De nachtverwarming vervangen? Redenen en alternatieven



Ze bestaan nog steeds in veel oudere huishoudens – grote, aan de muur gemonteerde nachtopslagverwarmers die ’s nachts opwarmen met elektriciteit en deze thermische energie gedurende de dag vrijgeven. In zijn hoogtijdagen, de jaren 60 en 70, gevierd als een economisch en comfortabel alternatief voor kolenkachels, is deze vorm van verwarming vandaag niet langer wijdverspreid. Tal van nadelen spreken in het voordeel van het overschakelen van de nachtopslagverwarming naar een ander type kachel. Hier leest u welke nadelen een oude nachtlaker met zich meebrengt, welke alternatieven er zijn en welke kosten en subsidies u kunt verwachten.

Werkingsprincipe van een nachtverwarming

Een nachtverwarming is een elektrische kachel waarbij de stroom die door de radiator stroomt wordt vertraagd door weerstanden. De weerstanden warmen op en genereren zo de gewenste thermische energie. In tegenstelling tot een radiator wordt de geproduceerde warmte niet direct beschikbaar gesteld, maar opgeslagen in een speciaal opslagmedium. De kachel is ontworpen om ’s nachts op te warmen en voldoende warmte-energie op te slaan om het appartement de hele dag warm te houden.

De reden voor deze constructie is de intentie om goedkope nachtelijke elektriciteit te gebruiken. ’s Nachts neemt het elektriciteitsverbruik van industrie en huishoudens af ten opzichte van overdag. Omdat energiecentrales constant elektriciteit produceren, zorgt het overaanbod van elektriciteit voor een lagere inkoopprijs voor de leveranciers. Veel nutsbedrijven bieden tarieven aan waarbij deze prijsverlaging tijdens de nachtelijke uren wordt doorberekend aan de consument.



Nadelen van nachtopslagverwarmers

Reden 1: Verwarmen met elektriciteit is duur

In vergelijking met andere energiebronnen zoals stookolie, gas of houtpellets is elektriciteit de duurste optie. Eén kilowattuur elektriciteit (26 cent) is veel hoger dan voor één kilowattuur stookolie (7 cent), verwarmingsgas (6,11 cent) of houtpellets (5,35 cent). Zelfs de schommelingen op de energiemarkten veranderen dit feit niet, aangezien de prijzen van energiebronnen nauw met elkaar verbonden zijn. Bovendien hebben oude elektrische kachels een slecht rendement, d.w.z. aanzienlijk minder energie omzetten in warmte dan moderne condensatieketels.

Reden 2: Nachtelijke elektriciteit is aanzienlijk minder goedkoop dan tientallen jaren geleden

Op het hoogtepunt van de nachtopslagverwarming was er een aanzienlijk prijsverschil tussen nachtstroom en elektriciteit overdag. De industrie, de belangrijkste verbruiker van elektriciteit, werkte ’s nachts minder en ook andere elektriciteitsverbruikers werden sterk verminderd. In het huidige tijdperk van ploegenarbeid en steden die nooit echt slapen, is het verschil tussen dagconsumptie en nachtconsumptie veel kleiner. Het prijsverschil tussen de elektriciteitstarieven is navenant vlak.

Reden 3: Ongemakkelijke bediening

Om ervoor te zorgen dat een nachtopslagverwarming maximale kostenbesparingen oplevert, moet deze correct worden gebruikt. Als de nachtopslagverwarming te weinig nachtstroom gebruikt voor verwarming, moet deze overdag opnieuw worden opgewarmd. Het toch al kleine besparingseffect spat er zo snel uit. Aan de andere kant leidt overmatige warmteopslag ertoe dat onnodige elektriciteit wordt verbruikt voor ongebruikte warmte. Hoewel intelligente regeling van nachtverwarmingstoestellen theoretisch mogelijk zou zijn, is het economisch niet haalbaar om te produceren dankzij de lage vraag naar dit type verwarming. In plaats daarvan hebben de eigenaren van deze kachels te maken met verouderde regeleenheden uit de jaren ’60 en ’70.

Reden 4: Mogelijke vervuiling

Nachtopslagverwarmers gebruiken verschillende materialen om warmte op te slaan. Een van de meest populaire materialen in de productie was asbest, dat tot 1993 in Duitsland was toegestaan. Deze rotsvezels hebben goede eigenschappen op het gebied van warmteopslag en zijn niet ontvlambaar, maar leiden na inademing tot onomkeerbare schade aan de longen.

Reden 5: Slecht voor het milieu

Verwarmen met nachtelijke elektriciteit is niet alleen slecht voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Vooral ’s nachts daalt het aanbod van hernieuwbare energie sterk, omdat er geen zonne-energie beschikbaar is. Fossiele brandstoffen zoals steenkool of olie doen een duit in het zakje, gecombineerd met de productie van klimaatschadelijke koolstofdioxide.

Alternatieve verwarmingsopties en hun kosten

Als u besluit om uw nachtverwarming te vervangen, moet u vooral kiezen tussen een nieuw, decentraal verwarmingsconcept met elektrische kachels en een cv-concept met olie, gas, benzine en verwarming.llets of een warmtepomp.

Elektrische kachels

Bovenal spreken de investeringskosten voor de aanschaf van een nieuwe elektrische kachel. Elektrische kachels zijn niet alleen goedkoper in aanschaf, u hoeft ook geen leidingen voor verwarmingscircuits aan te passen, die meestal niet beschikbaar zijn in huizen met nachtopslagverwarming. Moderne infraroodverwarmers genereren snel de gewenste warmte en hebben een goed rendement. Bovendien kunnen ze de lelijke dozen van de nachtopslagverwarming vervangen als decoratieve wandelementen zoals foto’s of natuurstenen kachels. Voor een eengezinswoning is 5000 euro meestal voldoende om alle kamers uit te rusten met een nieuwe elektrische kachel.

Wat u echter bespaart aan investeringskosten, betaalt u door de hoge elektriciteitsprijs in de stookkosten. Een eengezinswoning heeft ongeveer 13.000 kilowattuur elektriciteit nodig om elektrisch te worden verwarmd. Bij de huidige energieprijzen komen 4.000 euro of meer aan stookkosten snel samen. U kunt de stookkosten en CO2-rekeningen verlagen als u een deel van de benodigde elektriciteit opwekt met een fotovoltaïsch systeem. De aanschafkosten bedragen hier zo’n 8.000 euro. Zo’n installatie kan enkele duizenden kilowattuur elektriciteit per jaar produceren.

Centrale verwarming

Of het nu gaat om warmtepompen, pellets, gas of stookolie, om centrale verwarming het huis te laten verwarmen, moet de warmte van de stookruimte naar de individuele kamers worden getransporteerd. Het benodigde leidingsysteem moet in de meeste huizen achteraf worden uitgerust met nachtverwarmingstoestellen. Voor dit doel moeten tal van leidingen worden gelegd, gaten worden geboord in vloeren en muren en de leidingen verborgen onder vloeren en gips. De resulterende bouwvuil- en geluidsoverlast mag niet worden onderschat. Bovendien moeten bij alle cv-installaties behalve warmtepompen de uitlaatgassen van brandstofverbranding worden verwijderd. Als er geen voldoende gedimensioneerde schoorsteen is, moet deze ook achteraf worden aangebracht. Bovendien zijn kachels van dit type aanzienlijk duurder. Zo kost gasverwarming zo’n 10.000 euro, olieverwarmingssystemen rond de 15.000 euro, pelletverwarmingssystemen aanzienlijk meer dan 20.000 euro. Daarnaast zijn er kosten voor brandstofopslag of aansluiting op het gasnet.

Als deze investeringskosten echter zijn gemaakt, kunt u uitkijken naar aanzienlijk lagere stookkosten. De verschillende energiebronnen voor verwarmingssystemen van dit type kosten slechts een fractie van de elektriciteit, terwijl warmtepompen veel efficiënter zijn. De meeste cv-installaties verdienen zichzelf binnen tien jaar terug. Daarnaast is de milieubalans van uw nieuwe kachel aanzienlijk beter dan die van de oude nachtverwarming. De investeringskosten worden gedekt door het feit dat er tal van subsidieprogramma’s zijn waarmee de staat de vervanging van een verouderde, inefficiënte nachtopslagkachel ondersteunt. Als u verhuurder bent, kunt u via een huurverhoging een deel van de investeringskosten doorberekenen aan uw huurders.

Financieringsmogelijkheden

Als u besluit om over te stappen van een oude nachtopslagverwarming naar een nieuw verwarmingssysteem, zijn er tal van financieringsmogelijkheden voor u, die u bij verschillende vervoerders kunt aanvragen. Zo biedt het BAFA (Federaal Instituut voor Economie en Exportcontrole) financieringsmogelijkheden voor milieuvriendelijke verwarmingssystemen (houtverwarmingssystemen of warmtepompen) of hybride verwarmingssystemen met een milieuvriendelijke component, die tussen de 20 en 45 procent van de investeringskosten bedragen. KfW (Kreditanstalt für Wiederaufbau) biedt ook financieringsprogramma’s voor klimaatvriendelijke verwarmingssystemen. Daarnaast kunt u leningen van KfW ondersteunen met uiterst aantrekkelijke financieringsvoorwaarden.

Er zijn aanzienlijk minder financieringsmogelijkheden voor nieuwe, decentrale elektrische verwarmingssystemen. Alleen een zonne-energiesysteem, dat een deel van het elektriciteitsverbruik absorbeert en ook de elektriciteitsrekening in de zomer drukt, wordt ondersteund door KfW. In alle gevallen is het noodzakelijk om tijdig financiering aan te vragen. De aanvraag moet de bevoegde autoriteiten bereiken voordat met de werkzaamheden wordt begonnen. Bovendien moeten de werkzaamheden worden uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf dat toezicht houdt op de juiste installatie en de verhoogde energie-efficiëntie certificeert. Op blauarbeit.de vindt u tal van verwarmingsmonteurs die u adviseren op het gebied van verwarmingsvervanging, u ondersteunen bij het aanvragen van subsidies en de uit te voeren werkzaamheden snel en met hoge kwaliteit uitvoeren.

Zoek een verwarmingsmonteur

Foto: Jürgen Fälchle / stock.adobe.com

Deel artikel: