Brandhout: Hout kopen of verzamelen &bewaar het op de juiste manier

Als u een open haard bezit, moet u brandhout goed opslaan.



Laatst bijgewerkt op 5 oktober 2021 door A. Mroos

Beeld: sh99 / stock.adobe.com

Zonder het juiste brandhout kun je geen gezellige open haard aansteken. Daarom is het belangrijk om het juiste hout voor uw open haard of houtverwarmingssysteem te verzamelen of te kopen en vervolgens te zorgen voor een goede opslag. Waar je op moet letten bij het verzamelen of kopen van hout en opslag, leggen we hier uit.



Brandhout verzamelen of kopen?

Voordat u uw haard of houtverwarmingssysteem in gebruik kunt nemen, heeft u eerst de juiste brandstof nodig. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit hout.

Of je koopt al bewerkt brandhout of je verzamelt zelf hout en maakt het klaar voor verwarming.

Brandhout kopen

Verwarmen met hout is de laatste jaren weer steeds belangrijker geworden. Dienovereenkomstig kan verwerkt brandhout nu bij veel verschillende leveranciers worden verkregen. Doe-het-zelfzaken hebben vaak een rijk assortiment aan verschillende brandhoutsoorten. Maar ook op het internet zijn tegenwoordig veel aanbiedingen voor brandhout beschikbaar. Daarnaast zijn er natuurlijk ook tal van kleinere aanbieders. Vooral op het platteland maken particulieren vaak brandhout klaar en bieden het te koop aan.

Als u besluit om brandhout te kopen, moet u letten op de specifieke houtkenmerken. Niet elke houtsoort is dus even geschikt voor verwarming of voor elk type haard. In de regel hebben hardhoutsoorten zoals beuken een hogere calorische waarde dan naaldhout zoals sparrenhout. Dit is echter ook terug te zien in de prijs, want in principe worden de eerste als duurder beschouwd dan de laatste. Let dus bij de aankoop van hout vooral op de calorische waarde van de betreffende houtsoort.

Naaldhout wordt als ongeschikt beschouwd voor open haarden, omdat ze de neiging hebben om te “spatten” als gevolg van de verbranding van de harsinsluitsels die erin zijn opgeslagen. Eikenhout moet ook worden gebruikt voor gesloten open haarden, maar niet voor open haarden, omdat de geur die tijdens de verbranding wordt geproduceerd vaak als onaangenaam wordt ervaren.

Naast het respectieve type hout, moet u bij het kopen ook rekening houden met de grootte van de stammen, omdat brandhout meestal in verschillende lengtes wordt aangeboden. Hierbij is het cruciaal dat de houtblokken ook de juiste maat hebben voor uw kachel of haard. Een geschikte maat is ook vereist voor opslag.

Let bovendien op de respectieve meeteenheid, omdat de grootte van brandhout kan worden gespecificeerd in verschillende meeteenheden zoals kubieke meters, bulkkubieke meters of sters en schoenplaatjes. In hoeverre de verschillende houtafmetingen verschillen, kunt u hier achterhalen.

Een ander belangrijk kenmerk van brandhout is de oorsprong. In het beste geval komt het brandhout uit uw omgeving of regio om lange transportroutes te vermijden en het milieu te beschermen. Dus informeer bij het kopen van hout naar de herkomst ervan.

Brandhout verzamelen of kappen

Als alternatief voor de aankoop kunt u ook zelf geschikt brandhout verzamelen. Het hout moet echter eerst worden gedroogd en verwerkt, wat natuurlijk een zekere inspanning met zich meebrengt. Daarnaast gelden er speciale regels voor het inzamelen en kappen van hout in Duitse bossen. Soms is een zogenaamd houtverzamelingscertificaat nodig.

Wat is toegestaan en waar bepaalde vergunningen gelden voor het verzamelen van hout hangt onder andere af van de respectievelijke grootte en de behoefte aan hout:

  • Zogenaamd oogsten, verloten of hardhout (takken of schors die op de grond liggen) mogen in kleine hoeveelheden worden verzameld voor persoonlijke consumptie – op voorwaarde dat het bos staatseigendom is en er geen speciale voorschriften van toepassing zijn in de staats- of gemeentelijke boswet
  • Voor grotere hoeveelheden is een houtinzamelnota vereist
  • Bomen kappen of takken snoeien zonder toestemming is over het algemeen niet toegestaan.

Om grotere hoeveelheden hout te verzamelen of zelfs zelf te kappen, is over het algemeen een vergunning nodig. Dit kan onder andere worden verleend door het betreffende bosbestuur, de gemeente of de eigenaar van het bos – als het in particulier bezit is.

In eerste instantie geeft een houtverzamelingscertificaat de houder ook alleen het recht om hout te verzamelen dat al op de grond ligt, maar niet om het te slaan met een kettingzaag of kettingzaag. Slechts ééneen handzaag kan worden gebruikt om het hout te versnipperen. Over het algemeen is verzamelen alleen overdag toegestaan. Van maart tot mei is verzamelen niet toegestaan.

Om zelf hout te kunnen zagen of zagen is een zelfpromotielicentie noodzakelijk. Als dit beschikbaar is, kan de behoefte worden geregistreerd bij de bosadministratie om een stuk bos toegewezen te krijgen waarin stammen zelf kunnen worden gezaagd. Er zijn veel behoeften afgesproken. De voorwaarde om zelf boomstammen te mogen zagen is een kettingzaagrijbewijs en het dragen van beschermingsmiddelen. Vervolgens moeten de boomstammen worden opgebouwd tot een stapel hout en door de boswachter worden verwijderd. In de regel worden hier kosten tussen de 20 en 35 euro per kubieke meter gemaakt.

Vind ambachtslieden

Brandhout en brandhout opslaan

Alleen droog brandhout kan worden gebruikt voor verwarming. Het restvocht mag niet hoger zijn dan 20 procent. Het beste brandhout valt zelfs onder deze waarde en bereikt de beste calorische waarden met ongeveer 15 procent. Over het algemeen bereikt droog hout betere calorische waarden en is het gemakkelijker te verbranden. Nat hout daarentegen is volledig ongeschikt om te verbranden en kan zelfs de open haard of open haard beschadigen.

Daarom is de juiste opslag van het brandhout belangrijk. Let daarom op de volgende punten als u een houtopslag in uw huis wilt maken:

  • Grote logboeken splitsen voor opslag
  • Bewaren op een droge plaats: beschermen tegen regen en vocht, geen contact met tuinaarde
  • Gebruik geen nauwsluitende plastic folies om schimmel te voorkomen
  • Goede ventilatie: laat houtopslag aan één kant open, stapel niet te dicht, houd de breedte van een hand weg van de muur
  • Indien mogelijk: Zorg voor blootstelling aan de zon, zet houtopslag op aan de zuidkant

In het beste geval moet u uw brandhout buiten opslaan – maar niet in een gesloten schuur, het tuinhuis of in de kelder. Hier kan hout niet goed drogen omdat onder andere voldoende luchtcirculatie ontbreekt. Ontwerp de houtopslag in het beste geval zo dat deze beschermt tegen het weer van boven en van de zijkanten, maar aan één kant open is om een goede luchttoevoer te garanderen.

Tip: Soms zijn er kant-en-klare kits beschikbaar om zelf houtopslag te bouwen. Deze bieden meestal optimale bescherming tegen vocht en verwering, maar zorgen toch voor een goede luchtcirculatie.

Drogen van brandhout

Als u uw brandhout bij een speciaalzaak koopt, moet het meestal al droog genoeg zijn om het te verbranden. Als u het hout echter in het bos hebt verzameld of gekapt, moet het eerst voldoende drogen om als brandhout te worden gebruikt. Vers verzameld of gekapt hout heeft meestal een vochtgehalte van ongeveer 50 procent – maar voor verbranding moet dit in het beste geval 20 procent of minder zijn.  Om dit te garanderen, is het ook cruciaal dat u het verzamelde of gekapte hout correct opslaat. Alleen zo kan het optimaal drogen.

Voor opslag moet u het hout echter splitsen, omdat boomstammen – bijvoorbeeld hele takken of delen van de boomstam – veel langer nodig hebben om te drogen dan gespleten boomstammen. Voor een optimale droging moeten deze zo worden gesplitst dat de stammen een diameter hebben van ongeveer vijf, maar maximaal tien centimeter en een lengte van ongeveer 30 centimeter. Dit is niet alleen later voordelig wanneer het hout in de kachel past en moet worden verbrand, maar bevordert ook de opslag. Als u de afzonderlijke logboeken stapelt, kunt u ervoor zorgen dat de afstanden ertussen groot genoeg zijn om voldoende lucht te krijgen.

Na ongeveer één tot twee jaar opslag kunt u het gedroogde hout gebruiken voor verbranding. Hoe snel het hout droogt, hangt soms af van het type opslag en de houtsoort. Terwijl bijvoorbeeld dennen- of sparrenhout een van de sneldrogende houtsoorten is, moet je rekening houden met een langere droging van beuken- of eikenhout.

Hoe herken je de kwaliteit van brandhout?

Om de kwaliteit van het hout te beoordelen en te bepalen of het goed geschikt is als brandhout, moeten verschillende kenmerken worden overwogen. Als het hout bijvoorbeeld rot is, besmet met schimmels of groenig onder de schors, spreekt dit niet voor een goede kwaliteit en is het over het algemeen vrij slecht geschikt om direct als brandhout te worden gebruikt. De geur is ook een indicatie van de conditie van het hout – voldoende gedroogd hout heeft meestal geen geur van bos a, terwijl relatief vers hout vaak nog sterk naar hars ruikt.

Zeer geschikt als brandhout zijn boomstammen die droog, hard en mogelijk licht gelig verkleurd zijn. Dit duidt op een voldoende lange droging in de zon. Droge scheuren kunnen hier ook een indicatie van zijn.

Lees meer

Deel artikel: