Waterschade is sneller gebeurd dan veel huiseigenaren misschien denken. De oorzaken van dit soort materiële schade kunnen zeer divers zijn. In veel gevallen is het een gesprongen leiding die kan worden geïdentificeerd als de reden voor waterschade. Maar ook overstromingen, overstromingen, indringend grondwater en defecte huishoudelijke apparaten zoals wasmachines zijn typische oorzaken. Maar wat is waterschade en hoe kun je het herkennen?
Wanneer is drogen noodzakelijk?
De destructieve kracht van water wordt door veel mensen herhaaldelijk onderschat. Aan de ene kant kunnen watermassa’s direct enorme krachten uitoefenen, het elektrocutiepotentieel vergroten en een risico op verdrinking met zich meebrengen, aan de andere kant is het de gevolgschade die veel problemen kan veroorzaken. Een typische gevolgschade is bijvoorbeeld de vorming van schimmel, die op zijn beurt een aanzienlijk risicopotentieel voor de gezondheid kan vormen. Andere gevolgschades zijn verzilting van metselwerk en de vorming van houtvernietigende schimmels.
Om gevolgschade en dus verdere kosten te voorkomen, moet het water of vocht zo snel mogelijk worden verwijderd. Dit kan worden aangepakt met de processen uit het veld van het drogen van de bouw. Vochtige muren, een onverklaarbare toename van het waterverbruik en onaangename geuren behoren tot de indicaties van waterschade. Waterschade is niet altijd duidelijk – het water kan bijvoorbeeld onder de dekvloer zijn doorgedrongen. Raadpleeg bij twijfel dus altijd een vakman die je bijvoorbeeld via blauw werk kunt vinden.
Hoe werkt het drogen van gebouwen en welke processen zijn er?
Bij het drogen van gebouwen wordt het droogproces van een gebouw of een component versneld met behulp van technische hulpmiddelen en meestal met extra energie. Overigens kan niet alleen later ingebrachte vloeistof op deze manier worden verwijderd, maar ook het vocht dat tijdens de bouw ontstaat. In deze context staat het vervolgens geïntroduceerde vocht echter centraal. De technische hulpmiddelen die bij de maatregelen worden gebruikt, zijn onder meer droogapparatuur in de vorm van condensdrogers, absorptiedrogers, infrarooddrogers en magnetronbouwers. Welke apparaten of processen worden gebruikt, hangt af van de constructie of structuur van de vloeren, plafonds en wanden.
In bepaalde gevallen is het niet voldoende om alleen apparatuur in te stellen om te drogen. Verdere maatregelen kunnen nodig zijn, zoals het creëren van toegang in de vorm van boorgaten of randvoegsproeiers in combinatie met een slangsysteem – dit is bijvoorbeeld het geval bij het drogen van ondervloeren. Er kan onderscheid worden gemaakt tussen het vacuümproces en het overdrukproces met betrekking tot de droogconcepten. In het vacuümproces wordt vochtverrijkte lucht uit bepaalde lagen onttrokken, terwijl bij het overdrukproces de droge, licht verwarmde lucht in een bepaald vlak wordt geblazen. Het vacuümproces biedt het voordeel dat de inlaatlucht gereinigd kan worden door middel van een filtersysteem. Deze methode is daarom een verstandige optie als vuil en stof in de dekvloerisolatielaag wordt vermoed.
Hoe lang duurt het om het gebouw te drogen en welke aanvullende maatregelen zijn er nodig?
Natuurlijk hangt de duur van de drainage af van de ernst van de waterschade en de gebruikte methode. Om de droogtijd kort te houden, moeten de apparaten indien mogelijk continu worden bediend. Overigens is twee weken droog leven niet ongewoon. Het is niet altijd mogelijk om de droogtijd van tevoren precies te bepalen – daarom worden meestal tussentijdse metingen uitgevoerd om erachter te komen wanneer en of het materiaalspecifieke initiële vochtgehalte is bereikt. Helaas wordt in sommige gevallen de schade niet geëlimineerd met het drogen van de constructie. Zo kan het vanuit hygiënisch oogpunt zinvol zijn om desinfectie uit te voeren of vloerbedekkingen volledig te demonteren. Het beste is om van tevoren met uw vakmensen te praten over wat renovatiewerkzaamheden in het verschiet kunnen liggen! Dergelijke maatregelen vertragen natuurlijk het totale proces.
Welke kosten moeten worden verwacht voor het drogen van gebouwen?
Je kunt het zelf zien: Het drogen van gebouwen is geen gemakkelijke taak. Dit werk vereist veel ervaring, expertise en natuurlijk speciale apparatuur. Het raadplegen van een vakman is daarom meestal de betere optie – kijk maar naar blauw werk! Net als bij het aspect droogtijd, zijn de kosten voor het drogen van gebouwen natuurlijk afhankelijk van de omvang of ernst van de waterschade. Afhankelijk van de versie moet je ongeveer vijf tot 20 EUR per dag per droger verwachten. Natuurlijk heeft het stroomverbruik van de apparaten ook invloed op de berekening van de totale kosten: een extra 10 EUR per dag en per apparaat is niet ongewoon. Niet te vergeten is ook de hoeveelheid werk die de vakmensen moeten doen – we hebben het bijvoorbeeld over boren, de montage of ontmanteling van de apparatuur en het lussysteem, evenals de vochtmetingen.
Beeld: furmedia / stock.adobe.com