Vraag uw offerte en offerte goed aan

Kostenraming



Laatst bijgewerkt op februari 16, 2022 door Energiebesparen

Helaas worden kostenraming en aanbod nog vaak door elkaar gehaald. Maar er is een groot verschil tussen de twee dingen, die zowel klant als dienstverlener goed zouden moeten weten! We beantwoorden alle belangrijke vragen over het onderwerp.

Wat moet er in de kostenraming staan?

De kostenraming moet alle kosten die met de bestelling zijn gemaakt als brutoprijzen vermelden. De prijzen moeten dus worden vermeld met btw inbegrepen. Voor ambachtslieden zijn vooral werktijd, materialen en reiskosten van belang. In termen van werktijden kunt u uurlonen of dagtarieven opgeven, afhankelijk van de ambachtelijke sector en uw eigen voorkeur. De tijd tussen acceptatie en factuur moet ook worden aangegeven.



Hoeveel mag de factuurprijs afwijken van de kostenraming?

Helaas is hierover geen duidelijke wetgeving. Het hangt ervan af of de prijs aanzienlijk afwijkt van de schatting en of het bedrijf de hogere kosten onmiddellijk communiceert. Wat “substantieel” betekent, is in het verleden door verschillende rechtbanken bepaald. In de regel was de significante overschrijding 10 tot 20 procent. Een kostenraming moet dus geen ruwe schatting zijn, maar moet precies berekend worden! Alleen dan kunnen ambachtslieden hun vergoeding ontvangen. Bij grote afwijkingen naar boven kunnen opdrachtgevers het contract opzeggen en hoeven ze niet te betalen. Als de kosten in de kostenraming echter te hoog zijn om geen risico’s te nemen, kan de klant worden afgeschrikt en naar een andere dienstverlener gaan.

Hoe bindend is een kostenraming?

Een kostenraming is standaard niet bindend. Dit betekent dat de prijs tussen de schatting en het aanbod nog kan veranderen. Aangezien de kostenraming niet bindend is, kan de factuurprijs na oplevering ook iets hoger uitvallen, mits de klant direct op de hoogte wordt gebracht in geval van wijzigingen. Dit kan bijvoorbeeld ook gebeuren als de klant onjuiste sleutelgegevens heeft verstrekt.

Wanneer wordt een kostenraming in rekening gebracht?

“In geval van twijfel kan een kostenraming niet worden vergoed.” Dit staat in § 632 van het Duitse Burgerlijk Wetboek (BGB). De kostenraming is dan ook altijd kosteloos, tenzij de dienstverlener anders heeft aangegeven. Als ambachtslieden willen worden vergoed voor de kostenraming, moeten ze de klant vooraf op de hoogte stellen van de hoogte van de kosten en zijn toestemming nodig hebben. Eigenlijk maakt een kostenraming echter deel uit van de overname. Je moet hem alleen opladen als de creatie speciale inspanning vereist of als delen van de eigenlijke taak zijn voltooid.

Wat is het verschil tussen een offerte en een offerte?

Kostenraming en schatting zijn twee termen voor hetzelfde. Eigenlijk is kostenraming de oorspronkelijke term, die ook in de BGB wordt gebruikt. In spreektaal wordt echter vaker “kostenraming” gebruikt.

Wat is het verschil tussen een offerte en een offerte?

Een kostenraming is slechts een niet-bindende, maar toch zo nauwkeurig mogelijke berekening van de vermoedelijke kosten. Het aanbod daarentegen is meestal bindend voor de dienstverlener. Als de klant het accepteert, moet de order ook worden uitgevoerd zoals beschreven.

Hoe bindend is een aanbod?

Een aanbod is standaard altijd bindend. Alleen indien uitdrukkelijk duidelijk wordt gemaakt dat het aanbod niet bindend is, is het niet bindend. Zonder deze vrijstellingsclausule bent u gebonden aan het aanbod en kunt u niet afwijken van de prijs. Extra kosten kunnen niet in rekening worden gebracht.

Wat betekent vrijstellingsclausule in het aanbod?

Een uitzonderingsclausule zorgt ervoor dat het bod niet langer bindend is voor de onderneming. Dienovereenkomstig zijn aanbiedingen alleen niet-bindend als ze een vrijstellingsclausule bevatten. Voorbeelden van aanbiedingen met uitzonderingsclausules”Aanbod is niet-bindend tot het bekijken””Niet-bindend aanbod / Niet-bindend aanbod””Aanbod onder voorbehoud van wijziging””Aanbod geldig tot 20 augustus””Zolang de voorraad strekt”

Offerte en offerte correct toepassen

Een kostenraming is vooral de moeite waard als een offerte voldoende details bevat om een eerste vrijblijvende berekening te maken. Bij deze gelegenheid kunt u ook een afspraak maken voor een bezichtiging. Als alles goed gaat, kunt u de klant misschien een binding gevens aanbod. Als dat nog niet werkt, is dat niet erg. U moet het aanbod alleen doen wanneer alle belangrijke gegevens beschikbaar zijn en het moet zo foutloos mogelijk zijn. Natuurlijk kunnen er ook achteraf wijzigingen worden aangebracht, maar alleen als zich onvoorziene omstandigheden voordoen. Schimmel of rotte balken kunnen bijvoorbeeld alleen tijdens het werk achter een muur verschijnen, waarvan zelfs de klant niet op de hoogte was.

Bron afbeelding: Ralf Geithe/stock.adobe.com

Deel artikel: