Vloerverwarming installeren – kosten en tips

De leidingen van vloerverwarming.



Laatst bijgewerkt op 29 juni 2022 door Energiebesparen

Afbeelding Credit: Wolfilser / stock.adobe.com

Als u een moderne vloerverwarming laat installeren, kunt u uw huis efficiënt en betrouwbaar verwarmen. De integratie van de verwarmingselementen in het vloeroppervlak zorgt voor een gelijkmatige warmteafvoer en u hebt geen ruimte nodig voor klassieke radiatoren. Bij het kiezen van de juiste soorten verwarming is het de moeite waard om de verschillende systemen te vergelijken. De mogelijkheid om het verwarmingssysteem achteraf in te bouwen, heeft ook invloed op uw beslissing.



Natte en droge systemen

In het geval van vloerverwarming, die is gepland als een nat systeem, komen de verwarmingsbuizen rechtstreeks in de dekvloer, zodat ze erdoor worden omringd. Het droogsysteem daarentegen ligt boven de dekvloer in de isolatielaag. Het natte systeem is ideaal voor een nieuw gebouw, omdat het een eenvoudige en relatief goedkope installatie mogelijk maakt. De verwarmingsdekvloer optimaliseert de warmteoverdracht en daarmee de efficiëntie. Voor moderniseringswerken zou de inspanning echter te groot zijn, tenzij het een kwestie is van kernrenovaties. Als u vloerverwarming achteraf wilt inbouwen, is de kans groter dat de droogsystemen worden gebruikt, die dan in droge dekvloerpanelen zitten.

Als speciale vorm is de elektrische vloerverwarming beschikbaar. Deze is bijzonder vlak en ligt als een dun laagje op de dekvloer. Leg er vervolgens de geselecteerde vloer overheen. De verbruikskosten voor dit type verwarming zijn relatief hoog, dus het is vooral geschikt voor kleine ruimtes en voor tijdelijke bediening.

De voor- en nadelen van vloerverwarming

De beslissing om vloerverwarming te installeren heeft veel voordelen. De vloerverwarming zorgt onder andere voor een aangename voetwarmte, wat vooral voor vloerbedekkingen zoals tegels een belangrijk pluspunt is. Dit maakt vloerverwarming in gipsplaat de moeite waard voor alle ruimtes in het appartement, van de gang naar de woonkamer tot de badkamer.

Een ander pluspunt is de convectievrije verwarming, die geen stof opwekt. Dit maakt dit type verwarming een favoriet voor mensen met een allergie. Bovendien hebben de heatpipes in de vloer geen extra ruimte nodig, waardoor je meer mogelijkheden hebt voor interieurontwerp en het plannen van muren en ramen.

De oppervlakteverwarmingssystemen maken een bijzonder gelijkmatige warmteverdeling mogelijk, zodat er geen tochtige hoeken ontstaan, zoals bij klassieke verwarmingssystemen het geval is.

Er zijn echter ook bepaalde beperkingen als u vloerverwarming achteraf monteert. Het warmteoverdrachtsmedium, d.w.z. het water, moet eerst door de leidingen stromen voordat het warm wordt in de ruimte. Langere reactietijden zijn dus te verwachten, tenzij je met een intelligent besturingssysteem werkt of de verwarming vroegtijdig inschakelt.

In het geval van schade aan de verwarmingskabels is de reparatie-inspanning zeer hoog, wat tegelijkertijd de kosten beïnvloedt. Bij een elektrische vloerverwarming moet je ook rekening houden met hoge verbruikskosten.

Zoek een verwarmingsmonteur

Beschikbare installatiesystemen

U heeft de keuze tussen drie soorten installaties bij het achteraf inbouwen of installeren van vloerverwarming. Er is de meanderende leg, waarbij de lijnen in parallelle lijnen door de ruimte lopen. De locaties verder weg van de feed-in bron doen er het langst over om op te warmen. De slakvormige of bifilar installatiemethode leidt tot een spiraalvormige verwarmingskabel die naar het midden loopt en vanaf hier als retourbuis terugleidt naar het eerste spoor. De modulaire installatie met variabele afstand van de verwarmingsbuizen levert ook moeilijke, koude ruimtes met meer warmte. Uw verwarmingsexpert zal u adviseren over welk systeem geschikt is voor uw pand.

Hoeveel kan vloerverwarming kosten?

Of u de vloerverwarming nu achteraf laat aanbrengen of in een nieuw gebouw laat installeren, de kostenfactor speelt een belangrijke rol. Daarnaast heb je competente hulp nodig bij het beoordelen van de structurele mogelijkheden. Advies van de verwarmingsmonteur is onmisbaar om vooraf de aanschaf- en installatiekosten in te schatten.

Bij vloerverwarming in gipsplaat, dus in het droogsysteem, ligt de prijs per vierkante meter zonder vloer tussen de 30 en 50 euro. Met een nat systeem moet je rekening houden met hogere kosten in de range van 40 tot 60 euro. Als u de vloerverwarming achteraf monteert, is er een toeslag voor de demontage van de oude vloeren, die maximaal 20 EU is.Ro. Het frezen kan door de ambachtslieden betaald worden met maximaal 50 euro.

Wateraangedreven systemen vereisen in- en uitlaten en misschien wilt u ook een besturingseenheid. Met deze accessoires blijven de vloerverwarmingskosten stijgen. Mogelijk kunt u een lening of subsidie aanvragen bij de Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW). De relevante informatie is te verkrijgen bij KfW en een energieadviseur.

Vloerbedekking en impactgeluidisolatie

In de tussentijd zijn steeds meer vloerbedekkingen en isolatie compatibel met moderne soorten verwarming voor de vloer. Er zouden dus nauwelijks problemen moeten zijn met uw moderniseringswerk. U hoeft alleen maar te letten op de juiste markering van de bekleding. Keramische en stenen tegels zijn bijna altijd geschikt voor vloerverwarming. Maar ook laminaat, houtparket en zelfs kurk verdragen de vloerwarmte. Pvc en tapijten zijn ook steeds meer geschikt voor combinatie met verwarmingskabels. Dit geldt ook voor moderne impactgeluidisolatie, die het wooncomfort verder perfectioneert.

Een nadere blik op de vele vloerbedekkingen laat zien dat tegels en natuursteen bijzonder goed thermisch geleidbaar zijn. Deze materialen houden ook warmte vast over een langere periode, wat een aanzienlijke invloed heeft op de efficiëntie. In het geval van houten vloeren zijn houtsoorten met een hogere thermische geleidbaarheid, zoals eiken en walnoot, bijzonder geschikt. Het hout werkt echter altijd een beetje, waardoor er voegen kunnen ontstaan door de temperatuurveranderingen. Daarom raden de experts meestal kleine parketelementen aan, waar dit effect niet zo merkbaar is.

De verwarmingsspecialisten en ook de vloerbedekkingsprofessionals zijn goed bekend met de respectieve thermische eigenschappen en begeleiden u van de eerste planning tot de uiteindelijke installatie. Zo krijgt u de perfecte combinatie van vloerverwarming en vloeren.

Deel artikel: