Isoleer verwarmingsbuizen en bespaar stookkosten

Thermische isolatie op een verwarmingsbuis. Op de achtergrond staat een blauwdruk.



Laatst bijgewerkt op November 17, 2021 door Energiebesparen

Iedereen wil graag besparen op stookkosten, want dit verlaagt niet alleen de jaarlijkse kosten, maar beschermt ook het milieu. Een van de gemakkelijkste manieren om dit doel te bereiken, is het isoleren van verwarmingsbuizen. Er zijn veel verschillende materialen om uit te kiezen voor deze activiteit, en het is niet duur of tijdrovend. Niettemin moeten deze werkzaamheden worden uitgevoerd door een professionele verwarmingsmonteur. Dit is de enige manier om te garanderen dat er geen koudebruggen ontstaan, dat de isolatielaag lang meegaat en voldoet aan de wettelijke eisen. Hier kunt u achterhalen waarom u uw verwarmingsbuizen moet laten isoleren, welke materialen en werkstappen nodig zijn en welke kosten te verwachten zijn. Op blauarbeit.de vindt u tal van verwarmingsmonteurs bij u in de buurt die u adviseren over dit werk en het graag voor u uitvoeren.

Tevreden



  1. Redenen voor verwarmingsisolatie
  2. Wettelijke vereisten
  3. Materiaal
  4. Stappen voor het bevestigen van isolatie
  5. Kosten
  6. Financieringsmogelijkheden

Redenen voor verwarmingsisolatie

Het basisidee van thermische isolatie, of het nu in verwarmingsbuizen of elders is, is eenvoudig. De warmte die door de verwarming in huis wordt gegenereerd, moet de plaatsen bereiken waar het nodig is en daar zo lang mogelijk blijven. Terwijl conventionele isolatie op ramen, muren en daken aan het tweede criterium voldoet, zorgt isolatiemateriaal op verwarmingsbuizen voor een efficiënt warmtetransport. Zonder voldoende isolatie geven verwarmingsbuizen de warmte van het verwarmingswater via hun oppervlak af aan de omgeving en verwarmen ze kamers en muren terwijl ze er doorheen gaan. Vooral de stookruimte zelf warmt onnodig op. Deze thermische energie gaat verloren aan de radiator. Afhankelijk van het type verwarming en het gebouw stijgen de stookkosten voor ongeïsoleerde verwarmingsbuizen met ongeveer 20 euro per meter buis. De extra verwarmingskosten kunnen snel naar het midden-driecijferige bereik gaan. Tegelijkertijd is de bevestiging van isolatiemateriaal aan verwarmingsbuizen goedkoop en loont het na het eerste stookseizoen.

Wettelijke vereisten

Omdat verwarmingsbuisisolatie niet alleen handig is voor uw eigen portemonnee, maar ook voor het milieu, bepaalt de Bouwenergiewet dat vrij toegankelijke verwarmingsbuizen geïsoleerd moeten worden in niet-verwarmde kelderruimtes. Deze verplichting geldt voor alle woningen met uitzondering van gebouwen die voor 2002 zijn gebouwd en waarin de eigenaar en maximaal één andere partij wonen. In deze gebouwen hoeft de isolatie pas binnen twee jaar achteraf te worden aangebracht.

Er zijn ook wettelijke eisen voor de dikte van de isolatie. Vanaf de wettelijk voorgeschreven diktes van het materiaal wordt gegarandeerd dat de verwarmingsenergie met maximale efficiëntie door de leidingen wordt geleid. Bij een thermische geleidbaarheid van 0,035 W/m²K moet het isolatiemateriaal de volgende dikte hebben ten opzichte van de binnendiameter van de buis:

Binnenste buisdiameter (mm) Dikte isolatiemateriaal (mm)
< 22 20
22 – 35 30
35 – 100 Binnenste buisdiameter
> 100 100

Materiaal

Voor de isolatie van de verwarmingsbuizen heb je niet veel verschillend materiaal nodig. Naast geschikt isolatiemateriaal, dat al is voorgevormd met de juiste diameter, hebt u alleen een scherp mes nodig voor het snijden van de isolatiebuizen en plakband. Bovendien zijn een vouwregel en potlood vereist voor een nauwkeurige meting van de lengtes. Bij het gebruik van plastic isolatie en minerale wol isolatie, moeten exacte hoeken worden gesneden. Hiervoor is een versteklade nodig.

Voor isolatie heeft u de keuze tussen verschillende isolatiematerialen. Vaak zijn

  • Rubber
  • Plastic
  • Minerale wol

Rubber

Rubberisolatie, bijvoorbeeld in de vorm van isopreen, is flexibel en kan zich gemakkelijk aanpassen aan bochten in verwarmingsbuizen zonder ingewikkeld snijden. Bovendien hebben ze een uitstekende weerstand tegen hitte en worden ze niet broos, zelfs niet na vele verwarmingsperioden. Ze bevinden zich in het middenprijssegment.

Plastic

Kunststof isolatie is aanzienlijk goedkoper. Kunststof buizen kunnen eenvoudig om de verwarmingsbuizen worden geplaatst en zo worden geïsoleerd. Kunststof elementen zijn niet flexibel en moet op maat gesneden worden. Door het gebrek aan flexibiliteit zijn er tal van speciale stukken voor deze isolatiemateriaalvariant, die bijvoorbeeld pijptakken en hoeken omsluiten. Vaak zijn kunststof elementen ook niet onbeperkt hittebestendig. In het geval van bijzonder hete runs, zoals thermische zonne-energie, kunnen ze daarom ongeschikt zijn.

Minerale wol

Gecoat met aluminiumfolie is minerale wol het perfecte isolatiemateriaal. Het is ook hittebestendig tegen hoge temperaturen en extreem duurzaam. Minerale wol is ook niet erg flexibel. Bij sterke rondingen moeten er dus wiggen uit het materiaal worden gesneden. Kwaliteit heeft zijn prijs, en dus zijn minerale wol isolatie-elementen de duurste buisisolatie die beschikbaar is.

Stappen voor het bevestigen van isolatie

Als u de isolatie tijdens het stookseizoen laat uitvoeren, moeten de leidingen kunnen afkoelen voordat u gaat werken. Schakel hiervoor de verwarming minstens twee uur voor aanvang van de werkzaamheden uit. Zodra de leidingen zijn afgekoeld, moeten afzonderlijke delen van de leidingen worden gemeten en moeten de isolatiebuizen dienovereenkomstig worden gesneden. De meeste isolatiematerialen bevatten een zelfklevende strip bedekt met een strook papier. Na het verwijderen van deze afdekking kan het isolatiemateriaal rond de buis worden geplaatst. Zo kunnen alle rechte buissecties relatief eenvoudig worden geïsoleerd.

In het geval van bochten in de buis of takken is de procedure afhankelijk van het geselecteerde isolatiemateriaal. Rubber is flexibel en past zich aan bijna alle rondingen en hoeken aan, zelfs zonder snijhoeken. Bij takken wordt met een scherp mes een cirkelvormig gat in de dikte van de pijp uitgesneden. Dit gebeurt idealiter met de sleuf. De afzonderlijke rubberen elementen worden verlijmd met plakband en vergrendeld.

Kunststof buizen en minerale wol isolatie moeten worden aangepast aan de rondingen. Hiervoor worden aan de binnenkant van de buis wigvormige uitsparingen gesneden met een hoek van 45°. Kleine hoeken kunnen ook worden omhuld door twee buizen onder een hoek te snijden en ze naast elkaar te plaatsen. Bij kruispunten wordt een wigvormige opening uit de schede gesneden. Een andere pijp van de juiste lengte wordt onder dezelfde hoek gesneden en in de opening geleid. De componenten worden vervolgens met elkaar verbonden met geschikte plakband.

De daaropvolgende isolatie van verwarmingsbuizen die in de muur zijn gelegd, is moeilijk uit te voeren en hoeft niet noodzakelijkerwijs te worden uitgevoerd. Als dit nog niet is gebeurd tijdens de installatie van de verwarmingsbuizen, is de eenvoudigste methode om de holtes uit te blazen met isolatieschuim.

Kosten

Afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal kunnen de materiaalkosten verschillen. Rubber of minerale wol kan twee keer zoveel kosten als plastic bekleding, maar deze materialen maken indruk met hun superieure eigenschappen. Daarnaast zijn er vooral kosten voor de vakman. Sterk vertakte leidingsystemen en moeilijke werkomstandigheden kunnen de werktijden en dus ook de kosten verhogen. Een ervaren verwarmingsmonteur slaagt echter in dit werk in ieder geval veel sneller en grondiger dan een doe-het-zelver. Het vermijden van koudebruggen door de verwarmingsmonteur zorgt er ook voor dat de arbeidskosten in enkele verwarmingsseizoenen worden afgeschreven. Daarnaast zijn er geen kosten voor het lenen van hulpmiddelen zoals de versteklade.

Over het geheel genomen zijn de volgende kosten, gebaseerd op de lengte van de te isoleren leidingen, te verwachten:

Kwestie van kosten Kosten (Euro)
Kunststof isolatie 3
Rubber isolatie 5
Minerale wol isolatie 8
Werktijd 5

Voor een gewone kachel met ongeveer 25 meter te isoleren leidinglengte zijn kosten van 200 tot 300 euro te verwachten. Het warmteverlies door deze leidingen in ongeïsoleerde toestand genereert extra verwarmingskosten van ongeveer 450 euro, die door goede isolatie tot minder dan 200 euro kunnen worden teruggebracht. Deze maatregel betaalt zich dus vaak terug vanaf het eerste en gegarandeerd na het tweede stookseizoen.

Financieringsmogelijkheden

Net als veel andere energiezuinige maatregelen komt ook de isolatie van verwarmingsbuizen in aanmerking voor financiering. Dergelijke maatregelen vallen onder de financiering voor verwarmingsoptimalisaties van het Kreditinstitut für Wiederaufbau (KfW). Andere maatregelen van dit type zijn de prestaties van een hydraulische balancering of de installatie van een efficiëntere warmtepomp. Om in aanmerking te komen voor dit soort werk, moet het worden uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf en een goedkeuring van deDit is de eerste keer dat we in de Commissie economische en monetaire zaken en industriebeleid een debat over dit onderwerp voeren. Uw verwarmingsmonteur adviseert u graag over de details van de toepassing. Tot 20% van de gemaakte kosten komt in aanmerking. Er is een bovengrens van 10.000 euro per wooneenheid, maar dat wordt zelden uitgeput in dit soort maatregelen. Als alternatief biedt KfW leningen tegen aantrekkelijke voorwaarden, zowel voor individuele maatregelen als voor een algehele energiezuinige renovatie van het huis.

Beeld: bildergala / stock.adobe.com

Deel artikel: