Verticale tuin – plan & creëer verticale bedden

Een mogelijkheid van tuin- of balkonontwerp: de verticale tuin.



In de wereld van tuinontwerp wordt een nieuw concept steeds populairder – we hebben het over de zogenaamde verticale tuinen. Dit soort ontwerpelementen komen steeds vaker voor, vooral in stedelijke gebieden. Maar wat is een verticale tuin? Zo’n vergroening kan heel anders worden vormgegeven. Kortom, dit is een beplanting die niet op een horizontaal vlak is uitgelijnd, zoals gewoonlijk, maar verticaal.

Je hebt misschien al eerder een dergelijke ontwerpoptie gezien in de vorm van een gevelvergroening – maar een verticale tuin is veel veelzijdiger. Er zijn verschillende mogelijkheden om een concept van dit genre te realiseren. Een verticale tuin voor binnen of een verticale tuin voor groenten beschrijft je wishful thinking? Ook op dit punt zijn er natuurlijk genoeg mogelijkheden. Verticaal georiënteerde tuinen zijn geschikt voor zowel buiten- als binnengebruik en zijn natuurlijk ook geschikt voor het kweken van heerlijke groenten. Planten die geschikt zijn voor een verticale tuin zijn bijvoorbeeld erwtenplanten, bergenia’s, diverse grassen, tillandsia’s, klimspillen en varens.

Wat zijn de voor- en nadelen van een verticale tuin?

Een verticale tuin heeft als groot voordeel dat het zeer ruimtebesparend is. Dit aspect is waarschijnlijk een van de redenen waarom dit soort concepten heel gebruikelijk zijn in stedelijke gebieden, waar de beschikbare ruimte vaak zeer efficiënt moet worden gebruikt. Een ander voordeel is dat verticale tuinen directer in zicht zijn dankzij hun oriëntatie – met een verticaal bed kunt u op een bijzonder indrukwekkende manier genieten van de aanblik van allerlei planten. Verticaal georiënteerde tuinen kunnen ook het microklimaat op het terras of balkon verbeteren door verkoeling te bieden dankzij de verdamping van water. Er zijn ook planten die in staat zijn om de lucht te zuiveren.



Verticale beplanting kan ook een verbetering teweegbrengen met betrekking tot de akoestiek – dat wil zeggen geluidsisolatie. Dit soort tuinconcepten zijn dus niet alleen mooi, maar ook heerlijk bruikbaar. Natuurlijk heeft verticale beplanting ook een paar nadelen ten opzichte van klassieke horizontale tuinen. Zo is de verticale variant meestal wat complexer te realiseren. Zelfs met de zorg moet meestal worden verwacht met een kleine extra inspanning.

Waar moet je vooral op letten bij het plannen van een verticale beplanting?

Of het nu gaat om een verticale buitentuin, een verticale binnentuin of een verticale tuin voor groenten, er zijn een paar dingen die u in gedachten moet houden bij het plannen van dergelijke concepten. Een essentieel punt is bijvoorbeeld een stabiele onderbouw – omdat planten, plantenhouders en speciale substraten vaak een hoger gewicht vormen dan je zou vermoeden. Daarnaast moet de constructie bestand zijn tegen andere invloeden zoals windbelasting. Bijzondere voorzichtigheid is ook geboden als de verticale beplanting op een balkon moet worden uitgevoerd – bij de planning moet rekening worden gehouden met het toegestane draagvermogen.

Natuurlijk moet niet worden vergeten dat planten niet alleen mooi zijn, maar ook schade kunnen veroorzaken aan gebouwen of bestaande apparaten – we hebben het bijvoorbeeld over scheuten die in de loop van de tijd in de gevel of grond boren of ongecontroleerd onder latten blijven groeien. Een ander aspect dat zorgvuldig moet worden gepland, is het irrigatiesysteem. Natuurlijk moet een verticale tuin voor binnen zo worden ontworpen dat het water in het appartement geen schade veroorzaakt. Bovendien zijn niet alle planten geschikt voor gebruik binnenshuis. Een verticale tuin voor binnengebruik moet bijvoorbeeld zo worden ontworpen dat er geen planten en substraten worden gebruikt die ongunstig zijn voor het binnenklimaat. Als kinderen of dieren in het huishouden wonen, moet u zich ook onthouden van giftige planten.

Verticale tuin voor groenten – een echt hoogtepunt voor veel fans van vers voedsel voor een gezonde keuken

Verse groenten uit hun eigen bed betekenen voor veel mensen een echt stukje kwaliteit van leven. Helaas is er in veel gevallen simpelweg niet genoeg ruimte voor een moestuin op het terrein of op het terras of balkon. Een verticale tuin voor groenten vertegenwoordigt in dit opzicht eeen alternatief. Bijzonder geschikt voor een bed van dit type zijn planten die niet te veel gewicht hebben en niet te veel zon nodig hebben. Radijsjes, bieslook en dille zijn bijvoorbeeld perfect. Verder kan een verticale tuin voor groenten ook heerlijk worden ingericht met de ene of de andere slaplant.

Je eigen verticale tuin bouwen – heeft dat zin?

Een verticale tuin voor binnen of een verticale tuin voor groenten komt precies overeen met uw wensen? Maak gewoon je droom waar! Maar is het wenselijk en verstandig om zelf een verticale tuin aan te leggen? Niet alleen de planning, maar ook de bouw van een verticale beplanting brengt meer werk met zich mee dan velen denken. Ook de fouten die u kunnen overkomen bij de realisatie van het project mogen niet onderschat worden. In plaats van zelf een verticale tuin aan te leggen, is het beter om een vakman te raadplegen over blauw werk. Daarnaast zijn er tuinders die zich al hebben gespecialiseerd in het concept van verticale bedden en daardoor goede ideeën en deskundige ondersteuning kunnen bieden. Je eigen verticale tuin aanleggen? Het is dus beter om je toevlucht te nemen tot blauw werk om steun te vinden!

Beeld: smuay / stock.adobe.com

Deel artikel: