Laatst bijgewerkt op juli 15, 2022 door Energiebesparen
Op zoek naar de perfecte tegels kom je verschillende tegelsoorten tegen. Deze zijn op verschillende manieren onder te verdelen. Afhankelijk van de behoeften en het doel zijn er verschillende soorten beschikbaar. In dit artikel geven we een overzicht van populaire en veel voorkomende tegeltypen.
Beeld: Евгений Вершинин / stock.adobe.com
Hoe kunnen tegeltypen worden onderscheiden?
Er zijn veel verschillende manieren om tegels in categorieën te verdelen en zo te onderscheiden. Misschien wel het belangrijkste onderscheid tussen tegeltypen is het onderscheid volgens het materiaal waaruit de betreffende tegel is gemaakt. Tegels kunnen van veel verschillende materialen worden gemaakt. Keramische tegels zijn bijvoorbeeld erg populair, maar er zijn ook tegels gemaakt van natuursteen, cement, glas of PVC. Vooral bij keramische tegels en tegels van natuursteen kan nog fijner onderscheid gemaakt worden. Keramische tegels worden bijvoorbeeld nog steeds verdeeld in aardewerk, steengoed en porseleinen steengoed. In welke van deze subcategorieën een tegel valt, hangt af van de exacte materiaalsamenstelling en de stooktemperatuur. In het geval van natuursteen tegels daarentegen kunnen marmer, graniet, basalt, kalksteen, leisteen en nog veel meer als materialen worden beschouwd.
Andere mogelijke differentiaties
Een andere manier om tegels te onderscheiden, is door de tegeltypen in formaten te verdelen. Tegels kunnen grootschalig zijn, daarnaast zijn er middelgrote tegels, maar ook hele kleine mozaïektegels.
Daarnaast kunnen tegels ook worden onderverdeeld in schuurklassen. De toewijzing aan een van de vijf schuurklassen geeft aan hoeveel de tegel kan worden blootgesteld aan mechanische belastingen. Tegels van schuurklasse 1 weerstaan het minst, tegels van schuurklasse 5, aan de andere kant de meeste mechanische belastingen.
Ten slotte kunnen tegels bijvoorbeeld worden gecategoriseerd op basis van de krashardheid, d.w.z. op basis van hoe gevoelig de tegel is voor krassende en krassende belastingen. Een indeling in de slipweerstand of slipweerstand van de betreffende tegel is ook mogelijk. De classificatie geeft aan hoe groot het risico is om uit te glijden op een overeenkomstige tegelvloer.
Keramisch
Alle keramische tegels zijn in principe gemaakt van klei, zand en veldspaat. Andere materialen zoals kwarts, krijt of kalk kunnen worden toegevoegd. De verschillende materialen worden vervolgens gemengd met de toevoeging van water en drijfmest en vervolgens op zeer hoge temperaturen gebakken. Bepalend voor de eigenschappen van de latere tegel zijn zowel de exacte samenstelling als de stooktemperatuur.
Keramische tegels kunnen ook worden onderverdeeld in aardewerk, steengoed en porseleinen steengoed. Aardewerk tegels zijn niet erg duurzaam, maar zijn vooral geschikt om te snijden. Daarom is het bijzonder geschikt voor schuine oppervlakken of voor oppervlakken met veel uitsparingen (bijvoorbeeld voor buizen). Opgemerkt moet worden dat de aardewerken tegel, in tegenstelling tot andere keramische tegels, niet tot de vorstbestendige tegels behoort en daarom niet geschikt is voor gebruik buitenshuis.
Steengoed tegels worden gebakken bij aanzienlijk hogere temperaturen, hebben dus een veel hogere dichtheid en zijn beter bestand. Sommige steengoedtegels kunnen daarom zelfs buiten worden gebruikt. In tegenstelling tot aardewerk tegels is het ook geschikt als vloerbedekking.
Porseleinen tegels daarentegen worden op een nog hogere temperatuur gestookt dan steengoedtegels. Ze zijn daardoor nog resistenter en overal geschikt voor buitengebruik. Vanwege het dichte oppervlak hoeven porseleinen tegels niet te worden geglazuurd. Zelfs zonder beglazing zijn ze gemakkelijk schoon te maken en stoten ze grotendeels vuil af.
Keramische tegels zijn verkrijgbaar vanaf een prijs van ongeveer 20 euro per vierkante meter. Hoogwaardige producten of producten met een bijzonder ongewoon ontwerp kunnen echter ook tot 80 euro per vierkante meter of zelfs meer kosten.
Natuursteen tegels
De natuursteentegel is een verzamelnaam voor veel verschillende materialen. Over het algemeen omvat dit alle soorten tegels die zijn gemaakt van onveranderde steen. Afhankelijk van het gekozen steentype verschillen ook de eigenschappen van de tegels. Aangezien dit stenen uit de natuur zijn, ziet elke natuurstenen tegel er anders uit en is daarom uniek. DeOnderdeel van natuursteen tegels is dat ze vaak zeer duurzaam en zeer vorstbestendig zijn. Bovendien worden ze gekenmerkt door hun nobele uiterlijk. Voor natuursteen tegels fluctueert de prijs per vierkante meter zeer sterk. Kortom, een prijs van ongeveer 15 tot 60 euro per vierkante meter kan worden verwacht. Met name marmeren tegels kunnen echter vaak tien keer deze prijs kosten.
Cementtegels
Het belangrijkste verschil met andere soorten tegels is dat cementtegels niet worden gebakken, maar alleen worden gedroogd. Door deze productiemethode is het oppervlak erg zacht. Er moet echter rekening mee worden gehouden dat cementtegels over het algemeen niet vorstbestendig zijn. Traditioneel worden cementtegels met de hand gemaakt, maar nu is er ook de mogelijkheid om ze machinaal te produceren. Cementtegels zijn verkrijgbaar in een prijsklasse van 55 tot 70 euro per vierkante meter.
Glastegels
Glastegels zijn vooral populair als wandtegels. Als vloerbedekking zijn ze echter iets minder geschikt vanwege hun gladde oppervlak. Het grote voordeel van glastegels is dat ze in alle mogelijke kleuren verkrijgbaar zijn. Daarnaast zorgt de transparantie van de glastegels vaak voor mooie lichteffecten. De prijs van glastegels is ongeveer 20 tot 80 euro per vierkante meter. De prijs fluctueert hier dus meer dan bij andere tegels, aangezien glastegels in veel verschillende varianten en kwaliteitsniveaus verkrijgbaar zijn.
Op basis van welke functies moet je tegels kiezen?
Afhankelijk van het beoogde gebruik moeten verschillende criteria bepalend zijn voor welke tegel te kiezen.
Met name voor douches en badkamers komt een selectie op basis van slipweerstand en slipweerstand in aanmerking. Want op de natte grond is de kans op uitglijden en blessures bijzonder groot. Dergelijke veiligheidsaspecten moeten echter ook in de commerciële sector in aanmerking worden genomen, dus er zijn zelfs voorschriften waaraan moet worden voldaan voor bepaalde commerciële toepassingen.
Afhankelijk van de toepassing moet ook rekening worden gehouden met de schuurklasse en de krashardheid. Met name buitentegels of andere tegelvloeren, die vaak met schoeisel worden betreden, moeten een hoge schuurklasse hebben. In het geval van binnenwandtegels zijn dergelijke overwegingen daarentegen van secundair belang, omdat de mechanische belasting op dergelijke tegels zeer laag is.
Het belangrijkste criterium voor de meeste mensen zal echter de optica zijn. Dit geldt vooral voor tegels in je eigen appartement of huis, omdat je er dan dagelijks mee geconfronteerd wordt. Naast de kleur wordt het uiterlijk grotendeels bepaald door het formaat en het gebruikte materiaal. Er moet echter ook worden opgemerkt dat sommige plaatsen alleen geschikt zijn voor bepaalde tegels. Zo is het betegelen van schuine ruimtes of kleine gebieden met grootformaat tegels natuurlijk moeilijk. Om praktische redenen moeten mozaïektegels hier worden gebruikt.
Tot slot kan het onderscheid tussen geglazuurde en ongeglazuurde tegels ook relevant zijn voor de selectiebeslissing. Geglazuurde tegels zijn veel gemakkelijker schoon te maken dan ongeglazuurde tegels en zijn daarom bijzonder geschikt voor toepassingen waarbij ze worden blootgesteld aan zware vervuiling.