Financiële overzichten – Wat is het en hoe het te maken?



Laatst bijgewerkt op juli 22, 2021 door Energiebesparen

Definitie – Wat zijn jaarrekeningen?

Met de jaarrekening vullen bedrijven de boekhouding van een boekjaar af. Daar vindt u de bedrijfsresultaten van het afgelopen boekjaar en het ondernemingsvermogen. Het dient dus ook als basis voor de belastingheffing van het bedrijf. Voor een goede boekhouding is een vlekkeloos jaarrekening absoluut noodzakelijk. De wettelijke basis voor de jaarrekening is § 242 van het Duitse Wetboek van Koophandel (HGB). De eindbalans geeft schuldeisers ook informatie over de winstsituatie, schulden en de algemene economische situatie van de onderneming.

Belangrijkste informatie op een rij:

  • De jaarrekening sluit de jaarrekening van een boekjaar af en geeft informatie over winst of verlies en activa en vormt de grondslag voor de fiscaliteit.
  • Alle bedrijven die verplicht zijn om een dubbele boekhouding bij te houden, zijn verplicht
  • Sommige bedrijven moeten hun jaarrekening publiceren met de Federal Gazette
  • De wettelijke basis voor de jaarrekening is het Duitse Wetboek van Koophandel

Wie moet jaarrekeningen opstellen?

Een jaarlijkse financiële verklaring moet worden opgesteld door alle handelaren en bedrijven die verplicht zijn om een dubbele boekhouding bij te houden. Dit zijn:



  • Partnerschappen
  • Kapitaalvennootschappen

Zzp’ers en kleine ondernemers hoeven niet ingeschreven te worden in het handelsregister en hoeven dus geen jaarrekening op te stellen. Voor hen is de eenvoudige boekhouding met de inkomensoverschotrekening voldoende.

Voor andere eenmanszaken of eenmanszaken spelen omzet en winst een belangrijke rol. Ze hoeven alleen een jaarrekening op te stellen als deze wordt gepubliceerd in twee opeenvolgende boekjaren meer dan 600.000 euro omzet of 60.000 euro winst maken.

Inhoud van de jaarrekening

Elke jaarrekening moet ten minste één balans en één winst- en verliesrekening (winst-en-verliesrekening) bevatten. Bij corporaties wordt een bijlage toegevoegd en soms moet een bestuursverslag worden ingevoegd. De strengste eisen zijn voor kapitaalmarktgerichte ondernemingen – d.w.z. bedrijven die ook beursgenoteerd zijn.

Eenmanszaken en maatschappen – balans en winst- en verliesrekening

Ondernemingen – balans, winst- en verliesrekening, toelichtingen en optioneel managementverslag

Kapitaalmarktgeoriënteerde ondernemingen – balans, winst- en verliesrekening, toelichting, managementrapport, kasstroomoverzicht, overzicht van het eigen vermogen, (segmentrapportage)

Jaarrekening opstellen

Zoals bij veel ondernemersactiviteiten, is het belangrijkste hier een goede voorbereiding en moeten alle benodigde documenten goed worden gesorteerd. Je moet altijd zorgen voor de punten die hier worden genoemd:

Voorbereiding

  • Afschrijving
    Aankopen verliezen elk jaar waarde en worden berekend als afschrijving. Ze verminderen de vaste activa.
  • Vorderingen
    Controleer openstaande vorderingen op kredietwaardigheid en boek ze als specifieke waarderingstoeslagen als er een hoog risico op wanbetaling bestaat.
  • Inventaris
  • Compleet logboek
  • Goede boekhouding, correcte en begrijpelijke documenten
  • Reserves aanleggen
  • Contracten

Gebouw

  1. Volledige master-accounts en subaccounts
    Voor een goede boekhouding worden verschillende zakelijke transacties geboekt naar verschillende subaccounts. Voor de jaarrekening worden deze subrekeningen weer samengevoegd in de bijbehorende hoofdrekening. Vervolgens kunt u de saldi opnemen en overboeken naar de balans.
  2. Eindoverzicht
    In het slotoverzicht worden alle start- en eindsaldi vermeld – gesorteerd op aandelen- en inkomensrekeningen.
  3. Vaststelling
    De vaststelling gebeurt door de sociale vertegenwoordiger. Wie dat is, hangt af van de vorm van het bedrijf. Dat kan bijvoorbeeld de aandeelhouder of de raad van commissarissen zijn.

Termijnen voor jaarrekeningen

De termijnen zijn ook afhankelijk van de rechtsvorm en de grootte van het bedrijf. Helaas blijft het Duitse wetboek van koophandel vrij algemeen en vaag met betrekking tot de vereiste in § 243 (3) HGB: “De jaarrekening moet worden opgesteld binnen de tijd die overeenkomt met de normale gang van zaken.”

Termijnen voor eenmanszaken en personenvennootschappen

Hier hebben zes tot negen maanden de overhand gehad als “gepast”. Het moet dus uiterlijk negen maanden na het einde van het begrotingsjaar gereed zijn, waarnaar het verwijst.

In de regel wordt het echter tegelijkertijd met de belastingaangifte bij het belastingkantoor ingediend. De deadline voor de belastingaangifte is 31 juli voor een onafhankelijke indiening. Als een belastingconsulent of een vereniging voor bijstand inkomstenbelasting helpt, wordt dit verlengd tot de laatste dag van februari volgend jaar. Men kan deze termijn echter veilig negeren, omdat men dan de negen maanden zou overschrijden.

Termijnen voor ondernemingen

In het geval van vennootschappen zijn de termijnen in § 264 (1) HGB en § 267 zeer nauwkeurig gespecificeerd. Ze zijn gebaseerd op het balanstotaal, de omzet en het aantal medewerkers.

Grootte Balanstotaal (€) Verkoop (€) Collega Periode
Micro KG < 350.000 < 700.000 < 10 6 maanden
Kleine KG 350.000 – 6 miljoen 700.000 – 12 miljoen 10 – 50 6 maanden
Middelgrote KG 6 – 20 miljoen 12 – 40 miljoen 50 – 250 3 maanden
Grote KG > 20 miljoen > 40 miljoen > 250 3 maanden
Grootteklassen van bedrijven en deadlines voor jaarrekeningen.

Aan slechts één van deze vereisten moet worden voldaan om een bedrijf aan een van deze klassen toe te wijzen. Met een omzet van ruim 40 miljoen euro is een bedrijf altijd een grote commanditaire vennootschap, hoe hoog het balanstotaal ook is en hoeveel werknemers het ook heeft.

Wie moet de jaarrekening publiceren?

Sommige bedrijven moeten niet alleen de jaarrekening opstellen, maar deze ook publiceren in de Federal Gazette. Ze zijn dus voor iedereen zichtbaar. Deze omvatten:

  • Bedrijven (AG, GmbH, KGaA)
  • Banken
  • Geregistreerde coöperaties
  • Verzekeringen
  • Filialen van bepaalde buitenlandse vennootschappen
  • Commerciële partnerschappen zonder een natuurlijke persoon als persoonlijk aansprakelijke partner (bijv. GmbH & Co. KG)

Rechtsgrondslag:
§ 325 HGB voor bedrijven
§ 264a HGB voor commerciële partnerschappen zonder een natuurlijke persoon als persoonlijk aansprakelijke partner
§ 1 Publizitätsgesetz voor andere ondernemingen van bepaalde grootteklassen, indien zij aan ten minste twee van deze criteria voldoen: > balanstotaal van 65 miljoen, > omzet van 130 miljoen euro, > 5000 werknemers

Wat moet er gepubliceerd worden?

Net als bij de deadlines hangt ook dit weer af van de grootte van het bedrijf. Grote ondernemingen moeten alle documenten publiceren, d.w.z. balans, winst- en verliesrekening, toelichting, bestuursverslag en verslag van de raad van commissarissen.

Hetzelfde geldt voor middelgrote ondernemingen. Er zijn echter ook verminderingen in de balans voor hen in overeenstemming met § 327 HGB.

Kleine bedrijven hoeven alleen een verkorte balans en een bijlage te publiceren. In het geval van micro-KG is zelfs een storting van de verkorte balans voldoende. Hoewel de balans is gedeponeerd bij de Federal Gazette, is deze niet openbaar toegankelijk. De borg kost ongeveer 30 euro.

Rechtsgrond: § 325 HGB

Jaarlijkse audit

Grotere ondernemingen zijn verplicht om de jaarrekening vóór publicatie door een accountant te laten controleren. De volgende bedrijven zijn daartoe verplicht:

  • Middelgrote en grote bedrijven en hun KapCo-bedrijven
  • Zeer grote bedrijven genoemd in de Publiciteitswet
  • GmbH’s, die een overeenkomstige aantekening in hun statuten hebben

De controle van de jaarrekening controleert de naleving van alle belangrijke voorschriften: worden de principes van een goede boekhouding nageleefd? De relevante wetten, bijvoorbeeld de HGB? Worden de statuten en statuten nageleefd?

Foto: Friedberg / stock.adobe.com

Deel artikel: