Verspringende verdieping: creëer extra ruimtevereisten

Hier wordt een nieuw gebouw met een verspringende verdieping gebouwd.



Foto: Eisenhans / stock.adobe.com

Bent u van plan om een nieuw gebouw te bouwen? Of heb je al een huis gebouwd, maar is er nu behoefte aan extra ruimte? In beide gevallen moet je verspringende projectielen van dichterbij bekijken. In het volgende artikel vindt u antwoorden op alle belangrijke vragen over het onderwerp van gespreide verdiepingen.

Wat is een verspringende verdieping en waarom zijn ze gebouwd?

Onder een verspringende verdieping wordt over het algemeen verstaan een verdieping in een gebouw die is teruggezet van de verdieping eronder. De verspringende verdieping heeft dus onvermijdelijk een kleiner vloeroppervlak dan de volle verdieping eronder. Verspringende verdiepingen zijn daarom alleen mogelijk als bovenste verdieping van een gebouw. Daarom, als de bovenste verdieping niet alleen op één plaats is teruggezet, maar rondom, lijkt het alsof het huis een kap op heeft.



Verspringende verdiepingen verschillen aanzienlijk van een zolder. Terwijl zolders vaak alleen worden gebruikt als opslag- of opslagruimten, zijn verspringende verdiepingen bedoeld als woon- of recreatieruimtes. Afhankelijk van de grootte van het huis kan het penthouse ook dienen als een onafhankelijk appartement.

Er kunnen verschillende redenen zijn voor de bouw van zo’n verspringende verdieping. Enerzijds biedt het gebruik diverse architectonische mogelijkheden. De toevoeging van een verspringende verdieping geeft het gebouw een minder massieve en dus meer open indruk. Daarnaast biedt een verspringende verdieping de ideale gelegenheid om extra woonruimte te bieden als bouwvoorschriften een andere volle verdieping verhinderen. Statische redenen kunnen ook spreken in het voordeel van een verzonken bovenbouw. Dit geldt in het bijzonder voor de latere plaatsing van een verdieping op een staand gebouw.

Vind ambachtslieden

Wat zijn de eisen voor verspringende verdiepingen en aan welke voorwaarden moet worden voldaan om niet als een volledige verdieping te worden beschouwd?

Het essentiële unique selling point van een verspringende verdieping is dat deze wordt afgezet ten opzichte van de verdieping eronder. Juist daarom bestaat ook de mogelijkheid dat de verspringende verdieping volgens het bouwrecht niet als een volledige verdieping wordt beschouwd. Of een verdieping al dan niet als een volledige verdieping wordt beschouwd, kan bijzonder relevant worden als bouwvoorschriften de bouw van een andere volledige verdieping verbieden. Een dergelijk verbod kan met name voortvloeien uit een ontwikkelingsplan. Om niet in conflict te komen met een dergelijk ontwikkelingsplan, moeten de vereisten van een gespreide verdieping zorgvuldig worden onderzocht. Het is ook belangrijk dat de exacte vereisten anders worden geregeld in de verschillende staatsbouwvoorschriften van de deelstaten. Voordat u een verspringende verdieping bouwt, moet u zich daarom informeren over de exacte vereisten.

Over het algemeen wordt een verspringende verdieping echter niet als een volledige verdieping beschouwd als deze bepaalde limieten niet overschrijdt. Van een volle verdieping is sprake als deze een plafondhoogte heeft van minimaal 2,30 meter op ten minste tweederde van het vloeroppervlak van de verdieping eronder. Zodra de plafondhoogte van de verspringende verdieping minder dan 2,30 meter is of minder dan tweederde van de verdieping eronder beslaat, wordt deze meestal niet als een volledige verdieping beschouwd.

Zelfs met deze limieten zijn er echter regionale verschillen. In NRW is bijvoorbeeld een volledige verdieping alleen beschikbaar als ten minste driekwart van het vloeroppervlak eronder bedekt is. Aanvullende vereisten voor een volledige verdieping zijn ook dat de vloer minstens 1,20 meter tot 1,60 meter (afhankelijk van de federale staat) boven het maaiveld ligt. Met name kelders tellen daarom regelmatig niet mee als een volledige verdieping. Voor verspringende verdiepingen is deze beperking echter meestal van weinig belang, omdat ze toch de bovenste verdieping vertegenwoordigen en daarom vrijwel altijd hoger zijn.

Wat is de wettelijke regel voor gespreide projectielen?

Verspringende verdiepingen kunnen, zoals eerder vermeld, mazen in bepaalde bouwvoorschriften zijn. Hiervoor moet echter wel aan de reeds genoemde voorwaarden worden voldaan. Zodra de verspringende verdieping als een volledige verdieping is geclassificeerd, wordt ook de mogelijkheid om de bouwvoorschriften te omzeilen geëlimineerd. In sommige bouwvoorschriften en ontwikkelingsplannen is het toegestane aantal verdiepingen echter niet langer beperkt, maar de totale toegestane hoogte van het gebouw. In dit geval helpt een verspringend projectiel natuurlijk niet.

Welkee Zijn de voor- en nadelen van gespreide projectielen?

Gespreide verdiepingen hebben enkele voordelen, zodat bouwmanagers altijd op zijn minst moeten overwegen om een dergelijk gebouw in hun bouwproject te integreren of vervolgens een bestaand huis met een gespreide verdieping uit te breiden. In eerste instantie zorgt de inbouwvloer ervoor dat het gebouw er minder onhandig uitziet en ontstaat er een open en losse gevel. Hierdoor ziet het gebouw er minder omvangrijk uit. Tegelijkertijd zorgt een verspringende verdieping echter voor extra leefruimte. Dit is vooral voordelig als u extra ruimte nodig heeft in een reeds staand gebouw. Hier is de toevoeging van een verspringende verdieping een goedkoper en eenvoudiger alternatief voor de constructie van een ander gebouw. Ook laten de statica van het gebouw vaak alleen de toevoeging van een verzonken extra vloer toe en geen verdere volledige vloer.

Daarnaast is een verspringende verdieping vaak de enige manier om extra ruimte te creëren als bouwvoorschriften de bouw van nog een volle verdieping verhinderen. Last but not least wordt de leefruimte opgewaardeerd, want door het toevoegen van een verspringende verdieping ontstaat er extra ruimte op het dak van de verdieping eronder, die bijvoorbeeld als dakterras gebruikt kan worden.

Opgemerkt moet natuurlijk worden dat verspringende verdiepingen extra ruimte creëren, maar altijd achterblijven bij een volledige verdieping in termen van hun ruimte. Een ander nadeel is dat verspringende verdiepingen meestal alleen mogelijk zijn met een plat dak. Anders zijn de gemeenschappelijke ruimtes op deze verspringende verdieping te klein.

Deel artikel: