Wat verandert er in 2022 in vastgoed?



Laatst bijgewerkt op februari 1, 2022 door Energiebesparen

Met elk nieuw jaar worden nieuwe wetten toegevoegd waarvan eigenaren en huurders op de hoogte moeten zijn. Sommigen van hen zijn al aangenomen, andere zullen waarschijnlijk worden toegevoegd door de verandering van regering.

Foto door DanBu.Berlin – stock.adobe.com



CO2-prijs stijgt, EEG-toeslag daalt

De CO2-prijs stijgt van 25 naar 30 euro per ton op 01.01.2022. Tot nu toe kan het volledig worden doorberekend aan de huurders als exploitatiekosten. Deze verordening was echter al een doorn in het oog van het EPD toen deze werd ingevoerd en zal naar verwachting medio 2022 worden gewijzigd.

De EEG-toeslag daalt van 6,5 cent per kilowattuur in 2021 naar 3,723 cent en bereikt daarmee het laagste niveau in 10 jaar.

Nieuwe Verwarmingskostenverordening sinds december

De nieuwe Verwarmingskostenverordening is sinds 01.12.2021 van kracht. Het bevat de volgende wijzigingen:

  • Nieuw geïnstalleerde meetinstrumenten moeten op afstand leesbaar zijn
  • Bestaande apparaten hoeven tot eind 2026 niet te worden vervangen door op afstand leesbare apparaten
  • Meetinstrumenten van verschillende fabrikanten moeten compatibel zijn met elkaar
  • Als op afstand leesbare meetapparaten zijn geïnstalleerd, moeten tenants maandelijkse verbruiksinformatie ontvangen. Dit kan op papier, als e-mail of als melding via app. Deze richtlijn van het Federaal Milieuagentschap kan helpen bij de implementatie.

Bijzondere afschrijving vervalt

De bijzondere afschrijving bracht fiscale voordelen met zich mee als er nieuwe woonruimte werd gecreëerd door een nieuwbouw, een dakombouw of een verbouwing van bedrijfsruimte. Het was echter alleen beschikbaar voor bouwaanvragen tussen 31 augustus 2018 en 1 januari 2022. Tot nu toe is er geen vervanging.

Hogere schoorstenen voor nieuwbouw

Sinds 1 januari moeten nieuwe houtkachels of open haarden een schoorsteen hebben met een hoogte van 40 centimeter boven de nok van het dak. De vervuilende stoffen kunnen zo door de wind beter over een groter gebied worden verdeeld en zijn minder gevaarlijk.

Geen verdeling van de kabelaansluiting

In de toekomst kunnen de tarieven voor de kabelverbinding niet meer via de exploitatiekostennota worden doorberekend aan de huurders. Op dit moment geldt dit echter alleen voor nieuwe huurcontracten. Vanaf 1 juli 2024 worden ook bestaande huurcontracten beïnvloed.

KfW federale promotie voor efficiënte gebouwen stopgezet

De financiering voor het nieuwe gebouw volgens de efficiencyhuisnorm 55 werd op 24.01 abrupt stopgezet omdat de subsidies op waren. Eigenlijk zouden aanvragen nog tot 31 januari mogelijk moeten zijn en ook daarna nog verdere aanvragen voor nieuwbouw volgens Norm 40. Een voortzetting van het programma in een vergelijkbare vorm is waarschijnlijk, maar het kan een paar maanden duren voordat het wordt geïmplementeerd.

Zonnedak verplichting

Voor nieuwbouw in Baden-Württemberg is de zonneplicht gegarandeerd. Vanaf mei 2022 moeten nieuwe woongebouwen een zonnesysteem op het dak hebben. Landelijk is dit nog niet zeker. Volgens het regeerakkoord zou er een zonne-energieverplichting moeten komen voor nieuwe bedrijfsgebouwen, maar de formulering voor woongebouwen is niet duidelijk. Een zonneplicht zou daar na 2022 kunnen komen of helemaal niet.

Nieuwe taxatie van onroerend goed

Om de hervorming van de onroerende voorheffing 2025 te laten werken, moeten alle panden momenteel worden geherwaardeerd. De belastingdienst beschikt al over de gegevens voor deze taxatie of eigenaren moeten deze uiterlijk op 31 oktober 2022 door Elster indienen. Zodra deze taxatie is voltooid, ontvangen eigenaren een aanslagbiljet met de nieuwe ozb-waarde, het belastingaanslagcijfer en het belastingaanslagbedrag.

Hervorming huurindex

De vorige regering besliste al om de huurindex in 2021 te hervormen. Het treedt in werking op 01.07.2022. Nu moeten alle huurcontracten van de afgelopen zeven jaar worden opgenomen in de huurindex. Een eenvoudige huurindex is nu verplicht in alle steden met meer dan 50.000 inwoners. Een gekwalificeerde huurindex van 100.000 inwoners. Eigenaren zijn verplicht om informatie over het onroerend goed te verstrekken, zodat de huurindex kan worden gemaakt. Anders dreigt een boete van 5.000 euro.

Verlenging van de huurrem

De huurrem zou oorspronkelijk tot 2025 gelden. De nieuwe federale regering wil het echter verlengen tot 2029.

De aftoppingsgrens verlagen

De aftoppingsgrens bepaalt hoeveel de huurders over een periode van drie jaar mogen worden verhoogd. Tot nu toe was dat 20 procent en 15 procent in krappe woningmarkten. In de tijd WDie moet omlaag naar 11 procent.

Overdrachtsbelastingaftrek

Voor de overdrachtsbelasting plant de nieuwe regering toeslagen voor koopwoningen. Daarnaast wordt de ontwijking van overdrachtsbelasting door aandelendeals afgeschaft. Woningcorporaties zijn volledig verkocht en de overdrachtsbelasting is niet verschuldigd.

Meer nieuwbouw

De nieuwe regering is van plan om te bouwen 400.000 nieuwe appartementen per jaarwaarvan 100.000 publiek gefinancierde worden. Om dit te bereiken moeten er meer middelen beschikbaar komen voor sociale huurwoningen en de bouw van particuliere woningen. Daarnaast wordt de status van non-profitwoning opnieuw ingevoerd, die in 1990 door de CDU en FDP werd afgeschaft. De lineaire afschrijving voor nieuwbouw wordt verhoogd van twee naar drie procent.

Bewijs van belastingheffing

Witwassen via onroerend goed is een groot probleem in Duitsland. Om deze reden wordt de aankoop van onroerend goed met contant geld de komende jaren verboden. Particuliere en commerciële vastgoedkopers uit het buitenland hebben dan een bewijs van belastingheffing nodig en voor elke wijziging in het kadaster moet een belastbaar adres worden gedeponeerd. Dit betekent dat daar daadwerkelijk een persoon of een bedrijf te vinden is.

Deel artikel: