Thermische isolatiebeglazing – een duurzame investering

Thermische isolatiebeglazing - beveilig uw ramen



Laatst bijgewerkt op augustus 26, 2022 door Energiebesparen

Plant u een nieuw gebouw en staat u op het punt om ramen te kopen? Er zijn inderdaad een aantal belangrijke beslissingen die vooraf moeten worden genomen. Een van de vragen zou onder meer zijn of voor het betreffende raamtype een speciale warmte-isolerende beglazing moet worden gebruikt. Om het juiste antwoord op deze vraag te weten, moet u eerst duidelijk maken wat thermische isolatiebeglazing precies is en voor welke ramen deze geschikt is.

Wil je op de lange termijn ook belangrijke energie besparen en ook milieubewuster leven, dan moet je nadenken over thermisch isolerende beglazing. Bij de renovatie van oude gebouwen of nieuwbouw wordt nu standaard 2-, 3- of 4-voudig glas gebruikt. Tegenwoordig is deze beglazing ontstaan uit de isolerende ruiten. Een of meer Thermofloat-ruiten met een emissiearme metaalcoating worden hier gebruikt om de stookkosten te verlagen en een overeenkomstig aangename kamertemperatuur te handhaven. Want niet alleen in de winter zorgt het warmte-isolerende glas voor de isolatie van je vier muren om geen warmte te verliezen aan de buitenkant, het voorkomt ook dat je kamers in de zomer te veel opwarmen. De meeste beglazing heeft een edelgasvulling van argon of krypton.



Raamfabrikanten zoeken

Thermofloat – voor een aangename warmte

In de meeste gevallen bestaat het warmte-isolerende glas uit ten minste twee ruiten, waarvan er ten minste één is gecoat met een speciale emissiearme metalen coating. Deze metalen coating wordt thermofloat genoemd.

Terwijl de belangrijke verwarmingsenergie in uw kamers wordt gehandhaafd en deze dienovereenkomstig warm blijft, wordt waardevolle UV-straling tegelijkertijd in het interieur van de kamer gericht met behulp van het grote, transparante oppervlak. Het is een feit dat hoe meer ruiten, hoe groter de thermische isolatie. Houd er echter rekening mee dat de structurele omstandigheden en het daadwerkelijke gebruik en de eigendom van de ramen altijd een belangrijke rol spelen en in aanmerking moeten worden genomen. In het ergste geval kunnen grote raamvleugels met bijvoorbeeld 4-voudig thermisch isolatieglas te zwaar worden.

In de regel is driedubbel glas meestal voldoende. Als alternatief kunt u proberen de warmteoverdrachtscoëfficiënt te verlagen. U kunt dit controleren met inert gas, afdichtingen of met het profiel. Het is belangrijk dat alle componenten uiteindelijk goed in elkaar passen. U dient hierover passend advies in te winnen.

De warmteoverdrachtscoëfficiënt

Als we het hebben over een warmteoverdrachtscoëfficiënt, spreken we van de zogenaamde U-waarde. Deze waarde is een karakteristieke waarde die dient als meeteenheid voor de respectieve warmteoverdracht van een vloeistof – door een vast lichaam, naar een tweede vloeistof. Een vloeistof kan bijvoorbeeld gas zijn. Hoe lager de waarde, hoe beter uw raam geïsoleerd zal zijn. Er zijn drie relevante U-waarden:

  • Ug: Beglazing Coëfficiënt voor glas
  • Uf: lijst Coëfficiënt voor kozijnen
  • Uw: Venster Coëfficiënt voor het hele venster

Om de verschillende ramen met elkaar te kunnen vergelijken – bijvoorbeeld houten of kunststof ramen – is de laatste waarde hier bijzonder relevant: Als het profielframe en glas in ideale harmonie met elkaar zijn, neemt ook de bijbehorende energie-efficiëntie toe.

Kosten van thermische isolatiebeglazing

Inmiddels zijn moderne ramen in de meeste gevallen voorzien van thermische isolatie beglazing, waardoor het zoeken naar het juiste raam voor u geen groot probleem is. Voor normaal gebruik vereist het meestal 2-voudige of 3-voudige beglazing, wat de belangrijkste beslissing is die u moet nemen.

De prijzen voor thermische isolatiebeglazing verschillen afhankelijk van het type beglazing. Bij 2-vouwbeglazing zijn de kosten natuurlijk lager dan bij driedubbel glas. Daarnaast kunnen prijsverschillen ook worden veroorzaakt door de grootte van de ruiten of door de afstandhouders en anderen. Om deze reden kunnen vaste prijzen nauwelijks worden gedefinieerd. Raadpleeg daarom een expert bij het aanvragen van een offerte. Als alternatief bieden fabrikanten ook configuratieprocessen op internet die een geschatte prijs voor u bepalen op basis van uw informatie.

Geluids- en inbraakbeveiliging

Er is warmteBeschermende beglazing, die bovendien zorgt voor geluids- en inbraakbeveiliging. De geluiddichte beglazing is voorzien van ruiten van verschillende diktes. Hier worden trillingen gedeeltelijk geannuleerd en gedeeltelijk gedempt, zodat aanzienlijk minder geluid in het gebouw zelf kan doordringen. Deze geluidswerende beglazing, die is opgenomen in speciale thermische isolatiebeglazing, kan worden onderverdeeld in zes geluidsisolatieklassen (SSK):

  • Geluidsisolatie klasse 1: 25-29 dB (geluidsisolatie-index)
  • Geluidsisolatie klasse 2: 30-34 dB (geluidsisolatie-index)
  • Geluidsisolatie klasse 3: 35-39 dB (geluidsisolatie-index)
  • Geluidsisolatie klasse 4: 40-44 dB (geluidsisolatieniveau)
  • Geluidsisolatie klasse 5: 45-49 dB (geluidsisolatie-index)
  • Geluidsisolatieklasse 6: groter dan 50 dB (geluidsisolatieniveau)

Hoe hoger de geluidsisolatieklasse, hoe minder geluid door het raam het gebouw kan binnenkomen.

Naast warmte- en geluidsisolatie kunt u uw ramen ook beveiligen met inbraakbeveiliging. Ook het zogenaamde paddenstoelenkopslot is hiervoor geschikt. Het aantal inbraken in Duitsland is de afgelopen jaren sterk gestegen. Overweeg daarom een passende inbraakbeveiliging voor uw ramen.

Kiest u voor thermische isolatiebeglazing, die ook als gelaagd veiligheidsglas (LSG) kan worden ontworpen, dan kunt u bovendien de inbraakbeveiliging verhogen. Een zeer elastische en scheurbestendige film wordt uitgerekt in de ruimte tussen de ruiten. Als inbrekers er echter toch in slagen om het raam te breken, kun je niet zomaar door de opening reiken en het raam openen: de folie staat hen in de weg.

Bron afbeelding: filirovska/stock.adobe.com

Deel artikel: