Een solide basis op een snel pad – de puntbasis

Quiver fundering voor de bouw van een nieuwe fabriekshal



Laatst bijgewerkt op juli 20, 2021 door Energiebesparen

Elke bouwer of eigenaar met grond weet het – vroeg of laat wil je een garage of tuinhuis laten bouwen. Maar niet alleen het uiterlijk en de stijl van het toekomstige gebouw moet worden overwogen, maar vooral een stabiele basis. Dit is een voorwaarde voor een lange levensduur en biedt individuele bescherming tegen bodemerosie, weer en de krachten van de natuur. Afhankelijk van het gekozen type gebouw is een andere fundering het meest geschikt. In tegenstelling tot de stripfundering is de puntfundering, zoals de naam al doet vermoeden, selectief gebouwd. De te dragen last wordt herverdeeld naar één punt of een groot aantal punten.

Veelzijdig inzetbaar van eenvoudige tuinomheiningen tot grote industriële hallen

Meestal gemaakt van beton, smalle maar diepe kolommen zijn verdeeld over de gehele basis van het latere gebouw en dienen voornamelijk voor drukverdeling. In tegenstelling tot andere funderingen worden geen muren gebruikt, maar palen om gewicht over te brengen. Zolang dragende elementen zijn voorzien van een of meer punctuele funderingen, doet de grootte van de werkelijke constructie er niet toe. Van het tuinhek van licht gaas tot het kleine tuinhuisje tot de carport met zwaar houten dek, alles is denkbaar. Met behulp van een passend funderingsplan van een specialist of, in het geval van grotere projecten, van de constructeur, is zelfs de bouw van complete industriële hallen mogelijk.



Daarnaast is een combinatie met andere soorten funderingen denkbaar en nuttig. Dit is vooral het geval als het latere gebouw niet alleen uit muren moet bestaan, maar ook uit kolom- of cilindrische componenten.

Voor- en nadelen van een enkele fundering

Aangezien een puntfundering nu in principe geschikt is voor zowel kleinere als grotere structuren, is het de moeite waard om te kijken naar de voor- en nadelen met betrekking tot de respectieve omstandigheden. Allereerst moet elke bouwer weten op welke grondsoort hij zijn nieuwe gebouw wil laten bouwen. Aangezien de belasting via afzonderlijke punten in het genoemde type fundering in de grond moet worden omgeleid, is de kwestie van de ondergrond het meest essentieel. Terwijl bodems met een lage stabiliteit zoals zandgronden veel te snel geven en daardoor nogal ongeschikt zijn, zijn hardere bodems met een hoog kleigehalte bijna voorbestemd om een puntfundering te ondersteunen. Bovendien is er geen bekisting op vaste grond nodig. Vooral in houten gebouwen biedt de enkele fundering ook een zeer goede ventilatie, wat rottingsprocessen kan vertragen of idealiter zelfs volledig kan vermijden.

Aangezien bij de aanleg van een punctuele ondergrond, in tegenstelling tot een funderingsplaat, slechts kleine uitgravingen nodig zijn, is de factor tijd waarschijnlijk een groot voordeel. Bovendien hoeft er aanzienlijk minder materiaal te worden opgehaald, wat ook het rekeningsaldo ten goede komt. Maar wat als een beslissend voordeel kan worden geïnterpreteerd, kan vaak veranderen in een niet onaanzienlijk nadeel. Omdat het leggen van veel kleine funderingspunten een vlak terrein vereist, waar slechts een kleine helling kan zijn. Dit elimineert de mogelijkheid van nivellering zoals mogelijk zou zijn, bijvoorbeeld door het bouwen van een funderingsplaat. Bovendien moet, om een adequate vorstbescherming te garanderen, een minimale diepte van 80 cm in acht worden genomen tijdens het uitgraven. Bovendien moeten de minimale oppervlakten van elk onderbouwpunt een randlengte van 30 cm zijn, wat een beslissend minpunt kan zijn, vooral voor zeer kleine structuren. Afhankelijk van de individuele omstandigheden moet iedereen dus zelf beslissen of een puntenbasis, die vooral tijd en geld bespaart, een optie is of dat men naar de strip- of plaatvariant grijpt.

Met het juiste beton tot een stabiele ondergrond

Nadat de vraag naar het type fundering is opgehelderd, is de beslissing voor een geschikt beton in behandeling. Deze vraag kan niet in het algemeen worden beantwoord, omdat afhankelijk van de grootte van het project ook verschillende typen met verschillende samenstellingen moeten worden overwogen. Voor kleinere projecten, zoals de bouw van een enkele beugel voor een vogelhuisje of een wasdroger, is afgewerkt dekvloerbeton geschikt, waaraan alleen water hoeft te worden toegevoegd. Voor de bouw van een tuinhuis daarentegen, naast het gebruik van kant-en-klaar beton, droog beton in zakken of een speciaal geproduceerd mengsel infraGe. In de laatste mengt de bekwame persoon water, cement en grind van korrelgrootte 0/8 of 0/16 in een overeenkomstige verhouding. Verdeeld in druksterkteklassen, wordt de betonsoort C25 / C30 meestal gebruikt bij de constructie van puntfunderingen.

Beeld: Noordreiziger / stock.adobe.com

Deel artikel: