Wat te doen bij waterschade in huis?

Waterschade kan tal van problemen veroorzaken



Laatst bijgewerkt op juli 22, 2021 door A. Mroos

Vochtige muren, overstroomde vloerbedekking, schimmel en beschadigd meubilair – waterschade kan verwoestende gevolgen hebben. Als er waterschade in uw huis is, is het belangrijk om snel te handelen voordat het bouwweefsel permanent wordt beschadigd of enorme kosten ontstaan. We laten zien wat waterschade is en wat er gedaan kan worden als het gebeurt.

Oorzaken van waterschade

Waterschade kan op verschillende manieren ontstaan – en je merkt het niet altijd meteen. De meest voorkomende oorzaken zijn gesprongen leidingen, schade aan verbindingsslangen of afdichtingen. Zelfs kleine scheuren of lekken kunnen echter waterschade veroorzaken door muren of openingen vochtig te maken. Water zoekt immers altijd een weg. Dergelijke schade kan worden veroorzaakt door slijtage in de vorm van roest of vorst, maar ook door materiaalfouten of fouten tijdens de installatie.



Naast gesprongen leidingen kunnen ook defecten in aansluitingen van elektrische apparaten, zoals vaatwassers of wasmachines, waterschade veroorzaken. Natuurlijk kunnen invloeden van buitenaf ook leiden tot waterschade in huis, bijvoorbeeld als er door onvoldoende dakisolatie zware regen binnenkomt of de kelder volloopt. Overstromingen kunnen ook het risico op waterschade in gebieden dicht bij de kust vergroten.

Hoe herken je waterschade?

Je kunt niet altijd meteen waterschade zien, maar er zijn enkele aanwijzingen dat je dat wel kunt. Wees dus alert zodra je merkt:

  • Watervlekken op de muur
  • Vochtige lucht in huis of appartement
  • Druipende kranen
  • Toenemend waterverbruik
  • Actieve watermeter ondanks ingesteld waterverbruik

Mochten een of meer van deze gebeurtenissen in combinatie optreden, dan duidt dit sterk op een verborgen pijpruptuur. In zo’n geval moet u niet lang aarzelen en contact opnemen met een gespecialiseerd bedrijf voor renovatie of bouwdroging en waterschadeherstel of een loodgieter, want nu is snelle actie cruciaal voor de omvang van de schade. Hoe eerder waterschade wordt gedetecteerd, hoe beter gevolgschade kan worden beperkt.

Aandacht: Naast de directe problemen veroorzaakt door waterschade zoals schimmel, droogrot of beschadigd bouwweefsel, kunnen er ook gevaarlijke kortsluitingen optreden

Maatregelen bij waterschade

Zoals ik al zei, kan snel handelen bepalend zijn voor de omvang van de waterschade. Geen reden tot paniek, maar sommige onmiddellijke maatregelen moeten zo snel mogelijk worden genomen:

  • De watertoevoer uitschakelen en de afsluiters afsluiten
  • Schakel stroom uit, schakel aardlekschakelaars uit
  • Pomp en bewaar water volledig in geschikte containers
  • Open kabelgoten
  • Verwijder restwater en plassen
  • Verwijder geweekte meubels uit de kamer
  • Luchtontvochtigers instellen

In het beste geval documenteer je de schade door middel van foto’s. Door water beschadigde meubels moeten ook worden gefotografeerd. Dit kan waardevol zijn voor verzekeringen.

Als huiseigenaar moet u zelf contact opnemen met de verzekeringsmaatschappij en de schade melden. In geval van waterschade in een gehuurd appartement dient u eerst contact op te nemen met uw verhuurder. Reparatiemaatregelen moeten pas achteraf worden uitgevoerd, omdat verzekeringsmaatschappijen de schade soms eerst door experts laten inspecteren.

Vervolgens moet u onmiddellijk een gespecialiseerd bedrijf zoeken. Bovenal is het belangrijk om de oorzaken te identificeren, ze te elimineren en verdere waterschade te voorkomen. U moet de locatie van het lek of de gesprongen leiding zeker aan een professional overlaten. De lekdetectie wordt uitgevoerd met behulp van speciale meetapparatuur, die de schade veel sneller kunnen lokaliseren dan voor leken mogelijk zou zijn. Zo kun je ook voorkomen dat je de hele muur raakt.

Zodra het gespecialiseerde bedrijf de oorzaak van de waterschade heeft ontdekt, kan deze worden geëlimineerd. Bovendien is het drogen van het gebouw noodzakelijk.

Professioneel drogen na waterschade

Waterschade kan worden geëlimineerd met drainage
Professioneel drogen bij waterschade

Met minimale waterschade kan het voldoende zijn om luchtuitwisseling te drogen door middel van goede ventilatie en intensieve verwarming om schimmel of andere gevolgen te voorkomen.Iden. Als er echter grotere hoeveelheden water zijn ontsnapt, is professioneel drogen van het gebouw onmisbaar.

Er zijn verschillende droogopties beschikbaar. Afhankelijk van de omvang van de schade duurt het drogen verschillende tijdsduur. Als het metselwerk of het bouwweefsel beschadigd is, kan de drainage enkele weken duren.

Welke droogmethode het meest geschikt is voor uw appartement, meergezinswoning of eengezinswoning wordt door het gespecialiseerde bedrijf bepaald na lekdetectie en beoordeling van de schade.

Veel voorkomende droogmethoden zijn:

  • Gebruik van adsorptiedrogers
  • Gebruik van condensdrogers
  • Bestraling van aangetaste wanden door infrarood of donkere radiatoren

Alleen volledige droging kan de vorming van gevaarlijke huisrotschimmels zoals schimmels voorkomen. Tijdens het drogen moet u meestal uw huis of appartement verlaten totdat de renovatiemaatregelen zijn voltooid.

Wie betaalt waterschade?

Waterschade kan verwoestend zijn, vooral wanneer grote hoeveelheden water het gebouw zijn binnengekomen. Dit zie je echter ook terug in de kosten. In de meeste gevallen betaalt de verzekering echter waterschade – afhankelijk van wie de schade heeft veroorzaakt.

Als je zelf waterschade hebt veroorzaakt, dekt de verzekering de kosten niet, dan moet je de verbouwing zelf betalen. In het geval van gehuurde appartementen is de verhuurder anders verantwoordelijk voor het verhuren van het appartement in een bewoonbare staat. Als huiseigenaar moet je ook voor jezelf zorgen. De verantwoordelijkheden zijn grofweg als volgt:

Opstalverzekering

De opstalverzekering dekt huiseigenaren voor schade aan hun gebouwen, op voorwaarde dat ze niet zelf zijn toegebracht. Alle reparatie- en renovatiemaatregelen worden dan overgenomen. Bijvoorbeeld in het geval van gesprongen leidingen.

Huishouden

De inboedelverzekering is verantwoordelijk voor schade aan meubels. Dit omvat meubels en elektronische apparaten. Een inboedelverzekering dekt echter meestal alleen schade veroorzaakt door kraanwater.

Verzekering voor natuurrampen

Schade veroorzaakt door invloeden van buitenaf of natuurlijke gebeurtenissen is meestal niet opgenomen in de opstalverzekering, in een dergelijk geval is een elementaire verzekering noodzakelijk. Dit betaalt voor schade veroorzaakt door overstromingen of regen.

Wiens verzekering moet aansprakelijk zijn?

Bepalend voor de verantwoordelijkheid van de verzekering is wie de schade heeft veroorzaakt. In het geval van gehuurde appartementen is bij gesprongen leidingen of invloeden van buitenaf de verhuurder aansprakelijk, hetzelfde geldt voor huiseigenaren. In het geval van condominiums is de verzekering van de eigenaar van het appartement dat de schade heeft veroorzaakt aansprakelijk.

De voorziening wordt gedekt door de eigen inboedelverzekering van de bewoner in wiens huis de waterschade optreedt. Als de verhuurder de schade echter had kunnen voorkomen, kan de huurder gedeeltelijke schadevergoeding eisen. Als er schade aan meubels van derden ontstaat, zal de persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering van de dader dit betalen. In het geval van nalatige fout van waterschade, zal de verzekering de gemaakte kosten echter meestal niet betalen.

Aandacht: Elke verzekering is anders. Wat je verzekering uitkeert, kan dus anders geregeld worden. Het is het beste om dit te vinden in uw verzekeringsbewijs of informeer voordat u een nieuwe intensief andere aanbieders en verzekeringen afsluit.

Bron van afbeeldingen:
Michelmond/stock.adobe.com
Heiko Barth/stock.adobe.com

Deel artikel: