Isolerende radiatornissen

Een vakman maakt berekeningen om de radiatornis te isoleren.



Foto: Pavel Losevsky / stock.adobe.com

Radiatornissen: Ze zijn vooral te vinden in oude huizen die dateren uit een tijd dat energiebewust bouwen geen grote rol speelde. Verwarmingsnissen zijn uitsparingen op de binnenmuren, die zich onder de ramen bevinden. Kachels zijn “verborgen” in deze nissen, nemen minder ruimte in beslag en vallen minder op. Deze voordelen worden echter al snel gecompenseerd door de energetische nadelen. Hier kom je meer te weten over waarom een renovatie van de verwarmingsniches de moeite waard is, welke mogelijkheden er zijn en welke kosten je moet verwachten. Op blauarbeit.de vindt u tal van ambachtslieden die u zullen ondersteunen bij het isoleren van verwarmingsniches en alle andere energiezuinige renovatiemaatregelen.

Waarom zijn radiatornissen een probleem?

Radiatornissen zijn om verschillende redenen een probleem. Ze verminderen niet alleen het verwarmingseffect, maar zorgen ook voor een onnodig hoog warmteverlies door koudebruggen. Ook in de nissen neemt het risico op schimmel flink toe.



Probleem 1: Vermindering van het verwarmingseffect

Moderne radiatoren geven hun warmte niet alleen af door thermische straling, maar ook door de lucht- en luchtcirculatie te verwarmen. Een kachel die terug in een radiatornis is geplaatst, gelegen onder een vensterbank, kan deze luchtcirculatie niet handhaven. De radiator warmt te veel op en de ruimte warmt niet snel genoeg op.

Probleem 2: Koudebruggen

Bij de radiatornis is de muur dunner dan op andere plaatsen. Als een warmtebeeld wordt genomen in een oud gebouw, kunnen de radiatornissen worden gezien als warmere plaatsen in de buitenmuur. Een duur warmteverlies dat kan oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar.

Probleem 3: Schimmelrisico

Wanneer de kachels vervangen worden, zorgen de koudebruggen in de verwarmingsnissen ervoor dat deze wanddelen flink afkoelen. Vocht uit de kamerlucht kan condenseren, wat wordt begunstigd door de slechte luchtcirculatie. Hier kan schimmel ontstaan, die laat wordt ontdekt door de slecht zichtbare nis.

Hoe kunnen radiatornissen worden geïsoleerd?

Al deze problemen kunnen worden verminderd of volledig worden geëlimineerd door de radiatornis te isoleren. Je hebt de keuze tussen isolatie met reflecterende matten, isolatie van de nis en het vullen van de nis en het naar voren schuiven van de radiator.

Reflecterende matten

In bouwmarkten kunt u speciale matten kopen die zijn gecoat met een laag reflector en gevuld met isolatiemateriaal. Deze matten kunnen in de nissen achter de radiatoren worden gelijmd, reflecteren warmtestraling en leiden zo tot een bepaald isolerend effect. Dit effect is echter klein, omdat deze matten alleen losjes worden gelijmd. Bovendien, als de matten niet goed worden gelijmd, bestaat het risico dat condensatie zich erachter kan ophopen. Over het algemeen moet u alleen uw toevlucht nemen tot deze methode als u als huurder geen toestemming heeft voor grotere maatregelen of een kosteneffectieve tussenoplossing nodig heeft.

Isolatie van de nis

Om de nis te isoleren, wordt de radiator verwijderd. Vervolgens wordt de nis bekleed met isolatiematten. Omdat er in de nis weinig ruimte achter de radiator is, moeten deze isolatiematerialen zeer efficiënt zijn. Er wordt bijvoorbeeld polyurethaan, geëxtrudeerd hard polystyreenschuim of vacuümisolatieplaten gebruikt. Deze isolatiematerialen worden nauwkeurig aangebracht om geen koudebruggen te creëren. De kachel wordt vervolgens opnieuw geïnstalleerd. Met deze maatregelen kunnen goede isolerende eigenschappen worden bereikt, maar het probleem van verhinderde circulatie blijft bestaan.

De niche vullen

Om de nis te vullen, wordt de radiator naar voren verplaatst en wordt de radiatornis gevuld met isolatieplaten en afgesloten met een gipsplaat. De nu vrijstaande radiator kan een betere luchtcirculatie bereiken en ook de koudebrug is gesloten. Deze maatregel is echter niet alleen complex, maar zorgt ook voor een kleiner bruikbaar gebied in de ruimte en een beter zicht op de radiator.

Kosten van isolatie

Selectiematten koop je in de bouwmarkt voor zo’n 10 tot 20 euro per radiatornis en plak je zelf. Voor alle verdere isolatiewerkzaamheden heeft u specialisten nodig, omdat hier de kachels moeten worden gedemonteerd of zelfs verplaatst. De isolatie van de radiatornis kost in totaal zo’n 50 tot 60 euro per vierkante meter van de NiscHij. Wil je de verwarming laten verplaatsen, dan kun je kosten van zo’n 80 euro per vierkante meter verwachten. Het materiaal is hier even duur, maar de werktijd neemt toe door de verwarming te verplaatsen.

Zoek een verwarmingsmonteur

Lees meer

Deel artikel: