Laatst bijgewerkt op juli 23, 2021 door A. Mroos
Je muur kan wel een nieuwe verflaag gebruiken, je hebt een mooi behang gekozen of je gevel heeft nieuw pleisterwerk nodig? Dan moet je de muur van tevoren goed voorbereiden. Naast het repareren en gladstrijken van het substraat, moet u de muur primen. Na een goede primer kun je de nieuwe wandbekleding of de nieuwe muurverf veel beter aanbrengen. We laten u zien hoe u uw muren kunt voorbereiden.
Wat is het doel van de primer?
Doe-het-zelvers omzeilen graag de primer. Het kan heel nuttig zijn en mag niet worden vergeten als u uw muren wilt schilderen. Vooral in het geval van absorberende substraten, zoals gipsplaat of gips, moet vooraf een primer worden aangebracht. Zelfs met een vers gerepareerde muur, waar sommige plaatsen en kleine gaten zijn opgevuld en gerepareerd, is een primer zinvol. Hierdoor wordt het substraat minder absorberend, het coatingresultaat direct beter. Zelfs een nieuw behang maakt niet zo snel los. Professionele schilders primen ook muren voordat ze schilderen of behangen.
In de regel is een primer zowel transparant als met een lage viscositeit. Hierdoor laat het geen optische sporen achter, maar kan het diep in het substraat doordringen, de wand versterken en zo het absorptievermogen beïnvloeden. Als u muren wilt schilderen, wordt een ondoorzichtige verflaag gemakkelijker. Als u wilt behangen, is een goede hechting gemakkelijker te bereiken. U kunt dus rekenen op perfecte resultaten bij het schilderen en behangen, als u de muren van tevoren primeert.
Voordelen van een primer in één oogopslag
- Mortel, lijm, gips en behang hechten beter
- Vocht kan gelijkmatig over het gehele oppervlak worden verdeeld
- Absorptievermogen is uitgebalanceerd
- Betere hechting van muurverf, ondoorzichtige verf is gemakkelijker
- Kleine oneffenheden in de grond vallen minder op
- Oppervlak wordt over het algemeen slijtvaster
- Vlekken op krijtverf worden vermeden
Welke primer is de juiste?
Voordat u de muren kunt primen, moet u nog steeds de juiste primer kiezen. Het hangt af van de ondergrond waarop later behangen, schilderen of pleisteren moet worden uitgevoerd.
In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen drie verschillende soorten primers:
- Primer: met minder absorberende wanden voor een betere hechting van de verf
- Diepte grond: voor zeer absorberende wanden zoals gipsplaatwanden
- Behanggrond: op behangen muren
Er zijn veel verschillende soorten primers voor u beschikbaar in bouwmarkten. De producten hebben meestal ook gedetailleerde toepassingsbeschrijvingen. Als u niet zeker bent over het absorptievermogen of draagvermogen van uw muur, kunt u deze testen. Ga hiervoor als volgt te werk:
- Testbelastingscapaciteiten: Beweeg de platte hand lichtjes over het oppervlak van de muur. Als er slijtage aan de handen achterblijft, duidt dit op een laag draagvermogen. Reinig vervolgens de muur grondig voordat u gaat primen
- Absorptievermogen: Als u de muur dempt, blijft er een zichtbare vlek achter, uw muur is zeer absorberend. Hier is dringend een primer nodig
- Hechting: Lijm wat tape op de muur en pel deze direct daarna af. In het geval van overblijfselen van oude wandbekleding, moet de muur ervan worden bevrijd voordat deze wordt geprimed
Vermijd gezondheidsrisico’s tijdens het primen
Let bij het kiezen van de foundation ook op de gezondheidsrisico’s die het kan veroorzaken. Want primers bevatten meestal gevaarlijke stoffen. Als je een muur buiten wilt primen omdat je nieuw pleisterwerk wilt aanbrengen of een gevelschildering wilt doen, is diepe grond onschadelijk, maar je moet er binnenshuis voorzichtig mee omgaan. Dit komt omdat Tiefengrund oplosmiddelen bevat, die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, zelfs als ze worden aangebracht met goede ventilatie en open ramen. In het interieur moet daarom een primer met weinig oplosmiddelen worden gebruikt.
Bij het kiezen van de primer zullen de classificaties van Giscode en Emicode helpen. Deze geven aan welke primers het laagste gehalte aan gevaarlijke stoffen hebben en daarom het meest geschikt zijn voor gebruik.
Breng de primer aan
Zodra je de juiste primer hebt voor Zodra je je muur hebt gevonden, kun je eindelijk beginnen met het prikken van de muur. Plan in je verbouwing dat de primer er een bepaalde periode in moet trekken voordat je verder kunt met schilderen of behangen van de muren.
Houd voor de primer een borstel of kwastje klaar om de primer gelijkmatig op de muur aan te brengen. Ga als volgt te werk:
- Neem de toepassingsbeschrijvingen van de fabrikant in acht, sommige primers moeten worden verdund met water
- Breng de primer met de kwast of kwast grondig en gelijkmatig aan op de muur
- De laag primer mag niet te dik zijn
- Laat de primer intrekken en droog een nacht
Let bovendien vooral op de instructies van de fabrikant als u een muur wilt primen.
In de regel is één laag primer al voldoende. Als er meer lagen verf nodig zijn, zal de fabrikant u hier ook op wijzen in zijn toepassingsinstructies. Zodra de primer droog is, kunt u de muren ontwerpen zoals u wilt en hopen op een goed resultaat. Als u bijvoorbeeld de muren wilt schilderen, zal de verf beter vasthouden dankzij de primer – een mooi verloop zal bijvoorbeeld veel gemakkelijker te bereiken zijn. Als u de muren wilt behangen, zal het behang niet zo snel loskomen en als u de muur wilt pleisteren, zal het pleisterwerk niet zomaar van het plafond afbrokkelen.