Kersenhout – kosten en eigenschappen



Foto door Hakan Tanak – stock.adobe.com

Samen met walnoot- en perenhout is kersenhout een van de meest populaire inheems groeiende kostbare houtsoorten en wordt het voornamelijk gebruikt in interieurontwerp, als fineer en als massief hout voor meubels. Het maakt indruk met zijn aangename korrel en zijn roodachtige kleur, die in de loop van de tijd donkerder wordt. Hier kunt u meer te weten komen over deze houtsoort, het gebruik, de prijs en de eigenschappen ervan.

Technische kenmerken

Kersenhout kenmerkt zich door een lage weerstand tegen schimmels en ongedierte en is daarom alleen geschikt voor interieurontwerp. Het is relatief sterk en compact, maar niet overdreven hard. De volgende technische gegevens hebben betrekking op het hout van de vogelkers (Prunus avium).



Eigenschap Waarde
Dichtheid 0,60 – 0,63 g/cm³
Gemiddelde dichtheid 491 kg/m³
Druksterkte 45 – 55 N/mm²
Buigsterkte 85 – 110 N/mm²
Schuifsterkte 15 N/mm²
Duurzaamheidsklasse 3 (gemiddeld tot slecht)

Kersenhout stelt hoge eisen aan het juiste drogen tijdens de verwerking, want als het verkeerd wordt bewaard, heeft het de neiging om te scheuren en te gooien. Een plaat van kersenhout heeft ongeveer een jaar per cm dikte nodig om te drogen tot 15% restvocht. De voorste oppervlakken worden vaak afgedicht met was om te snel drogen te voorkomen. Verder drogen tot zes tot zeven procent vocht, wat nodig is voor de meubelbouw, wordt voorzichtig uitgevoerd door een machine of in speciale droogkelders.

Vind gratis een timmerman

Kersenboom soorten

De economisch relevante soorten voor de kersenteelt zijn de vogelkers (Prunus avium) en de zoete kersen afkomstig van deze boom. In Amerika worden laatbloeiende zwarte kersen (Prunus Serotina) ook gekweekt en gebruikt als houtbomen. Terwijl de Amerikaanse kersenbomen voornamelijk worden geteeld als houtleveranciers, omdat hun kersen een bittere nasmaak hebben en minder in trek zijn, richten Europese plantages zich op hun gebruik als fruitbomen. Het schaarse aanbod wordt gecompenseerd door een grote vraag, die de prijzen voor kersenhout opdrijft. Andere kersenboomsoorten zoals de Japanse bloesemkers (Prunus Serrulata) spelen geen rol van betekenis in de houtteelt.

Onderscheidende kenmerken van kersenhout

Kersenhout kenmerkt zich vooral door zijn visueel indrukwekkende kleuring. Het spinthout is roodgrijs, terwijl het kernhout lichter is en een gelige, zelden groenachtige tint heeft. De korrel is zeer fijn, duidelijk zichtbaar en strak gebundeld. Alle houtsoorten van de kersenboom hebben de neiging om donkerder te worden onder zonlicht en een goudgele tot donkerrode tint aan te nemen, wat zeer wordt gewaardeerd door de eigenaren van kersenboommeubilair. Door chemische behandeling kan kersenhout zo donkerder worden dat het bijna op mahonie lijkt. Het is op zich geurloos, maar verspreidt een aangename geur als brandhout.

Gebruiken

Vanwege de hoge gevoeligheid voor ongedierte en vocht is kersenhout alleen geschikt voor interieurontwerp. Hier wordt het gebruikt als fineerhout of massief hout voor meubels van welke aard dan ook. Van stoelen en tafels tot planken en bureaus, het is erg populair en is ook te vinden in historische meubels uit tijdperken zoals Biedermeier of Art Nouveau in dit gebruik. De aantrekkelijke kleuring maakt het ook een representatieve houtsoort voor wandbekleding, plafonds en parket. Naast meubels gemaakt van puur kersenhout, worden vaak meubels gemaakt die het geelrode kersenhout als designelement inbrengen. Andere belangrijke toepassingen voor kersenhout zijn het maken van instrumenten (piano’s, houtblazers, xylofoons) en de productie van sier- en gebruiksvoorwerpen zoals dozen, borstels en mesgrepen.

Vind gratis een timmerman

Prijs

De grote vraag, in combinatie met het lage aanbod van deze houtsoort, zorgen voor navenant hoge houtprijzen. Niet in de laatste plaats om deze reden worden veel kersenhouten meubels alleen geproduceerd met kersenhoutfineer en niet in massief houten ontwerp. Lokaal kersenhout kost, afhankelijk van kwaliteitskenmerken zoals nerf, knoop en kleuring, 1000 tot 1200 euro per kubieke meter. Amerikaans kersenhout kost zelfs 1500 tot 1700 euro per kubieke meter.

Deel artikel: