Vinylvloeren laten leggen – informatie &kosten

Ambachtslieden leggen de vinylvloer.



Beeld: leomalsam / stock.adobe.com

Vinylvloeren combineren tal van voordelen, zijn goedkoop in aanschaf en blijven op de lange termijn een mooie vloerbedekking. Geen wonder dat PVC (polyvinylchloride) vloeren hun triomftocht voortzetten in Duitse keukens, gangen en woonkamers. Sommige vereisten zijn echter noodzakelijk voor de installatie ervan, en zelfs als de vloer relatief goedkoop is, kunnen de kosten van vinylvloeren sterk variëren, afhankelijk van het noodzakelijke voorbereidende werk.

Daarom vindt u hier een overzicht van de verschillende kosten voor vinylvloeren in alle varianten, een overzicht van de vloertypen en legpatronen en voor- en nadelen. Op blauarbeit.de vindt u tal van vloerders bij u in de buurt die u adviseren over de exacte kosten van vinylvloeren in uw huis en die graag al het werk van voorbereiding tot installatie uitvoeren.



Zoek een vloerlaag

Structuur en verschillende soorten installaties

Vinylvloeren worden gelegd in drie verschillende varianten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen massief vinyl, klikvinyl en zelfklevend vinyl. Het verschilt in de installatiemethode en samenstelling van de verschillende lagen.

Volledig vinyl

Volledig vinyl bestaat, zoals de naam al doet vermoeden, bijna volledig uit vinyllagen. De onderste laag, de zogenaamde counter pull, dient als impactgeluidisolatie en fixeert de vinylvloer in zijn positie. Op deze basislaag liggen de middelste lagen, die de hoofddikte van de grond vormen. In sommige vinylvloeren wordt een glasvezelnetwerk tussen de toonbank en de middenlaag geklemd. Op de middelste lagen ligt de decoratieve laag, die is bedrukt met het patroon van de vinylvloer. Een transparante slijtlaag en eventuele oppervlaktecoatings om reiniging en krasbescherming te vergemakkelijken, maken de vloerstructuur compleet.

Klik op vinyl

Het verschil met massief vinyl is dat klikvinyl HDF-platen (high-density fibreboard) bevat. Deze fixeren het eigenlijk flexibele vinyl en laten de vloerlaag de klik vinylplaten als laminaat leggen. In plaats van HDF kan ook een massieve kunststof plaat worden gebruikt. De naam komt van de typische plooien op de rand van de platen, die met een klikkend geluid aan elkaar zijn verbonden. De tegentrein bestaat uit kurkplaten of andere stabiele materialen die het impactgeluid isoleren.

Zelfklevend vinyl

Deze vinylfilms vereisen geen tegentrek, omdat ze rechtstreeks op het substraat worden gelijmd. Voor dit doel moet het oppervlak perfect vlak zijn, anders zouden oneffenheden door de vinylvloer duwen. De decoratieve folie en de transparante nuttige folie rusten op een dubbele vinyllaag.

Voor- en nadelen van vinylvloeren

Vinylvloeren combineren tal van functies die het aantrekkelijk maken voor huiseigenaren. Het kan zowel als eerste vloerbedekking als over een bestaande vloerbedekking worden geïnstalleerd en toont in beide gevallen zijn voordelen perfect.

Voordelen

Vinyl wordt voornamelijk gebruikt in keukens, sanitaire voorzieningen en huisingangen. Geen wonder, want vinylvloeren zijn zeer eenvoudig schoon te maken en kunnen hygiënisch worden gereinigd met regelmatig afvegen. In tegenstelling tot tegels bevat het geen voegen die donkerder kunnen worden en waarin organische resten bezinken. Tegelijkertijd is vinyl ongevoelig voor vele belastingen. Alleen zware meubels kunnen zichtbare blauwe plekken en krassen achterlaten.

Daarnaast is het zeer veelzijdig en geschikt voor elke smaak, want met de verschillende decoratieve folies kunnen alle motieven van houtlook tot platte kleuren en abstracte patronen tot steenlook worden gerealiseerd. Last but not least, vinylvloeren zijn ook vochtbestendig en kunnen gemakkelijk morsen in de keuken of werkplaats, evenals in de wasruimte of badkamer verdragen.

Nadelen

Vinylvloeren moeten op zeer vlakke grond worden gelegd, zodat deze niet verschuift, buigt of oneffenheden doordringt. Hoewel klikvinyl en vrij zwevende vinylvloer lichte oneffenheden kunnen compenseren, moet het substraat perfect worden voorbereid. Dit maakt het leggen van vinylvloeren op tegels of andere ongelijke oppervlakken tijdrovender en duurder. Zware voorwerpen kunnen druksporen achterlaten op vinyl, daarom hebben massieve kasten of vergelijkbare meubels ondervloeren nodig die het gewicht verdelen. Last but not least, klik vinyl en zwevende massieve vinylvloer zijn gemakkelijk te verwijderen, Klebevinyl is echter veel tijdrovender om los te komen van het substraat.

Materiaalkosten voor vinylvloeren

Het materiaal voor vinylvloeren. Zowel klikvinyl als zelfklevend vinyl en massief vinyl zijn verkrijgbaar in prijsklassen van 10 euro tot 40 euro per vierkante meter. Prijsverschillen zijn vooral te wijten aan verschillende oppervlaktecoatings en de kwaliteit van de afzonderlijke componenten. Daarnaast zijn vinylplaten over het algemeen iets goedkoper dan vinylplaten.

Hoewel alle vinylvloeren die in de EU zijn gecertificeerd goede resultaten opleveren, moet u te goedkope modellen vermijden als het gaat om goed zichtbare gebieden zoals de keuken of badkamer. U moet zich onthouden van producten zonder certificering, want zelfs als ze goedkoper zijn, kunnen ze weekmakers bevatten die tijdens het reinigen worden opgelost. Dit kan de vinylvloer na verloop van tijd broos en lelijk maken. Bovendien kunnen de weekmakers schadelijk zijn voor de gezondheid van kleine kinderen en huisdieren.

Arbeidskosten

De arbeidskosten voor vinylvloeren zijn verdeeld in de voorbereidende werkzaamheden en de installatie.

Voorbereiding

Bij het voorbereiden van het substraat heeft vinylvloer de grootste kostenverschillen. Hoewel perfect gladde vloeren zoals dekvloer of epoxyvloer nauwelijks voorbereiding vereisen, moet de vloerlaag de voegen voor tegels zorgvuldig opvullen en ook alle andere oneffenheden elimineren. Bovendien moet het oppervlak in alle gevallen perfect schoon en ontvet zijn. Terwijl op dekvloer of PVC de preparaten slechts twee tot drie euro per vierkante meter kosten, kunnen ze op tegels tot 15 euro per vierkante meter kosten.

Installatiewerkzaamheden

De kosten van de installatiewerkzaamheden zijn afhankelijk van het gekozen type vinylvloer. Vinyl vloerplaten zijn hier het goedkoopst, omdat ze het snelst gelegd kunnen worden. Hier moet je rekening houden met net geen 10 euro per vierkante meter. Vinyl vloerpanelen zijn qua arbeidskosten met tien tot twaalf euro per vierkante meter iets duurder. Click vinyl zit ook in deze prijsklasse. Afhankelijk van de lokale omstandigheden en het vinyltype kunnen hier enkele schommelingen optreden. Daarnaast zijn er regionale verschillen in de lonen van vloerlagen. Terwijl dit in sommige regio’s en landelijke gebieden neerkomt op 30 tot 40 euro per uur, kan het in steden oplopen tot 60 euro per uur.

Zoek een vloerlaag

Deel artikel: