Walnoothout – eigenschappen, gebruik en prijzen



Foto door Guiyuan – stock.adobe.com

De walnootboom is een inheemse boom die groeit in Zuid-, Midden- en West-Europa en ook voorkomt in Nabije en Centraal-Azië. In tegenstelling tot andere boomsoorten groeit de walnootboom niet in het bos. Omdat de walnootboom veel licht nodig heeft om te groeien, zul je hem steeds vaker vinden op plantages en open ruimtes. Dankzij de levendige nerf en de opvallende tekening is het hout van de walnootboom een van de meest gewaardeerde en tegelijkertijd edelste en meest decoratieve inheemse houtsoorten.

Tevreden



  1. Technische kenmerken van walnoothout
  2. Uiterlijk – hoe het walnoothout te herkennen
  3. Voor- en nadelen van walnoothout
  4. Prijzen voor walnoothout
  5. Gebruik van walnoothout in ambachten en constructies

Technische kenmerken van walnoothout

Walnoothout is relatief maatvast, omdat het weinig werkt en daardoor nauwelijks kromtrekt. Het is een van de zware houtsoorten onder de inheemse bossen en is ook erg sterk en hard. Hierdoor heeft het walnoothout een hoge druksterkte van 58 tot 72 Newton per vierkante millimeter. De dichtheid is echter slechts matig met een bulkdichtheid van 0,57 tot 0,81 gram per kubieke centimeter. Het hout heeft echter een goede buigsterkte van 119 tot 174 Newton per vierkante millimeter, waardoor het flexibel en taai is. De krimp van walnoothout is matig. Niettemin moet het altijd worden onderworpen aan langzaam drogen om de ontwikkeling van schade aan het hout tegen te gaan.

Met het oog op de verdere verwerking is walnoothout zowel mechanisch als handmatig eenvoudig te verwerken. Het is gemakkelijk te zagen, te snijden en te pellen en is ook uitstekend geschikt voor draaien en snijden. Alleen het splijten is iets moeilijker vanwege de onregelmatige vezels, omdat het hout de neiging heeft om uit te scheuren. Ook de oppervlaktebehandeling van walnoothout is zonder problemen mogelijk. Het kan perfect gematteerd, gepolijst of gekleurd zijn. Als walnoothout echter onder invloed van vocht in contact komt met ijzer, kan zwarte of blauwe verkleuring optreden. Door de beperkte weersbestendigheid is walnoothout alleen voorwaardelijk geschikt voor buitengebruik.

Uiterlijk – hoe het walnoothout te herkennen

Walnoothout heeft meestal een bruinachtige kleur. De kleur van het hout kan echter aanzienlijk variëren. De kleurnuances variëren van lichtbruine en grijze tinten tot donkerbruin en zwartbruin. Roodachtige kleuren en violette of donkerrode kleurnuances kunnen echter ook voorkomen. Omdat de werkelijke kleur van het hout aanzienlijk kan verschillen, afhankelijk van de invloed van verschillende factoren. Het spinthout van het hout is daarentegen duidelijk herkenbaar en heeft een lichtgrijze tot geelgrijze kleur.

De nerf van het walnoothout is erg druk, onregelmatig en heeft sterke vlokken. Er is een uitgesproken structuur, die onregelmatig gestreept en wolkvormig geaderd kan zijn. De zichtbare vaten van het hout zijn individueel en zeer gelijkmatig verdeeld en komen slechts zeer zelden in groepen voor. De houtstralen zijn donker en zichtbaar.

Vind gratis een timmerman

Voor- en nadelen van walnoothout

Walnoothout wordt gekenmerkt door tal van voordelen dankzij zijn unieke uiterlijk en technische eigenschappen. Het vervormt nauwelijks en is gemakkelijk te verwerken. Walnoothout gedraagt zich ook probleemloos in de verwerking. Daarnaast heeft het hout een goede ecologische balans, omdat dit een inheemse houtsoort is. Bovendien heeft walnoothout een unieke en nobele uitstraling vanwege de aantrekkelijke nerf en geweldige kleuring. Het kan ook een mooie tropische houtlook bereiken, waardoor walnoothout vaak wordt gebruikt als milieuvriendelijk alternatief voor donker tropisch hout.

Naast deze voordelen heeft het hout ook kleine nadelen. In het bijzonder is de prijs van het hout erg hoog vanwege de lage beschikbaarheid. Daarnaast is het hout niet weerbestendig en kan er soms verkleuring optreden.

Voordelen Nadelen
eenvoudige verwerking en verwerking erg duur
nauwelijks kromtrekken lage beschikbaarheid
goed ecologisch evenwicht (huishoudelijk hout) geen weersbestendigheid
milieuvriendelijke vervanging voor tropisch hout Vorming van verkleuring mogelijk

Prijzen voor walnoothout

Walnoothout is aanzienlijk duurder in vergelijking met andere houtsoorten. Dit komt mede doordat walnotenbomen inmiddels zeldzaam zijn in Europa en hun beschikbaarheid dus erg laag is. Daarnaast is walnoothout duurzamer dan andere houtsoorten. Daarnaast is het hout van de walnoot veel zwaarder en meestal iets harder, wat ook duidelijk merkbaar is in de prijs. Gemiddeld moet je dus voor Europees walnoothout prijzen betalen tussen € 2.300 en € 2.600 per kubieke meter berekenen.

Gebruik van walnoothout in ambachten en constructies

Walnoothout is een van de meest exclusieve inheemse houtsoorten dankzij zijn technische eigenschappen, zijn unieke kleurenschema en zijn prachtige nerf. Daarom wordt het hout voornamelijk gebruikt bij de productie van hoogwaardige interieurstukken en voor de luxe inrichting van interieurs. Het wordt onder andere gebruikt als hoogwaardig en duur fineer op het gebied van meubelbouw. Maar walnoothout is ook erg populair als massief hout in de meubelbouw en is hier een van de premium houtsoorten. Het wordt gebruikt bij de productie van meubels van alle soorten en wordt ook gebruikt voor wand- en plafondbekleding. Maar het edele hout wordt ook gebruikt bij de productie van deuren, keukens en vloeren. Als massief hout wordt het ook vaak gebruikt in de vorm van parket of lambrisering.

Daarnaast geniet het hoogwaardige walnoothout ook grote populariteit op het gebied van pianobouw en in het kader van wapenbouw. Het hout is ook zeer geschikt voor kleiner houtsnijwerk of draaiwerk door de eenvoudige verwerking. Daarom wordt walnoothout vaak gebruikt om schaakbordstukken, kandelaars, borden, blikjes of inlays te maken. Bovendien wordt het hout van de walnootboom gebruikt in de auto-industrie, waar het wordt beschouwd als een populair uitrustingshout voor luxe auto’s.

In tegenstelling tot alle andere boomsoorten komt het meest waardevolle hout van de walnootboom niet van zijn stam, maar van zijn wortels. Daarom wordt de walnootboom niet gekapt, maar in een zeer complex proces uit de aarde opgegraven. Deze methode is echter alleen mogelijk met de walnootboom en geen andere boom. Het uitbundig verkregen hout van de wortels wordt vervolgens gebruikt voor de productie van exclusief fineer. Deze speciale fineersoorten worden ook wel wortelfineer genoemd.

Daarnaast is walnoothout ook een van de weinige houtsoorten waarin het spinthout veelvuldig wordt verwerkt. Dit is echter aanzienlijk minder dan relatief het kernhout.

Deel artikel: