Houtskeletbouw – duurzaam en flexibel

Componenten voor een huis in houtskeletbouw.



Naast de solide bouwmethode met beton of bakstenen, die wijdverspreid is in Midden-Europa, worden er in dit land steeds meer huizen gebouwd in houtskeletbouw. Dit ontwerp, ook bekend als lichtgewicht constructie, is vooral wijdverspreid in Noord-Amerika en Scandinavië en combineert tal van voordelen. Het is een verdere ontwikkeling van de vakwerkhuisbouwtechnologie. Het maakt de prefabricage van belangrijke componenten mogelijk, maakt gebruik van de duurzame grondstof hout en heeft uitstekende energie-eigenschappen ondanks dunne wanden.

Hier kunt u lezen wat houtskeletbouw is, welke varianten er zijn en wat hun voor- en nadelen zijn. Daarnaast leer je ook welke kosten je kunt verwachten voor een woning in houtskeletbouw. Als u ook overweegt om uw huis in houtskeletbouw te laten bouwen, vindt u tal van experts op blauarbeit.de die u graag adviseren over deze veelzijdige bouwmethode en het nodige werk snel en zorgvuldig uitvoeren.

Principe van houtskeletbouw en zijn varianten

Houtskeletbouw

Zoals de naam al doet vermoeden, is hout het primaire en dragende bouwmateriaal in houtskeletbouw. Hier wordt massief constructiehout (KVH) gebruikt, dat meestal met elkaar verbonden is in een rooster van meestal 62,5 cm. De componenten worden vaak al in de exploitatie van het bouwbedrijf ontworpen, naar de bouwplaats getransporteerd en daarop geassembleerd. Componenten met één verdieping en twee en drie verdiepingen zijn mogelijk. Deze componenten zijn solide en dragen gemakkelijk de belasting van het gebouw. Er worden isolatiematten tussen bevestigd, die de energiebalans van het gebouw verbeteren. Als alternatief wordt inblaasisolatie gebruikt nadat de bekleding is geïnstalleerd.



Op de houten kozijnen wordt dan een bekleding gemonteerd, die meestal bestaat uit gips of houten panelen. Ook elektrische kabels, verwarmingsbuizen of andere interne componenten kunnen hier zonder problemen worden gelegd. Tot slot wordt de buitenmuurbekleding aan de buitenkant geplaatst en de binnenmuurbekleding en behang aan de binnenkant. De openingen voor deuren, ramen en andere structurele elementen zijn in de bekleding en isolatie gesneden.

Houten paneelbouw

Deze bouwmethode volgt hetzelfde basisprincipe als de houtskeletbouw. Het belangrijkste verschil ligt in de mate van prefabricage van de componenten vóór levering. In het geval van geprefabriceerde componenten volgens de houten paneelconstructie, zijn de isolatie en de bekleding al geïnstalleerd wanneer ze worden geleverd. Deze componenten hoeven alleen ter plaatse te worden geassembleerd, wat zorgt voor een bijzonder snelle bouwtijd voor zogenaamde geprefabriceerde huizen. In het geval van een eengezinswoning die volledig is gebouwd met houten paneelconstructie, kan de schaal binnen één dag worden voltooid. Een combinatie van houtpaneelbouw en houtskeletbouw is net zo goed mogelijk als voorgemonteerde componenten slechts aan één zijde. Het eindresultaat is structureel identiek.

Skeletbouw

Een bouwmethode die erg lijkt op de houtskeletbouwmethode is de houtskeletbouw. Ook hier vertegenwoordigen geprefabriceerde houten componenten de steigers van het gebouw, die in de volgende stap met elkaar verbonden zijn. Het verschil zit hem in de statica. Terwijl bij houtskeletbouw de afzonderlijke wanddelen met elkaar verbonden zijn en het gebouw horizontaal stabiliseren, vindt deze stabilisatie in de skeletbouw plaats via de plafonds. Bovendien zijn in dit type constructie alleen de binnenmuren en steunen die binnen aanwezig zijn dragende muren, terwijl binnenmuren vrij kunnen worden opgetrokken en verwijderd. Dit maakt variabele plattegronden en grote ruimtes mogelijk die moeilijk te implementeren zouden zijn met andere bouwmethoden.

Voor- en nadelen

Voordelen

Een van de grootste voordelen van houtskeletbouw is de snelle montage. De voorgemonteerde delen van het gebouw worden snel en grondig op de bouwplaats gemonteerd en voorzien van de isolatie en gevelbekleding. Binnen korte tijd kunnen zelfs dergelijke grote en complexe gebouwen worden opgericht. Dit zorgt niet alleen voor een snelle intrek, maar bespaart ook geld op werktijd.

De houtskeletbouw maakt ook een uiterst flexibele constructie mogelijk. Zelfs als de afzonderlijke componenten vaak gestandaardiseerd zijn, kunnen ze in bijna onbeperkte combinaties met elkaar worden verbonden. De installatie van ramen en deuren is snel en flexibel mogelijk en kan ook zonder veel moeite achteraf worden gemonteerd.

Hout is een duurzame grondstof omdat het niet alleen hernieuwbaar is, maar ook koolstofdioxide in grotere mate bindt dan zijn derivaten.In het Verenigd Koninkrijk is dit niet het geval. Het is veelzijdig, heeft een uitstekende energiebalans samen met goede isolatiematerialen en is licht van gewicht, dus ook geschikt voor de bouw op lichte ondergrond.

Moderne gebouwen in houtskeletbouw hebben een uitstekende brandwerendheid. Door moderne bouwtechnieken en behandelingen van het hout zijn de componenten veel langer bestand tegen vuur dan de Duitse bouwvoorschriften voorschrijven.

Dankzij de uitstekende isolerende eigenschappen van hout bereiken huizen in houtskeletbouw een hoge energie-efficiëntie, zelfs met aanzienlijk lagere wanddiktes. Samen met geschikt isolatiemateriaal en andere bouwmethoden kan deze bouwmethode ook de normen van een lage-energiewoning of passiefhuis bereiken. Door de lage wanddiktes krijg je meer ruimte om te wonen.

Nadelen

Hoewel de houtskeletbouw veel voordelen combineert, heeft het als nadeel dat het minder duurzaam is dan de massieve constructie. Terwijl een solide huis kan worden verondersteld een levensduur van 100 jaar te hebben, vereisen huizen in houtskeletbouw meestal na 60 jaar een grondige renovatie. Bovendien zijn ze gevoelig voor ongedierte zoals houtworm. Dit kan echter goed worden aangepakt in geval van besmetting als de besmetting vroeg genoeg wordt opgemerkt. De kortere levensduur zorgt ook voor een snellere waardedaling van het huis, omdat de te behalen verkoopopbrengsten binnen 30 jaar worden gehalveerd in plaats van 50 jaar.

Bovendien zijn huizen in houtskeletbouw veel luidruchtiger dan vergelijkbare solide huizen. Zowel hoge geluidsoverlast van buitenaf als meerdere partijen in het gebouw kan geluidsoverlast veroorzaken als er geen extra geluidsisolatie wordt aangebracht.

Duurzaamheid van houtskeletbouw

Als u bijzonder veel belang hecht aan duurzaamheid in de woningbouw, dan is de houtskeletbouw precies goed voor u. Hout is een hernieuwbare grondstof die koolstofdioxide bindt. Met een woning in houtskeletbouw lever je een waardevolle bijdrage aan klimaatbescherming. Het positieve effect op het milieu zal nog groter zijn als je aandringt op het gebruik van hout uit de biologische landbouw. Hoewel dit iets duurder is om in aanschaf te kopen, zorgt het voor duurzame teelt. De bossen die op deze manier worden gebruikt, zijn de thuisbasis van tal van dieren- en plantensoorten en zijn ook bijzonder resistent tegen plagen, droogte en extreme weersomstandigheden.

Duurzame materialen zoals houtwol of hennep kunnen ook worden gebruikt voor isolatie. Samen zorgen deze stoffen voor een uitstekende energiebalans. Dit bespaart u niet alleen geld op stookkosten, maar beschermt ook het milieu. En zelfs als componenten tijdens een renovatie moeten worden vervangen, biedt het huis in houtskeletbouw aanzienlijke ecologische voordelen. De resulterende bouwmaterialen kunnen op een milieuvriendelijke manier en zonder grote kosten worden afgevoerd.

Kosten van houtskeletbouw

Het is moeilijk om algemene uitspraken te doen over de kosten van huizen in houtskeletbouw, omdat elk huis anders is. Ook moet er rekening worden gehouden met het milieu, de ondergrond en andere factoren. In het algemeen kan worden gezegd dat de snellere insteltijd de lokale arbeidskosten aanzienlijk verlaagt. Aan de andere kant zijn de afzonderlijke componenten iets duurder, omdat hout een relatief duur bouwmateriaal is en de componenten ook uitgebreid voorgemonteerd en geleverd worden. Over het algemeen kan worden gezegd dat de bouwkosten van een cascoconstructie in houtskeletbouw ongeveer 1250 tot 1500 euro per vierkante meter vloeroppervlak bedragen. Deze kosten liggen in hetzelfde bereik als de kosten van een huis in solide constructie. Door de smalle wanden is echter aanzienlijke winst op het gebied van leefruimte mogelijk.

Foto: Gundolf Renze / stock.adobe.com

Deel artikel: