrije deuren, deurklinken en handgrepen op een hoogte van 85 centimeter worden geïnstalleerd. In het geval van rolstoeltoegankelijke deuren is het ook noodzakelijk om aandacht te besteden aan een lateraal deurtoegangsgebied van ten minste 50 centimeter, dat zich naast de deurklink moet bevinden. Dit geldt niet als de deur geautomatiseerd is.
Als u een draaideur installeert, bepaalt DIN 18040-2 dat er 150 centimeter bij 150 centimeter ruimte aan de botszijde moet zijn. Dit is de enige manier voor de rolstoelgebruiker om de kamer binnen te komen terwijl hij de deur opent.
Voor schuifdeuren geldt nog een andere regeling, die is vastgelegd in DIN 18040-2. Hier is een bewegingsoppervlak van 190 centimeter breed en 120 centimeter diep nodig om barrièrevrije toegang mogelijk te maken.
Hoe noem je de componenten van een deur?
Kamerdeuren zijn samengesteld uit verschillende componenten die nodig zijn voor functie en ontwerp. Het deurblad is het meest voor de hand liggende deel van een deur. Het verwijst naar het beweegbare deel van de deur, d.w.z. wat een leek voldoende bekend is als een deur.
Naast het deurblad zijn er nog andere componenten die van een deur een deur maken. Dit geldt ook voor het deurkozijn. Het wordt ook wel deurbekleding of deurkozijn genoemd. Het is dus het vaste deel van de deurconstructie waaraan het deurblad hangt.
Kleding verwijst naar het zichtbare deel van het deurkozijn wanneer het deurblad gesloten is. Daarnaast is er het deurscharnier, dat ook wel scharnier wordt genoemd. Het verbindt deurblad en frame met elkaar met behulp van scharnieren. Dit onderdeel van de deur maakt openen en sluiten mogelijk.
Ook belangrijk vanuit functioneel oogpunt is de handgreepset. Dit is de deurklink of de deurklink.
Al deze elementen zijn variabel en hebben – naast de deurafmetingen – ook invloed op de totale kosten. Een specialist helpt u graag en adviseert u graag over de afmetingen en de materiaalkeuze.