Warmtepomp in oude gebouwen – is het de moeite waard?

Warmtepomp voor een huismuur



Afbeelding door Christian Delbert – stock.adobe.com

Warmtepompen zijn een zeer efficiënte manier om huizen van warm water te voorzien en in de winter te verwarmen. Ze worden vaak gebruikt in lage-energiewoningen en kunnen, in combinatie met uitstekende isolatie en grootschalige verwarmingssystemen, zonder problemen behaaglijke warmte leveren. Maar ook veel eigenaren van oude gebouwen willen gebruik maken van de vele voordelen van warmtepomptechnologie voor portemonnees en milieubescherming en profiteren van de genereuze financieringsmogelijkheden van de staat. Het is echter vaak onduidelijk of een warmtepomp zinvol is voor je eigen oude gebouw.

Als u ook geïnteresseerd bent in dit onderwerp, vindt u hier een gids voor het gebruik van warmtepompen in oude gebouwen. Je leert meer over de voorwaarden voor het gebruik van warmtepompen en hoe deze ook in oude gebouwen kunnen worden vervaardigd. Ook leer je meer over alternatieve vormen van verwarming met warmtepompen en over financieringsmogelijkheden van de overheid. Op blauarbeit.de vindt u tal van verwarmingsinstallateurs die ook zeer vertrouwd zijn met het onderwerp warmtepompen en u graag adviseren over dit onderwerp en mogelijke maatregelen.



Tevreden

  1. Eisen voor een warmtepomp
  2. Wat te doen als het oude gebouw niet geschikt is?
  3. Welke warmtepomp is geschikt voor oude gebouwen?
  4. Subsidies voor warmtepompen in oude gebouwen

Eisen voor een warmtepomp

Een warmtepomp werkt volgens een vergelijkbaar principe als een koelkast: een koelmiddel, dat gericht wordt verdampt en vloeibaar wordt gemaakt, haalt de warmte uit een medium en transporteert het naar het huis, waar het water verwarmt voor de warmwatervoorziening en het verwarmingscircuit. Mogelijke media zijn de omgevingslucht, de bodem of het grondwater. Om warmtepompen met een hoog rendement te laten werken, moet het temperatuurverschil tussen het warmtemedium en het te verwarmen water zo klein mogelijk zijn. Een stromingstemperatuur van 45 tot 50 graden Celsius wordt als ideaal beschouwd. Dit is aanzienlijk minder warm dan de stromingstemperatuur van een olie- of gasverwarmingssysteem.

Om deze lage stromingstemperatuur voldoende te laten zijn voor het verwarmen van een huis, moet de isolatie van het huis in zeer goede staat zijn. Zowel dak en muren als zwakke punten zoals ramen, deuren en rolluikkasten moeten goed geïsoleerd zijn om warmteverlies te minimaliseren. Bovendien moeten de verwarmingselementen een voldoende hoog oppervlak hebben om warmte-uitwisseling te bevorderen. Terwijl nieuwe gebouwen met warmtepompen de nodige thermische isolatie hebben en vaak zijn uitgerust met vloer- en wandverwarming, kunnen er problemen zijn met oude gebouwen.

Veiligheid door de praktijktest

Om erachter te komen of uw huis geschikt is voor een warmtepomp, moet u de stroomtemperatuur op een koele winterdag verlagen tot 50 graden en de radiatoren volledig aanzetten. Wacht nu af of uw huis een comfortabele temperatuur voor u bereikt. Als dit niet het geval is, hebben de radiatoren niet voldoende oppervlakte of gaat er te veel kostbare warmte verloren door slechte isolatie. Hier kan een energetisch rapport met infraroodcamera en een gedetailleerd onderzoek van de radiatoren de nodige antwoorden geven. Een van de vele verwarmingsexperts die u hier vindt, helpt u graag verder.

Zoek een verwarmingsmonteur

Wat te doen als het oude gebouw niet geschikt is?

Als het praktijktestexperiment is mislukt, zijn er tal van mogelijkheden om een warmtepomp efficiënt te implementeren. In de eerste stap kan de isolatie van het huis worden verbeterd. Deze verstandige stap denkt in ieder geval aan de stookkosten. Door rolluikkasten te isoleren, beschadigde raamisolatie te vervangen en bestaande koudebruggen te sluiten, kan de energiebalans aanzienlijk worden verbeterd. Als het oude gebouw als geheel niet voldoende geïsoleerd is, zijn er mogelijkheden om de warmteverliezen te beperken door extra binnen- of buitenisolatie.

Daarnaast kunnen de radiatoren vervangen worden als er voldoende isolatie is. Radiatoren met een groot oppervlak zijn iets minder ruimtebesparend, maar laten ook warme woonruimtes met een lage stromingstemperatuur toe. Speciale radiatoren met ingebouwde ventilator verhogen bovendien de luchtcirculatie en verbeteren zo de efficiëntie van de radiator aanzienlijk. Als alternatief kunt u ook een grote vloer- en wandverwarming laten installeren. Hoewel dit duurder is, is hydraulische compensatie ook een verstandige maatregel.LEEUW

Hybride oplossingen

Als deze maatregelen niet voldoende zijn om het gewenste rendement voor een warmtepomp te behalen, maakt dit deze technologie niet nutteloos. In dit geval is het zinvol om de warmtepomp te combineren met een ander type verwarming zoals olie- of gasverwarming of pelletverwarming. Tijdens de warmere maanden neemt de warmtepomp in dit geval de warmwaterbereiding en de verwarmingsoutput in de overgangsmaanden aan het begin en einde van het stookseizoen over. Als de output van de warmtepomp niet meer voldoende is, levert de boiler op brandstof de nodige energie om uw woning aangenaam warm te maken. Hybride kachels zijn duurder dan andere verwarmingsmodellen, maar compenseren dit met het besparingspotentieel van de warmtepomp.

Vind een energieadviseur

Welke warmtepomp is geschikt voor oude gebouwen?

Bij het installeren van een warmtepomp heeft u de keuze tussen lucht-lucht warmtepompen, lucht-water warmtepompen, pekel-water warmtepompen en water-water warmtepompen. Het eerste woord van de aanduiding geeft het medium aan waaruit de warmte wordt onttrokken, terwijl het tweede woord het verwarmde medium beschrijft. Een lucht-luchtwarmtepomp haalt bijvoorbeeld warmte uit de omgevingslucht en verwarmt lucht in het huis, die het huis verwarmt. Een pekelwaterwarmtepomp haalt warmte uit de grond via geothermische collectoren, terwijl een water-water warmtepomp de warmte uit het grondwater tapt via een sonde.

Als het gaat om de installatie van warmtepompen in oude gebouwen, zijn grond-water warmtepompen en water-water warmtepompen bijzonder voordelig, omdat ze zelfs op koude winterdagen een hoge mate van efficiëntie behouden. Warmtepompen van dit type vereisen echter een geschikte omgeving. Voor grond-water warmtepompen en water-water warmtepompen met platte collectoren moet er voldoende ruimte in de tuin zijn, die niet beplant mag worden met diepgewortelde planten. Als alternatief kan een sonde in de grond worden gedreven voor een water-water warmtepomp. Dit gaat gepaard met bijzonder hoge investeringskosten, maar dit kan worden verzacht door een bestaande put. Een warmtepomp die warmte uit de lucht haalt, heeft ook wat ruimte nodig, omdat deze door mogelijke geluidsoverlast (werkvolume 30 tot 50 decibel) niet meer dan 3 meter van het naburige pand mag worden geïnstalleerd. Ook het verloop van bestaande leidingen en de samenstelling van de vloer kunnen deze vraag beïnvloeden, daarom moet u vertrouwen op individueel advies van uw verwarmingsinstallateur.

Subsidies voor warmtepompen in oude gebouwen

Als u besluit om een warmtepomp in uw oude gebouw te installeren, ondersteunt de Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) u met tal van financieringsmogelijkheden. Zowel de aanschafkosten van de warmtepomp als de installatie en ontwikkeling van de warmtebron worden als in aanmerking komende kosten beschouwd. Het bedrag van de financiering is 35 % van de in aanmerking komende kosten. Dit aandeel stijgt tot: 45 %als u een oude oliekachel vervangt. Ook eventuele noodzakelijke energiezuinige renovatiemaatregelen, die u in de voorbereiding van de warmtepomp hebt uitgevoerd, worden uit deze subsidiepot ondersteund. Daarnaast biedt KfW u een verscheidenheid aan aantrekkelijke leningen met lage rentevoeten om deze herstructureringsmaatregelen ook met een laag budget door te voeren en de besparingen in een vroeg stadium te behouden.

Om deze subsidies te ontvangen, moeten ze vóór de start van de werkzaamheden worden aangevraagd. Bovendien moet een bedrijf de opdracht krijgen voor dit werk, dat niet alleen het werk professioneel uitvoert, maar ook certificeert dat het in aanmerking komt voor financiering bij het aanvragen. Op blauarbeit.de vindt u tal van verwarmingsinstallateurs die u graag helpen bij het aanvragen van subsidies en leningen.

Deel artikel: