Gooi Eternit-platen weg: hoe niets verkeerd te doen

Old Eternit-platen liggen op een hoop voordat ze worden weggegooid



Laatst bijgewerkt op Februari 16, 2022 door A. Mroos

Eternit panelen zijn zeer stabiel en goedkoop en werden daarom in het verleden vooral gebruikt als gevelbekleding en dakbedekking. Helaas is het afvoeren van Eternit panelen vaak niet eenvoudig, omdat het niet altijd duidelijk is of het Eternit zonder asbest is. Wij beantwoorden de veelgestelde vragen over het onderwerp zodat u niet fout gaat met de afvoer en extra kosten vermijdt.

Waar zijn Eternit-platen van gemaakt?

Tegenwoordig zijn Eternit-platen gemaakt van vezelcement. Tot 1993 werd echter nog schadelijk asbest gebruikt om de Eternit-platen stabieler te maken. Ondertussen wordt in plaats daarvan glas of plastic gebruikt, maar je kunt op sommige plaatsen nog steeds Eternit-platen met asbest vinden. Om deze reden moet je nog steeds bijzonder voorzichtig zijn bij het weggooien van Eternit-platen.



Hoe herken je Eternit zonder asbest?

De eerste aanwijzing is het bouwjaar. Vanaf 1990 verkocht het bedrijf Eternit alleen vezelcementplaten zonder asbest en vanaf 1993 werd de productie in Duitsland verboden. Eternit-panelen uit 1980 en eerder bevatten daarentegen gegarandeerd asbest. In de jaren 1980 tot 1993 is het geheel moeilijker, maar hier kan een blik op de plaat helpen: Veel fabrikanten bedachten in die tijd de fabricagedatum en de afkorting AF voor “asbestvrij” op de voorkant. Als daar niets te vinden is, moet een gespecialiseerd bedrijf de vezels onderzoeken. Als je het hebt over een gebouw in het buitenland, moet je bijzonder voorzichtig zijn en met een lokale expert praten: het was pas in 2005 dat de productie van asbest in heel Europa werd verboden en het wordt vandaag de dag nog steeds in veel ontwikkelingslanden gebruikt.

Is het toegestaan om asbesthoudende Eternit-panelen zelf af te voeren?

Theoretisch is dit mogelijk als expert, maar particulieren moeten onafhankelijke verwijdering vermijden. Asbest is een gevaarlijke stof die zelfs in kleine hoeveelheden grote schade kan aanrichten. Wie hier fouten maakt, schaadt niet alleen zichzelf, maar ook andere mensen in het milieu en moet hoge straffen verwachten volgens § 326 van het Wetboek van Strafrecht. Daarnaast kun je de kosten alleen als buitengewone last aftrekken als een gespecialiseerd bedrijf de Eternit-platen verwijdert.

Waar moet je op letten bij het weggooien ervan?

Eerst moet u contact opnemen met de gemeentelijke afvalautoriteit over de kosten en hoe u verder moet gaan. Dan kun je zorgen voor het vinden van het juiste bedrijf. Het bedrijf moet een certificaat hebben volgens de technische regel voor gevaarlijke stoffen 519 (TRGS 519). U kunt hier ook naar uw stadsbestuur vragen. Modern Eternit panelen zonder asbest kunnen worden afgevoerd zoals normaal bouwpuin.

Hoe gevaarlijk zijn asbesthoudende Eternit-panelen?

Het asbest in Eternit panelen is stevig gebonden asbest, de vezels worden volledig omsloten door het cement. Toch kunnen ze asbest afgeven door sterke trillingen, boren, zagen, slijpen of breken. Daarom moeten Eternit-platen ook door gespecialiseerde bedrijven worden weggegooid, vooral met oude platen.

Wat betekent “Eeuwigheid” eigenlijk?

De naam Eternit is eigenlijk gewoon een merknaam voor bepaalde vezelcementplaten van het gelijknamige bedrijf. Het werd aan de platen gegeven door de uitvinder Ludwig Hatschek, die het ontleende aan het Latijnse woord aeternitas (eeuwigheid).

Bron afbeelding: Piotr/stock.adobe.com

Deel artikel: