Het zwembad overwinteren: alle stappen in één oogopslag

Een afdekking is belangrijk als u het zwembad wilt overwinteren.



Laatst bijgewerkt op 10 november 2021 door A. Mroos

In de zomer helpt een privézwembad in de tuin om af te koelen bij warm weer. Als de temperaturen echter koeler worden en de winter nadert, moet u uw zwembad winterklaar maken. Hoe het zwembad voor te bereiden op het koude seizoen, zodat u het volgende zomer perfect kunt gebruiken, leggen we hier uit.

Wanneer moet je het zwembad overwinteren?

Zodat het zwembad geen schade oploopt, is de juiste overwintering noodzakelijk. Dus u moet uw tuinzwembad voorbereiden op de winter voordat de eerste vorst begint. Natuurlijk kunt u zich ook direct na het einde van het zwembadseizoen voorbereiden – d.w.z. wanneer u zeker weet dat u het zwembad dit jaar niet meer wilt gebruiken. Houd er echter rekening mee dat het een paar dagen kan duren om je voor te bereiden op overwintering.



Is het mogelijk om het zwembad met water te overwinteren?

Een belangrijke vraag als het gaat om het klaarmaken van het zwembad voor het koude seizoen draait om het zwembadwater: moet je het water afvoeren of kan het in de winter in het zwembad blijven?

Kortom, het hangt af van het type zwembad. Als het een constructie of een zogenaamd Quick Up-zwembad is, moet u het volledig legen en vervolgens demonteren. In de winter kunt u dit soort zwembaden bijvoorbeeld in de garage of kelder opslaan , maar het is cruciaal dat het zwembadsysteem vorstvrij blijft.

Een permanent geïnstalleerd bassin hoeft daarentegen niet per se volledig geleegd te worden. Voor een optimale winterbescherming is het voldoende om het waterpeil te verlagen en het resterende water voor te bereiden op de koude temperaturen met een overwinteringsmiddel.

Hoe bereid je je voor op zwembadoverwintering?

Om schade aan uw zwembad tijdens de wintermaanden te voorkomen, moet u uw zwembad stap voor stap overwinteren. Ga als volgt te werk:

Zwembad schoonmaken

Voordat u begint met de daadwerkelijke voorbereiding, is het zinvol om het zwembad en het water goed schoon te maken. Gebruik eerst een schepnet om het water vrij te maken van gebladerte en alles wat op het oppervlak drijft. Waterspeelgoed of luchtbedden moeten nu ook uit het zwembad worden verwijderd, gereinigd en goed worden opgeslagen na het drogen.

Als het water dan vrij is van drijfhout en zorg dan voor de zwembadwanden, de rand en de bodem van het zwembad. Om vuil of kalkaanslag te verwijderen, kunt u een borstel gebruiken. Maak eerst de zijwanden en de rand van het zwembad schoon. Een zwembadrobot zorgt voor de zwembadvloer. Als dit niet lukt om hardnekkig vuil op te lossen, moet je het in het beste geval opnieuw repareren met de borstel. Zodra het zwembad schoon is, kunt u doorgaan met de wintervoorbereiding.

Test en pas de pH aan

Een belangrijke stap is de juiste aanpassing van de pH-waarde in het water. Anders kan corrosie of de vorming van nieuwe kalk op uw zwembad optreden tijdens de winter, en het chloor kan ook zijn beschermende werking verliezen. De pH-waarde geeft ook informatie over de kwaliteit van het water. De schaal kan tussen 0 en 14 liggen. Een waarde van 0 betekent dus dat het zuiver zuur is, terwijl een waarde van 14 op de schaal absolute alkaliteit betekent. Voor zwembadwater worden waarden van 7,2 tot 7,4 als de optimale inhoud beschouwd.

Tip: Als uw zwembad geen automatisch pH-meet- en regelsysteem heeft, kunt u een kant-en-klare testkit en een testtablet gebruiken om de pH te meten. Ga als volgt te werk:

  1. Reageerbuizen vullen met zwembadwater
  2. Steek de testtablet in de reageerbuis en schud totdat de tablet oplost
  3. Vergelijk de vergelijkingsschaal met de kleur van het water
  4. Bepaal de pH op basis van de overeenkomst tussen verkleuring en waarde

Om de pH aan te passen, kunt u pH-Plus gebruiken om het gehalte te verhogen Met pH-Minus verlaagt u het.

De chloorwaarde instellen

Chloor remt de groei van bacteriën of algen in het zwembadwater. Daarom is het belangrijk dat het water het optimale chloorgehalte heeft. Voor vrij chloor is dit meestal tussen 0,3 en 0,6 milligram per liter, voor gecombineerd chloor mag het niet hoger zijn dan 0,5 milligram per liter.

Zodra u de pH van uw zwembad goed hebt aangepast, moet u Zorg vervolgens voor het chloorgehalte. Voordat u het zwembad laat overwinteren, moet u een zogenaamde schokchlorering uitvoeren. Voor dit doel wordt een verhoogde hoeveelheid chloor aan het zwembadwater toegevoegd. U kunt vloeibare chloorvloeistoffen of chloortabletten en -korrels gebruiken. Volg echter de instructies van de fabrikant. De chloorwaarde mag niet hoger zijn dan 0,8 milligram per liter, zelfs niet na shockchlorering.

Tip: Om vlekken of afzettingen te voorkomen, moet u korrels of tabletten kort oplossen in een emmer met een beetje water en ze vervolgens aan het zwembad toevoegen. De optimale watertemperatuur voor chlorering is ongeveer 15 graden.

Tijdens de chlorering is het noodzakelijk om het zandfiltersysteem ongeveer een dag of twee te laten draaien. Dienovereenkomstig moet u altijd de pH- en chloorwaarde aanpassen vóór de volgende voorbereidingsstappen.

Overwinteringsmiddel toevoegen

Nadat het water de juiste waarden heeft in termen van zowel pH als chloor, kunt u een winterizer toevoegen om het water en het zwembad te beschermen. Optioneel kunt u ook een algencide toevoegen om bestaande algen te doden en de vorming van nieuwe te voorkomen. U moet dit echter pas een paar dagen na schokchlorering toevoegen.

Verlaag het waterniveau

Zoals gezegd is het zinvol om het waterpeil voor vaste zwembaden te verlagen. De reden hiervoor is het hogere volume ijs in vergelijking met vloeibaar water. Dus als er niet genoeg ruimte is voor het ijs om uit te zetten tijdens het vriesproces, kan het gebeuren dat zwembadtegels of leidingen en leidingen beschadigd raken.

Om het water af te tappen kunt u een dompelpomp of een stofzuiger gebruiken. Giet ongeveer een derde van het water op deze manier af, maar pas op dat u het water niet volledig afvoert. Het optimale waterniveau ligt ongeveer 10 centimeter onder het diepste mondstuk of skimmer. Daarna moeten de leidingen en pijpen zoveel mogelijk worden gedroogd om vorst te voorkomen. Inlaatmondstukken en de skimmer moeten dan worden afgesloten met speciale winterpluggen.

Optioneel kun je ook zogenaamde ijsdrukpads in het zwembadwater plaatsen. Deze absorberen de toenemende druk tijdens het bevriezen en bieden extra bescherming voor de zwembadwanden.

Bewaar poolonderdelen correct

Alle losse onderdelen in het zwembad moeten in de winter worden gedemonteerd en opgeslagen. Deze omvatten:

  • Zwembad ladder
  • Pomp
  • Zandfiltersysteem
  • Tegenstroomsysteem
  • Zwembadverwarming
  • Zonnezeilen

Maak deze delen van het zwembad schoon en droog ze vervolgens goed af. Daarna kunnen ze in de winter worden opgeslagen in het tuinhuisje, de garage of de kelder.

Tip: Laat het zand in de winter drogen in het zandfiltersysteem om het gemakkelijker te maken om zand te verversen voor de start van het zwembadseizoen. Om dit te doen, opent u het zandfilter.

Bedek het zwembad

De juiste bevestiging van het zwembadzeil is cruciaal

Als laatste stap voor de zwembadoverwintering moet u het bedekken met een scheurbestendig en stabiel zeildoek. Dit beschermt het zwembad niet alleen tegen bladeren en takken, maar ook tegen de soms intense weersomstandigheden en extra water veroorzaakt door de regenval. Het is ook cruciaal om het zeil correct vast te zetten – het moet immers bestand zijn tegen wind, regen, sneeuw en hagel. Zorg dus voor een betrouwbare sluiting.

Het zwembadzeil moet de juiste grootte hebben om het zwembad ideaal te beschermen. Het zeil moet daarom tussen de 60 en 80 centimeter groter zijn dan het zwembad zelf. Rolbescherming of zwembadoverdekkingen zijn ook beschikbaar als alternatief voor dekzeilen.

Het zwembad in de winter

Zodra je het zwembad hebt overwinterd en afgedekt, kan het koude seizoen komen. In de winter hoeft u zich geen zorgen te maken over het zwembad. Het is echter zinvol om het zwembad regelmatig te controleren. Zorg er bijvoorbeeld voor dat het zwembadzeil niet in het zwembad glijdt en het waterpeil doet stijgen, zodat inlaatsproeiers of skimmers zich vullen met water en indien nodig bevriezen.

Als je anders alle stappen hebt gevolgd, hoef je alleen maar te wachten tot de temperaturen weer stijgen en het zwembad in het voorjaar weer geschikt te maken om te zwemmen.

Bron van afbeeldingen:
joserpizarro / stock.adobe.com
PictureThisImages / stock.adobe.com

Nut lees meer

Deel artikel: