Vakwerkhuis: Wonen midden in de levende geschiedenis

Het vakwerkhuis is een oud type constructie met historische charme



Laatst bijgewerkt op juli 23, 2021 door A. Mroos

Gezellig en met een bijzondere charme straalt het vakwerkhuis een vleugje nostalgie uit. We associëren de bouwmethode vooral met historische oude steden of middeleeuwse dorpjes, tot in de 19e eeuw was vakwerk immers de overheersende bouwmethode in Midden-Europa. Maar vakwerkhuizen zijn nog steeds populair – en sommige worden zelfs gebouwd als nieuwe gebouwen in de vorm van geprefabriceerde huizen.

Maar heeft het zin om een nieuw vakwerkhuis te bouwen of een oud gebouw te kopen? We laten zien wat een vakwerkhuis maakt en welke voor- en nadelen het biedt.



De kenmerken van het vakwerkhuis

De naam van het vakwerkhuis is afgeleid van het ontwerp, het houten raamwerk in de bouw. De timmerman zet een houten raamwerk op met gaten in de skeletbouw. De schaal wordt vertegenwoordigd door het houten raamwerk gemaakt van dragende bouwelementen. De ruimtes tussen de houten balken worden ook wel compartimenten genoemd en gevuld met klei, gepleisterd houten gaas of metselwerk. De houtsoorten die voornamelijk worden gebruikt, zijn eikenbossen zoals zomereik of coniferen zoals sparren. In de regel worden de stammen uitgehouwen in enkelstammige balken voordat ze worden geïnstalleerd.

Kortom, de houten structuur is sinds de middeleeuwen gebouwd op een stenen basis als fundering en omgeven door een drempel. Als dakconstructie werd meestal een spandak geplaatst. De dominante dakvormen daarentegen waren zadeldaken of mansardekken. Het is niet ongewoon om dakkapellen te vinden op de daken van een vakwerkhuis. De houten balken zijn vaak uitbundig versierd en geven soms zelfs conclusies over wie de bouwer was, bijvoorbeeld in de vorm van het gildesymbool.

Koop historisch vakwerkhuis

Als u de geschiedenis van dichtbij wilt ervaren en verlangt naar een individuele blik op uw eigen huis, heeft u misschien gedacht aan het kopen van een echt, historisch vakwerkhuis. De meeste staan onder monumentenzorg, dus een oud vakwerkhuis kan niet volledig worden herbouwd, maar er zijn veel mogelijkheden voor individualisering en modernisering beschikbaar.

Tegelijkertijd is het niet ongebruikelijk dat de typische kostenvallen van een oud gebouw ontstaan, zoals gebrek aan isolatie, verouderde leidingen of vocht in het bouwweefsel. Als koper moet je meestal veel investeren voordat het huis bewoonbaar is of als kantoor kan worden gebruikt, tenzij het vakwerkhuis al eerder is gerenoveerd. De noodzakelijke maatregelen voor de renovatie van oude gebouwen in een vakwerkhuis omvatten meestal:

  • Vernieuwen van thermische en akoestische isolatie
  • Dakisolatie
  • Eliminatie van ongedierte zoals schimmel of droogrot
  • Reparatie van defecte reparaties en conversies
  • Veel kleine reparaties

Er is financiële steun beschikbaar voor energie-efficiënte modernisering. De Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) verstrekt bijvoorbeeld leningen met een lage rente voor de renovatie en renovatie van historische gebouwen.

Hoewel Duitsland nog steeds een relatief groot aantal vakwerkhuizen heeft, afhankelijk van de stad en regio, zijn de meeste al particulier eigendom of zodanig gepleisterd dat het speciale type constructie nauwelijks herkenbaar is. Het is dus moeilijk om je eigen vakwerkhuis te vinden, maar je kunt een heel bijzonder, individueel huistype je eigen huis noemen, als je het hebt gemaakt.

Wat spreekt voor een vakwerkhuis, wat tegen?

Of het de moeite waard is om een oud vakwerkhuis te kopen, hangt natuurlijk af van de persoonlijke behoeften. Het is logisch om eerst eens te kijken naar de voor- en nadelen van vakwerkhuizen.

Voordelen vakwerkhuis

  • Historische flair
  • Individueel ontwerp
  • Gezellige balkconstructie binnenin
  • Deels subsidies voor de renovatie van een vakwerkhuis

Nadelen vakwerkhuis

  • Vaak meerdere constructiefouten
  • Niet zelden plaagplaag op de houten constructie
  • Kleine kamers en lage plafonds
  • Goede isolatie vereist door veel voegen
  • Hoge renovatiekosten

Het blijkt dus dat de aankoop van een oud vakwerkhuis vooral geschikt is voor liefhebbers van historische gebouwen. Een vakwerkhuis biedt hier een heel bijzonder gevoel van wonen.

Vanwege de hoge kosten die gepaard gaan met het renoveren van een vakwerkhuis en het feit dat men soms zeer beperkt is in het ontwerp van de eigen woonruimte, moet men maar wees er helemaal zeker van voordat je een vakwerkhuis koopt.

Het vakwerkhuis als nieuwbouw

Je kunt ook een geprefabriceerd huis bouwen in vakwerk
Een modern geprefabriceerd huis gebouwd in vakwerk

Een andere manier om een vakwerkhuis je eigen huis te noemen, is door er zelf een te bouwen. De nieuwe gebouwen, die zijn gemodelleerd naar de historische vakwerkhuizen, zijn nu gebouwd in houtskeletbouw of houtskeletbouw en doen op geen enkele manier onder voor moderne huizen van vandaag.

Sommige leveranciers van geprefabriceerde huizen hebben ook vakwerkhuizen in de aanbieding. In tegenstelling tot hun historische voorouders zijn deze echter van binnenuit geïsoleerd en op een energiezuinige manier geprefabriceerd. De nieuwbouw van een eengezinswoning als vakwerkhuis biedt aanzienlijk meer ontwerpvrijheid dan een bestaand oud gebouw, maar komt niet per se met de historische sfeer.

Zelfs het bouwen van een vakwerkhuis en het selecteren van een geprefabriceerd huis als een type constructie in de bouwplanning is ongeveer gelijk aan de kosten van een normaal nieuw gebouw. Voor de speciale architectuur moet u echter, afhankelijk van de aanbieder, iets meer geld in uw kostenberekening plannen voor woningbouw dan voor conventionele geprefabriceerde huizen. Vakwerkhuizen worden echter steeds populairder als nieuwbouw, zodat men ook uit kan gaan van een positieve waardeontwikkeling.

Over het algemeen biedt een geprefabriceerd huis in vakwerk de mogelijkheid om de historische stijl te waarderen, te genieten van de speciale uitstraling en traditie te combineren met moderne normen.

Bron van afbeeldingen:
Thomas von Stetten/stock.adobe.com
henryn0580/stock.adobe.com

Deel artikel: