Laatst bijgewerkt op januari 31, 2022 door Energiebesparen
Beeld: markus_marb / stock.adobe.com
Tevreden
- Werkingsprincipe van een condensatieketel
- Eigenschappen van een condensatieketel
- Vereisten voor de installatie van een condensatieketel
- Kosten van een condensatieketel
- Financieringsmogelijkheden
Als het gaat om het installeren van een nieuw verwarmingssysteem of het vervangen van een oud verwarmingssysteem, wordt de term condensatieketel herhaaldelijk gebruikt in verband met de brandstoffen olie, gas of houtpellets of spaanders. Achter deze naam schuilt een moderne, zeer efficiënte verwarmingstechnologie die aanzienlijke voordelen biedt op het gebied van energiekosten in vergelijking met verouderde calorische ketels. Om deze reden is het zinvol om na te denken over modernisering, zelfs als verwarmingssystemen nog steeds functioneren. Vooral als u een calorische ketel hebt geïnstalleerd die 15 jaar of ouder is, kan de investering de moeite waard zijn en zichzelf al na een paar jaar terugverdienen. Ook het milieu is blij met de lagere uitstoot van broeikasgassen. Hier kunt u meer te weten komen over deze technologie, de eigenschappen ervan, de kosten van condensatieketel en financieringsmogelijkheden.
Werkingsprincipe van een condensatieketel
In een kachel wordt olie, gas of hout verbrand. Bij dit proces komt energie vrij, die het verwarmingswater en het warme water van het huis verwarmt. De totale hoeveelheid energie wordt de calorische waarde genoemd. Het is samengesteld uit de calorische waarde en de warmte van condensatie. De calorische waarde is de hoeveelheid energie die direct als warmtestraling wordt uitgezonden en het water in de ketel verwarmt. De condenswarmte zit in de uitlaatgassen, die bij temperaturen van rond de 160 graden Celsius uit de schoorsteen worden geblazen. Hierdoor gaan grote hoeveelheden energie verloren aan het verwarmingssysteem.
In een condensatieketel wordt de condensatiewarmte in een warmtewisselaar omgezet in warm water voor het verwarmingscircuit. De waterdamp in de uitlaatgassen die het gevolg zijn van verbranding wordt gekoeld en gescheiden als water. Afhankelijk van het model vindt deze warmteoverdracht op verschillende manieren plaats, maar het werkingsprincipe blijft altijd hetzelfde. De uitlaatgassen die de schoorsteen verlaten, worden gekoeld tot ongeveer 40 graden. Efficiënte condensatieketels kunnen tot 98% van de energie gebruiken die tijdens de verbranding wordt gegenereerd.
Eigenschappen van een condensatieketel
Voordelen
Het belangrijkste voordeel van een condensatieketel is het hoge rendement. Of u uw cv-ketel nu stookt met gas, stookolie of pellets, de energiekosten worden aanzienlijk verlaagd. Bij de overstap van een verouderde calorische ketel naar een moderne condensatieketel kunt u jaarlijks tot 30% van uw stookkosten besparen. Dit verbetert ook de milieubalans aanzienlijk, en als u verwarmt met olie of pellets, kunt u de markt meer ontspannen observeren en prijspieken uitzitten dankzij het lagere verbruik.
Ook de omgeving is blij met een condensatieketel. Olie- of gasverwarming vermindert het verbruik van fossiele brandstoffen aanzienlijk, wat goed is voor het klimaat. En ook de klimaatneutrale houtpellets moeten verwerkt en vervoerd worden.
Bovendien bieden sommige condensatieketels aantrekkelijke overheidssubsidies, vooral dankzij hun goede combineerbaarheid met hernieuwbare energie. Hieronder meer hierover.
Nadelen
Een condensatieketel vereist enkele voorwaarden die niet noodzakelijkerwijs in elke stookruimte worden gegeven. Ook de schoorsteen moet regelmatig worden herwerkt. Uitlaatgassen bevatten een kleine hoeveelheid zwavelzuur, dat wordt geproduceerd door verbranding. Hoewel deze sterk worden verdund in het waterrijke uitlaatgas van een calorische ketel, zijn ze meer geconcentreerd nadat het water is gecondenseerd. Hier moeten speciaal gecoate uitlaatpijpen en -pijpen worden gebruikt.
Bovendien zijn condensatieketels duurder in aanschaf dan calorische ketels vanwege de extra geïnstalleerde technologie. De aankoop is nog duurder, als er aan de open haard moet worden gewerkt. Hoewel deze extra kosten worden gecompenseerd door de energiebesparingen na een paar jaar, kunnen ze problematisch zijn, vooral met een krap budget voor verwarmingsrenovatie.
Vereisten voor de installatie van een condensatieketel
Om een condensatieketel te kunnen installeren, heeft u enkele voorwaarden nodig in uw stookruimte en rond het verwarmingssysteem. Aan de ene kant de resulterende oplichtingdichtbeendwater kan in de riolering worden geloosd. Aangezien stookruimtes meestal toch een wateraansluiting hebben om het verwarmingscircuit met vers water te vullen, is dit zelden een probleem. Bovendien moet de ventilatie van de kamers aanzienlijk beter zijn dan is gespecificeerd voor verwarmingssystemen met calorische waarde. De koelere uitlaatgassen zorgen ervoor dat het schoorsteeneffect minder krachtig is en dus worden de giftige gassen niet zo gemakkelijk verwijderd. Het kan nodig zijn om een ventilator en een ventilatiesysteem te installeren.
Een andere belangrijke voorwaarde voor het condenseren van ketelverwarming zijn de uitlaatpijpen. De zeer zure uitlaatgassen van de condensatieketels tasten verouderde stalen uitlaatpijpen aan en kunnen deze binnen enkele jaren vernietigen. Hier moet de schoorsteen mogelijk worden gerenoveerd of moet een systeem worden geplaatst om het zuur in de uitlaatgassen te neutraliseren. Dit gaat ook gepaard met hogere kosten voor installatie en onderhoud.
Goed nieuws is dat ruimteproblemen zelden spreken tegen de aanschaf van een condensatieketel. Moderne condensatieketels zijn zo compact dat ze oude calorische ketels qua ruimtebehoefte kunnen bijhouden. In de meeste stookruimtes zou ruimte moeten zijn voor deze technologie.
Kosten van een condensatieketel
De exacte kosten van een condensatieketel zijn voornamelijk afhankelijk van de verwarmingsbehoeften van het huis. Hoe groter het huis en hoe meer bewoners het warme water en het verwarmingscircuit delen, hoe hoger de energiebehoefte. U kunt de volgende kosten voor verwarming voor een vrijstaande woning verwachten, afhankelijk van de individuele brandstoffen en inclusief installatie:
Type verwarming | Kosten (Euro) |
Olie | 7.000 – 9.000 |
Gas | 6.000 – 10.000 |
Pellets | 17.000 – 25.000 |
Financieringsmogelijkheden
Terwijl er voor olieverwarmingssystemen, inclusief die met condensatieketeltechnologie, slechts één subsidieoptie is voor de aansluiting op hernieuwbare energiebronnen, zijn de financieringsmogelijkheden voor gasverwarmingssystemen en pelletverwarmingssystemen aanzienlijk beter gepositioneerd. In ieder geval is de voorwaarde voor een transport dat er een hydraulische balancering wordt uitgevoerd. In dit geval worden de radiatoren zo afgesteld dat alleen de energetisch verstandige hoeveelheid verwarmingswater erdoorheen loopt.
Financieringsmogelijkheden voor olieverwarmingssystemen
Sinds begin 2020 is er categorisch geen overheidsfinanciering meer voor olieverwarmingssystemen. Als u verwarming op olie in de vorm van een hybride verwarmingssysteem combineert met een gesubsidieerde vorm van verwarming zoals een pelletverwarmingssysteem of thermische zonne-energie, komen deze componenten volledig in aanmerking voor financiering.
Financieringsmogelijkheden voor gasverwarmingssystemen
Financieringsmogelijkheden voor het verwarmingsgas op fossiele brandstoffen zijn ook ernstig beperkt. Alleen hybride kachels komen volledig in aanmerking. De subsidie kan ook worden behaald als de gasverwarming wordt aangeduid als “hernieuwbaar klaar” en de installatie van de milieuvriendelijke extra verwarming binnen 2 jaar plaatsvindt. Bij nieuwbouw moet de woning ook een energiehuisnorm halen, die ook de subsidieniveau bepaalt.
Financieringsmogelijkheden voor pelletverwarmingssystemen
Pelletverwarmingssystemen met condensatieketeltechnologie worden uitstekend gepromoot, waardoor ze qua aankoop dicht bij gas- en olieverwarmingssystemen komen. Zo kan een pelletcondensatieketel een subsidie van 35 procent opleveren. De subsidie stijgt met 5 procent als het verwarmingssysteem bijzonder emissiearm is (d.w.z. weinig fijnstof uitstoot), en met nog eens 10 procent als een oud olieverwarmingssysteem wordt vervangen.
Meer over dit onderwerp