Heb ik belastingadvies nodig voor mijn ambachtelijk bedrijf?

Folder bij het belastingadvies



Wie een ambachtelijk bedrijf runt, moet van alles bijhouden: je bent onder andere verantwoordelijk voor de ordersituatie, materiaalinkoop, planning en ook voor de medewerkers. Na verloop van tijd kan dit erg moeilijk worden en heb je ondersteuning nodig in je dagelijkse werk. Veel ambachtslieden zien een belastingadviseur vaak als een belangrijke ondersteuner, vooral als het gaat om fiscale, boekhoudkundige en zakelijke kwesties. Hier leggen we u uit hoe een belastingadviseur nuttig kan zijn in het vak.

Een belastingconsulent voor je eigen ambachtelijke bedrijf: is het het waard?

De fiscale wetgeving verandert voortdurend en wordt steeds ingewikkelder, waardoor er steeds meer fiscale, boekhoudkundige en zakelijke vraagstukken kunnen ontstaan. Zzp’ers met een eigen ambachtsbedrijf moeten voorzichtig zijn als het gaat om belastinggerelateerde zaken. Want ook hier moet je altijd goed werken! Omdat het belastingrecht steeds ingewikkelder wordt, hebben steeds meer belastingkantoren zich gespecialiseerd in specifieke doelgroepen. Zo zijn er belastingadviseurs die gespecialiseerd zijn in vakmanschap.

Belastingadviseurs op het gebied van ambachtelijke bedrijven bieden diepgaande kennis, vooral op het gebied van boekhouding. Dit kan bijvoorbeeld ten goede komen aan ambachtslieden in de salarisadministratie van hun bedrijf. Afhankelijk van de branche moeten speciale factureringsformaliteiten in acht worden genomen. Daarnaast helpen belastingadviseurs bij het opstellen van de juiste belastingaangifte voor het belastingkantoor. Ook hier moeten ambachtelijke bedrijven een ander type belastingaangifte indienen, afhankelijk van de bedrijfsvorm. De kennis van een expert kan bijzonder voordelig zijn voor nieuw opgerichte of kleine ambachtelijke bedrijven, omdat ze vaak hulp kunnen gebruiken op het gebied van belastingen.



Afgezien van klassieke boekhouding en belastingadvies, kunnen gekwalificeerde belastingadviseurs ook een grote hulp zijn voor ambachtslieden. Ook kunnen zij zelfstandigen adviseren over financieringsvraagstukken, liquiditeitsplanning en ook als het gaat om investeringen. Daarnaast hebben belastingadviseurs gespecialiseerd in de ambachtelijke sector ook veel kennis over opvolging, verkoop van de onderneming of aankoop van andere bedrijven en kunnen zij suggesties doen voor actie.

Mogelijke nadelen van belastingadvies

Het kan voorkomen dat bedrijven bij een belastingadviseur komen die niet goed werkt. Of ze werken onzorgvuldig, wat van geval tot geval fouten veroorzaakt, of ze werken niet toekomstgericht. Dit kan leiden tot liquiditeitsproblemen voor ondernemers. Daarom moet u bij het zoeken naar een goede belastingadviseur ervoor zorgen dat hij / zij referenties uit uw branche heeft. Daarnaast moet de belastingadviseur technisch up-to-date zijn en gebruik maken van state-of-the-art software. Je bent dus aan de veilige kant. Uw belastingadviseur moet ook flexibel zijn en in staat zijn om in te spelen op individuele wensen en complexe vraagstukken.

De kosten van belastingadvies

Een ander nadeel dat een belastingadviseur met zich mee kan brengen, zijn de kosten die kunnen ontstaan bij professioneel advies over alle aspecten van de Duitse belasting. Hoewel de beloning van belastingadviseurs wettelijk is geregeld in de Verloningsverordening Belastingadviseurs, hebben zij nog steeds speelruimte in de prijsstelling. Hoe hoog de werkelijke kosten zijn, hangt vooral af van welke factor wordt toegepast, afhankelijk van de waarde van het object. De waarde van het object bestaat uit verschillende bedragen, afhankelijk van de service. In het geval van een btw-aangifte is de waarde van de goederen bijvoorbeeld 10 procent van de som van het totale bedrag van de vergoeding en de vergoeding die de ontvanger van de dienst verschuldigd is, maar minstens 8.000 euro. In de boekhouding is het het hoogste bedrag dat voortvloeit uit de jaaromzet of uit de som van de uitgaven.

Vanaf een bepaalde artikelwaarde wordt het volledige tarief bepaald met behulp van verschillende factoren. De berekening kan er bijvoorbeeld als volgt uitzien:

  • Btw-aangifte: De kosten voor een btw-aangifte zijn opgenomen in tabel A van de verordening. Bij een objectwaarde van 30.000 euro bedraagt de volledige vergoeding momenteel 892 euro. Het vergoedingsbereik (factoren) ligt tussen 1/10 en 8/10 ervan. Het tarief ligt dus tussen de 89,20 euro en 713,60 euro.
  • Boekhouding: Voor financiële boekhouding is de volledige vergoeding voor een artikelMomenteel 102 euro voor een bedrag van 30.000 euro volgens tabel C van de Beloningsverordening Belastingadviseurs. Het tarief varieert tussen 2/10 en 12/10 daarvan, d.w.z. tussen 20,40 euro en 122,40 euro.

Om geen vervelende verrassing te voorkomen, moeten de mogelijke kosten transparant worden uitgelegd in het eerste consult met de belastingconsulent. Hierdoor kunt u beter inschatten of de prijs-prestatieverhouding passend is. In de verdere cursus kan het aanbod dan in detail worden besproken en eventueel een forfait worden afgesproken.

Goede alternatieven voor belastingadvies

Met de juiste belastingadviseur kunnen zelfstandigen en kleine bedrijven niet alleen tijd besparen, maar ook de belastingdruk verlagen, op lange termijn geld besparen en zo de winst verhogen. Natuurlijk kunt u het werk rondom de belasting ook zelf doen. Er is ook de bijbehorende software die verschillende activiteitengebieden kan bestrijken. Tools als DATEV of sevDesk kunnen bijvoorbeeld het werk van ondernemers makkelijker maken als het gaat om boekhouden.

Een waardevolle tip: U kunt ook veel boekhoudprogramma’s samen met ELSTER gebruiken. De programma’s hebben een bijbehorende interface, waarmee je bijvoorbeeld vooraf btw-aangifte kunt doen en deze samen met de belastingaangifte direct online kunt indienen bij de belastingdienst. Er zijn ook inkomstenbelastingverenigingen die kunnen adviseren over belastingen. Sommige beroepsgroepen, zoals zelfstandigen en handelaars, mogen echter geen gebruik maken van dit aanbod.

Beeld: BillionPhotos.com / stock.adobe.com

Deel artikel: