Thuisventilatie: gecontroleerde ventilatiesystemen

Met de ventilatie in de woonkamer kan een optimaal binnenklimaat worden gegarandeerd.



Foto: Klaus Eppele / stock.adobe.com

Een gecontroleerd ventilatiesysteem is verantwoordelijk voor regelmatige luchtverversing in een huis. Op mechanische basis zorgt het systeem automatisch voor de ventilatie en ventilatie van ruimtes, zodat deze niet meer klassiek via het raam geventileerd hoeven te worden. De muffe lucht, die niet alleen weinig zuurstof bevat, maar ook andere stoffen zoals waterdamp en koolstofdioxide, wordt vervangen door frisse lucht. Want frisse lucht met voldoende zuurstof is bijzonder belangrijk voor het menselijk lichaam en voor mentale prestaties. Zo zorgt gecontroleerde ventilatie voor een hoge luchtkwaliteit en een aangenaam binnenklimaat, wat bijdraagt aan het menselijk welzijn en verhoogde prestaties.

Wat is het verschil met airconditioning?

Een ventilatiesysteem is primair verantwoordelijk voor de ventilatie van een ruimte. Hierdoor wordt de gebruikte ruimtelucht vervangen door nieuwe frisse lucht. Een airconditioner daarentegen beïnvloedt het hele binnenklimaat door u in staat te stellen zowel de kamertemperatuur als de luchtvochtigheid naar wens te regelen. Deze factoren kun je niet beïnvloeden bij het ventileren van de woonkamer. Omdat deze fundamenteel afhankelijk zijn van de buitenlucht, die door het ventilatiesysteem circuleert en uw kamers van frisse lucht voorziet.



Welke soorten gecontroleerde ventilatiesystemen zijn er?

Bij gecontroleerde ventilatie wordt onderscheid gemaakt tussen een centraal en decentraal ventilatiesysteem. In het centrale systeem worden de kamers van een woning van frisse lucht voorzien via een centrale ventilatie-unit, die in de muur of het plafond is geïnstalleerd. Op deze ventilatie-unit wordt vervolgens een luchtverdeelsysteem aangesloten, dat verborgen zit in de vloerstructuur of plafondstructuur. Aan de ene kant bereikt verse lucht de toevoerluchtruimten via dit verborgen leidingsysteem, dat zijn de woonkamer, slaapkamer en kinderkamer. Aan de andere kant wordt de gebruikte lucht onttrokken aan de keuken, de badkamer en het toilet. Decentrale ventilatiesystemen kunnen ook eenvoudig achteraf worden uitgerust met weinig inspanning en individuele kamers van frisse lucht voorzien.

Naast ventilatie zijn beide ventilatiesystemen ook in staat om warmte uit de afvoerlucht terug te winnen en over te brengen naar de frisse lucht met behulp van een warmtewisselaar. Op deze manier verliest u geen waardevolle verwarmingswarmte, wat uw ventilatiewarmtebehoefte aanzienlijk minimaliseert en dus ook stookkosten bespaart. Dienovereenkomstig kunnen de gecentraliseerde en gedecentraliseerde fabrieken in drie groepen worden verdeeld:

  • pure ventilatiesystemen
  • Ventilatiesystemen en ventilatiesystemen zonder warmteterugwinning
  • Ventilatiesystemen en ventilatiesysteem met warmteterugwinning

Voor welke toepassingsgebieden zijn gecontroleerde ventilatiesystemen geschikt?

Gecontroleerde ventilatiesystemen kunnen in verschillende toepassingsgebieden worden gebruikt:

  • Nieuwbouw: In nieuwe gebouwen worden voornamelijk centrale ventilatiesystemen gebruikt, omdat ze vanaf het begin in de huisstructuur kunnen worden opgenomen. Retrofitting is vrij ongebruikelijk vanwege de complexiteit en de daaruit voortvloeiende investeringskosten. Deze financiële en structurele inspanning is alleen de moeite waard in de loop van de modernisering, waarbij het luchtsysteem bijvoorbeeld in een verlaagd plafond kan worden ondergebracht.
  • Appartement: Een decentraal ventilatiesysteem is ideaal voor het ventileren van een appartement of individuele kamers. Deze zijn eenvoudig te installeren en daardoor kosteneffectiever dan een centraal ventilatiesysteem. U heeft echter ook de mogelijkheid om een centraal ventilatiesysteem in een appartement achteraf in te bouwen als onderdeel van een kernrenovatie.
  • Oud gebouw: Voor oude gebouwen zijn decentrale ventilatiesystemen ideaal. Als uw oude gebouw echter niet of slechts gedeeltelijk is gerenoveerd, heeft het gebruik van een ventilatiesysteem in de meeste gevallen geen zin.

Wat zijn de voor- en nadelen van dergelijke ventilatiesystemen?

In veel nieuwe gebouwen of gerenoveerde woningen is er geen luchtuitwisseling vanwege de goede isolatie. Daarnaast kan vocht niet meer door de muren naar buiten diffunderen. Deze factoren maken drie tot vier keer per dag luchten onmisbaar om de ontwikkeling van schimmel- en vochtschade te voorkomen. Maar dit is in de praktijk meestal niet mogelijk.

Niettemin, om niet te vertrouwen op een goed Als u het zonder binnenklimaat moet doen, is het gebruik van gecontroleerde ventilatiesystemen aan te raden. Deze voorzien uw pand van frisse lucht als dat nodig is en continu, zelfs in uw afwezigheid. Zo ventileert de ventilatie in de woonkamer niet alleen regelmatig verontreinigende stoffen, maar beschermt het uw kamers ook tegen schimmel- en vochtschade. Bovendien houden de geïntegreerde luchtfilters stof, pollen en insecten uit uw kamers. Bovendien biedt het ventilatiesysteem u geluidsisolatie, omdat verse lucht uw gebouw binnenstroomt, zelfs met lawaai van buitenaf zonder een raam te openen.

Deze voordelen worden tenietgedaan door het nadeel dat dergelijke gecontroleerde ventilatiesystemen hoge investeringskosten hebben. Daarnaast is er het verhoogde stroomverbruik voor de werking van het apparaat, evenals de regelmatige filterwissel en het reinigen van het systeem. Het geluid van de ventilator in het systeem en het stroomgeluid kunnen voor sommigen ook storend zijn.

Welke kosten kunnen worden verwacht voor gecontroleerde ventilatie in de woonkamer?

Voor de installatie van gecontroleerde residentiële ventilatie moet u rekenen op een gemiddelde kostprijs van 3.000 euro tot 9.000 euro. Naast deze investeringskosten zijn er ook lopende kosten. Deze bestaan uit de elektriciteitskosten die worden gemaakt voor de werking van het ventilatiesysteem en onderhoudskosten voor bijvoorbeeld het reinigen en vervangen van het filter van het apparaat. De elektriciteitskosten bedragen zo’n 30 euro tot 70 euro en de onderhoudskosten zo’n 40 euro per jaar.

Lees meer

Deel artikel: